Lokomotifte sıkıntı var Vagondakiler ne yapsın!

Dile kolay 39 yıllık teknik direktörlük.. Başta Trabzonspor olmak üzere, Konyaspor, Sakaryaspor, Ofspor, Arsinspor, Akçaabat Sebatspor ve dahi profesyonel ve amatör kulüplerde görev almış Fethi Türkoğlu ile kah Trabzon futbolunu konuştuk, kah Trabzonspor’u.. Trabzonspor’un başarılı olduğu dönemlerde şehre spor anlamında da çok önemli katkısı olduğunu dile getiren Türkoğlu, bugün il dışına teknik direktör ve oyuncu veremiyorsak bunun da sebebinin Trabzonspor’un kötü gidişinden kaynaklandığını dile getirdi. İşte çeyrek asırlık çınarla röportajımız.. 

SIKINTI EN TEPEDE 

  • Trabzon’da spor özellikle de futbol her geçen gün kötüye gittiğini söyleyebilir miyiz?

Lokomotif arızalıysa bu vagonlara da yansır. Trabzon’da sporun temel unsuru Trabzonspor’dur. Bunu sadece futbol için söylemiyorum. Trabzonspor’u başarılı olduğu bir ortamda olduğunda çim hokeyi takımımızın bile özgüveni artacaktır. Ülke genelinin spora bakışı futbol odaklı olduğundan, Trabzon’da sporun markası Trabzonspor’dur. Trabzonspor başarılıysa diğer branşlardaki olan başarımızın bile ulusal çapta yer bulacağını unutmamak gerekir. Şuan da ulusal bazda Trabzon ve spor ikilemini yeteri kadar duyamamamızın başlıca mimarı Trabzonspor’dur.

HERKESTE SORUN VAR

  • Trabzonspor’un başarısız oluşunun dışında bu kötü gidişin başka nedenleri nelerdir?

Aslına bakılırsa herkesin suçu var. Biz antrenörlerin, medyanın, velilerin ve dahi sayamadığım bir çok konu buna etkendir. En büyük payı bir antrenör olarak üstüme alıyoruz. Eğitim problemlerimiz var. Eğitimcilerimiz artık bilgisayarda sanal alemden hareket ediyor. Bu işin doğası var, o da sahadır. Benim alanım futbol antrenörlüğüdür, futbolda İnsanın sahadaki ruhuna temas etmek gerekir. Eskiye döndüğümüzde Trabzonspor'un en büyük başarısı sahadaki temastan geliyor. Arkamızdan bir kuşak daha geliyor. Bazı bilgilerle donanmış olabilirler hatta bizi de beğenmeyebilirler ancak bakıyoruz ki bir bencillik var. Biz eskide tüm antrenörlerle oturur saatlerce çıkacağı maçı konuşurduk. Şimdi o kalktı. 

ALTYAPIDA YABANCILAŞTI

  • Trabzonspor altyapısında değişlikline gidilmesi Trabzon amatörünü etkiledi mi?

Kesinlikle. Bunu söylerken yeni gelen Cem Bağcı'yı eleştirmek anlamında söylemiyorum. Eskiden Sadi Tekelioğlu görevdeyken amatörle haşır neşirdi. Oyuncu takip mekanizması, diyalogları Trabzonspor’la Amatör futbol asında çok etkili köprü kuruyordu. Futbolcu seçmeleri yaptığında Trabzonspor’a yetersiz gördüklerini "bakın şu зocuğu iyi eğitirseniz geleceği parlak" tarzı söylemleri halen daha kulağımda..  Ancak şimdi ise kapalı kutu gibi görünüyor. Trabzonspor Trabzon’la nasıl yabancılaşmışsa, Trabzonspor Altyapısı’da Trabzon amatörüyle yabancılaştı.

