UEFA Finans Kontrol Kurulu, Galatasaray’ın 2015-16 sezonu için belirlenen kriterleri yerine getirmediğini belirtti ve Sarı-Kırmızılılar’ın Avrupa’dan 1+1 yıl men edilmesi yönündeki düşüncesini bir üst kurula gönderdi. 
TABLO KORKUNÇ
Bu flaş karar sonrası gözler Süper Lig’deki diğer takımların mali durumuna çevrildi. Kulüplerin borç düzeyleri, bu men kararlarının sadece Galatasaray ile sınırlı kalmayacağını gösteriyor.  Spor Toto Süper Lig'de mücadele eden 18 kulübün mali durumlarını incelediğimizde karşımıza korkunç rakamlar çıkıyor. 
TÜM LiG iNCELEMEDE
Toplam net borç 4.5 milyar TL seviyelerinde. Bu borçların 2.5 milyarı ise banka borcu. Kulüplerin bankalara ödediği faiz de 750 milyon TL civarlarında. 18 kulübün yaklaşık  550 milyon lira alacağı bulunuyor. Kulüplerin toplam geliri ise 2 milyar lira. UEFA’nın, Süper Lig’deki 4 büyük takımın dışında Antalyaspor, Eskişehirspor ve Bursaspor’un mali tablolarını da takibine aldığı ve uyarıda bulunduğu öğrenildi.
Yöneticiler ödemeli
Futbol kesinlikle kâretmiyor. Futbol kulüplerinin sahipleri olması gerekir. Chelsea kulübünün başkanı Abramoviç gibi. Adam futbola zevk olarak bakıyor. Ama bunun bedelini ödüyor. Bizim kulüplerin sahipleri delegeler. Onun için kulübü yöneten yöneticiler elde edilen gelirden fazla harcarsa kendi ceplerinden ödemek zorunda kalmalılar. Bu sorun başka türlü çözülemez.
Ali ŞEN / Fenerbahçe eski Başkanı
Sorun borç değ̆il  insan kaynağı
Bugün birisi gelip “kulüplerin borçlarını siliyorum” dese, tekrar bu borçlar aynı seviyeye çıkar. Sorun borç değil, sorun insan kaynağı. Kulüpler mali işler, nansal bölümlerinde tecrübeli profosyonellerle çalışmalı. Başkan ve atanan profosyonel daha önce kulübün bilonçosu büyüklüğünde bir şirket tecrübesi yaşamalı. TFF yaptırımları üst düzeye çıkarmalı. 
Emre ALKİN / EKONOMİST
Yaptırım yapılmalı
Türkiye Futbol Federasyonu mali denetlemeyi üst düzeye çıkarmalı ve kurallara uymayanlara yaptırımlar uygulamalı. Önceliğin bu olması gerekiyor. Yoksa UEFA devreye girip böyle ağır cezalar verebiliyor. Bunun önüne geçmek için TFF’nin devreye daha sert şekilde girmesi lazım. Daha sonra kulüpleri yöneten yönetim ku- rulları içinde ekonomiyi bilen kişiler yer almalıdır.
Ata AKSU-TFF eski As Başkanı
Ceza hükümleri yumuşatıldı
TFF’de görev yaptığım dönemde, kulüp lisans sistemi olmayan 6 ülkeden birisiydik. Mali çöküşü önlemek için yeni bir talimat name hazırladık. Bu sayede kulüpler üzerindeki denet- leme artırılarak, mali çöküşün önlemi hedeendi. Fakat Yıldırım Demirören, TFF başkanı seçildikten sonra bu talimatnamedeki ceza hükümlerini yumuşattı. Kulüpler üzerindeki caydırıcılığı ortadan kaldırdı. 
Yunus EGEMENOĞLU-TFF eski Yöneticisi
Hep aynı isimler var
Son dö­nem­le­re bak­tı­ğı­mız­da ku­lüp yö­ne­tim­le­rin­de hep ay­nı isim­le­ri gö­rü­yo­ruz. Bun­lar ken­di­le­ri­ni tec­rü­be­li yö­ne­ti­ci sı­fa­tı­na so­kup gö­rev alı­yor­lar. Ar­tık bun­la­rın Türk fut­bo­lun­dan bir an ön­ce ay­rıl­ma­sı ge­re­kir.  Her yö­ne­timin ken­di dö­ne­min­de­ki har­ca­ma­lar­dan so­rum­lu ol­ma­sı ge­re­kir. Faz­la ya­pı­lan har­ca­ma­la­rı ken­di ce­bin­den öde­me­li­ler. Bu so­run çö­zül­mez­se Türk fut­bo­lu kur­tul­maz.   
Mus­ta­fa CEN­GİZ -Galatasa­ray Di­van Ku­ru­lu Üyesi


ÇARE SÜPER LiG A.Ş.
Kulüpler Birliği, toplam 4.5 milyar borcun ödenmesinin yollarını arıyor. Süper Lig A.Ş. projesiyle yayın ihalesinden gelecek parayla borçların bir kısmının kapatılması hedefleniyor
Süper Lig takımları toplam 4,5 milyar borcu azaltmanın hesaplarını yapıyor. Kulüpler Birliği, Süper Lig A.Ş.’yi bir an önce kurarak 2017 yılında yapılacak yayın ihalesini bu şirket üzerinden yapmayı düşünüyor. Kulüplerin 2017 yayın ihalesinden gelecek para karşılığında şimdiden bir bankadan kredi alarak borçların bir kısmının kapatılması hedefleniyor. 
 
Öte yandan önceki gün Türkiye Futbol Federasyonu’nun yaptığı yönetim kurulu toplantısının da ana gündem maddesinin Galatasaray’a UEFA tarafından yapılan uyarı olduğu öğrenildi. Toplantıda Başkan Yıldırım Demirören’in, “Biz kulüpleri uyardık. UEFA’nın sistemi bu. Kurala uymayan herkes cezasını çekecek. Yapacak bir şey yok” diyerek tepkisini gösterdiği belirtildi.
1 MİLYAR 113 MİLYON OLDU:F.Bahçe’nin borcu yüzde 52 arttı
Fenerbahçe’nin borcu astronomik bir şekilde yükseldi. Borç 2015 Mayıs-Kasım döneminde yüzde 52 artarak 1 milyar 113 milyon TL’ye çıktı. Borcun artması ve faiz oranlarının da yükselmesi sonucu kulübün ödediği faiz de geçen yıl aynı dönemde 32.7 milyonken 58.2 milyona fırladı.
Bugün GAZETESİ
Editör: Haber Merkezi