SORUN YÖNETİCİLER

  • Bölgesel Amatör Lig’i nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yeni nesil idareci arkadaşlarımızın isim yapma arzusu sıkıntıları doğuruyor. Ülkemizde maalesef en rahat isim yapılan alan futbol oldu. Farklı alanlarda denenmelidir. Örneğini verecek olursak Suat Hekimoğlu.. Bakıyorum boksa el atmış şampiyon çıkardılar. Bunlar güzel davranışlar. Geleceğe atılan tohum gibi verdiklerinin karşılığını alırsın. Ancak BAL öyle değil. Takım kuruluyor başarısız olunca başkasına devrediliyor. Bu iş bu kadar kolay olmamalı. Trabzon gibi illerin kontenjanlarının fazla oluşu hem şampiyonluğu hem de kendi içindeki yarış mücadelesi herkesi yormaktadır. Çok ciddi paralar harcanıyor. Hele de böyle bir zamanda bu paraları ödemek kolay değildir. 

İNŞALLAH DOLAR, AMA!..

  • Akyazı Stadı hakkında neler söylemek istersiniz? 

Akyazı diye diye hem Trabzon futbolunu hem de Avni Aker’i bir kenara ittik. Oynadığımız karşılaşmalara bakalım. Fenerbahçe maçını çıkartalım diğer maçlarda ki seyircimizin sorgulanması gerekmektedir. Trabzon amatörüne de saha verilecek deniyor. Akyazı’ya kim gidecek sorusunun cevabını korkarak izleyeceğimizi, düşünüyorum. Bilhassa Yavuz Selim'in yıkılmaması gerekmektedir. Örneğin Erdoğduspor’la Yalıspor final maçı oynuyor. Düşünebiliyor musunuz kalabalığı. Ancak bu kalabalık Yavuz Selim de olur. Akyazı da bunu tam anlamıyla bunu sağlayamazsınız. Akyazı ile Yavuz Selim’i ayırmak lazım. 

KENDİMİZİ KANDIRIYORUZ

  • “Futbolun beşiği Trabzon’dur” söylemini fazla mı abartıyoruz?

Çok fazla. Ne idareci, ne teknik adam ne oyuncu yetiştirebiliyoruz. Bunlar olmadan futbolun beşiği nasıl olabiliriz. Bu söylem sadece cümlelerde kaldı. En yetenekli oyuncularımız Gökdeniz ve Fatih Tekke’ydi. Sonrasında Ali Şen Kandil, Barış Memiş, Göksu, Mertcan gibi oyuncular geldi.. Ancak, onlar da beklenenin altında kaldılar. Bir türlü eşiği geçemediler. Bu eşiği geçiremiyorsan futbolun beşiği olamazsın. Evet, bu oyuncular halen daha kaliteli ama bir yerde hata yaptılar. Bu hatayı onlara gösteremezsen futbolda mihenk taşıyım dersen kendini kandırırsın. 

DEĞERLERİMİZE YÖNELİNMELİDİR

  • Trabzonspor altyapı düşüncesi sizce yenilenmeli midir?

Trabzonspor Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın manyetik alanından çıkması gerekir. Uzun vadede kendi değerlerinden gelen oyunculara yönelecek. Başarı ancak o zaman gelir. Parayla şampiyon yapılabilir. Ancak kimya tutmazsa o takım küme de düşebilir. O yüzden paradan öncelik değerlerimize önem vermeliyiz. Takımın hepsi için demiyorum. 5 transfer yapılacaksa yurtdışından yabancı oyuncu bunu 3'e indirmeye çalışmalıyız. Başarı riskle gelir. Sonuçta altın değerlidir. Ancak inci altından da değerlidir. İnciyi de ne kadar kusursuz işletirsen değeri o kadar da artar. 

İKİ TARAFTA KALKINIR

  • Trabzonspor ile Trabzon'un alt yapısı bir biriyle ilişkili mi?

Hayır, keşke bağlantılı olsa. Gönül ister ki bugün de olduğu gibi resmiyette u14-15-17-19 gibi takımları olsun ve Trabzonspor Trabzon’daki diğer takımları da altyapısı gibi görsün. Örneğin başarılı olan takımlara maddi manevi yardımcı olsun. Spor malzemeleri konusunda biraz daha bonkör olabilir. Ya da amatör de oyunu yetiştiği noktada kulüplerimizi mağdur etmesin. Trabzonspor’un diğer kulüplerimizle bağlantılı olması halinde her iki taraf ta kalkınacaktır. >

özel haber / Ali Osman YÜRÜK

sonnokta gazetesi

Editör: Haber Merkezi