Başakşehir Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ. Elini nereye atsan karşına ‘O’ çıkıyor. TFF Başkanvekilliği, Kulüpler Birliği Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekilliği, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyeliği gibi görevlerde bulunmuş bir kişi ‘O’.  Futbol dünyası ile olan ilişkileri daha da girift!

Yaklaşık 16 yıldır Türkiye Futbol Federasyonu’nun içinde ve buradaki organizasyonu ilmik ilmik örerek tam bir ‘Örtülü Yapı’ya dönüştürdü. Kimi zaman birinci adamları belirliyor, kimi zaman birinci adamın altında ikinci ve üçüncü adamları!

Bugün Nihat Özdemir’in başkanlığı altındaki yönetim kurulundaki en etkin adamı Mehmet Baykan! MHK Başkanı Zekeriya Alp’in altındaki adamları ise hakem atamalarını gerçekleştiren Oğuz Sarvan ve Ünsal Çimen. Tahkim Kurulu Başkanı Murat Balcı ‘O’nun avukatı. Murat Balcı’nın avukatlık bürosundaki ortağı ise PFDK Başkanı Aytaç Yüksel! Temsilciler ve Gözlemciler Kurulu Başkanı Abdurrahman Arıcı da ‘O’nun adamı!

Aslında birbirinden bağımsız gibi görünen ama tek bir amaca hizmet eden TFF’nin içindeki ‘Örtülü Yapı’nın başındaki isim olan Göksel Gümüşdağ’ın hedefi bu yıl “her yol mübah” diyerek Başakşehir’i şampiyon yapmak.

HAKEMLERİ HER TÜRLÜ KOLLUYOR
TFF’de bu yapıyı kuran Gümüşdağ’ın büyüttüğü ve koruduğu hakemleri de sahadaki görevlerini aynen yerine getiriyor. Kimileri kendisini kurtardığı için ‘O’na adeta diyet borcunu ödüyor kimileri ise aldıklarının karşılığını. Geçtiğimiz yıl oynanan Galatasaray-Konyaspor karşılaşmasında son dakikada Konyaspor lehine penaltı kararı veren Hüseyin Göçek ve VAR hakemi Halis Özkahya’nın MHK tarafından sezon sonuna kadar dinlendirileceği açıklanmıştı.

Göksel Gümüşdağ bazı kulüpleri de yanına alarak iki hakemin görevlerine geri dönmesini sağlamıştı. Bu kararın ardından pek çok tartışmalı karar veren iki hakem, bu sezon içerisinde Alexander Sörloth’un kırmızı kart ile oyundan atılması ve Abdülkadir Ömür’ün nizami golünün VAR’da iptal edilmesi gibi skandal ötesi kararların altına imza atmışlardı.

Başta bu iki hakem olmak üzere; Abdurrahman Arıcı, Metin Tokat ve Cüneyt Çakır’a bağlı olarak hareket eden, kendi aralarında ise “İzmir Grubu”, “Arıcı Grubu”, “Tokat Grubu” olarak tanımlanan hakemler, tek merkezden Göksel Gümüşdağ’a bağlı hareket ederek Süper Lig’de şampiyonluk ve küme düşme yarışına istedikleri şekilde müdahale ediyorlar.

Özellikle Ankaragücü-Başakşehir karşılaşmasında nizami golü iptal eden Hüseyin Göçek’in aile şirketlerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde tamir edilemeyen araçların gönderildiği iddiaları futbol camiasında konuşulurken yine Göksel Gümüşdağ’ın öğretmen olan Halis Özkahya’nın tayinine müdahil olarak kendisini Batman’dan Yalova’ya aldırdığı biliniyor.

CEZAYLA KORKUTUP HİZAYA ÇEKME!
Göksel Gümüşdağ’a bağlı ‘Örtülü Yapı’nın hakemleri yukarıdan gelen rüzgara göre maç yönetiyor, müsabaka sonucuna göre ödüllendiriliyor veya cezalandırılıyor. Örneğin; 14 Eylül’de Başakşehir-Sivasspor maçını yöneten ve 1-1 tamamlanan karşılaşma sonrası hakem Arda Kardeşler sadece 1 kez (VAR hakemi olarak) Başakşehir karşılaşmasında görev alabilirken, 24 Ağustos’ta oynanan ve Fenerbahçe’nin 2-1 kazandığı Başakşehir maçını yöneten Halil Umut Meler bugüne kadar Gümüşdağ’ın maçlarında görevlendirilmedi.

Yine benzer bir şekilde cezalandırılan Alper Ulusoy ise Süper Lig’de 14 hafta boyunca Başakşehir karşılaşmalarına hiç verilmedi. Buna karşın sansasyonları bitmeyen Hüseyin Göçek bu sezon Başakşehir karşılaşmalarında tam 9 kez görevlendirildi. Alanyaspor ile Başakşehir arasında oynanan ve 0-0 beraberlikle biten karşılaşmanın hakemi Mete Kalkavan, 4,5 ay süreyle Başakşehir maçlarında görev alamamıştı.

Trabzonspor ile Abdurrahman Arıcı’nın kavgası sonrası “Arıcı Grubu”na bağlı hakemlerden Mete Kalkavan, Trabzonspor-Başakşehir karşılaşmasına atandı. TFFFHD Başkanı Abdurrahman Arıcı’nın Başkanvekili olan Mete Kalkavan, intikam dolu bu atama sonrası müsabakada Trabzonspor’un penaltısını vermeyerek 2 puanını çaldı, kendisine verilen cezanın da diyetini ödemiş oldu!

DAMARA BASMAYIN
Liglere verilen aranın ardından Trabzonspor’un oynadığı maçlarda yaşanan fahiş hakem hataları, Başakşehir’in oynadığı maçlarda ise verilmeyen kartlar ve iptal edilen goller Gümüşdağ’ın başında olduğu ‘Örtülü Yapı’nın şampiyonluk yarışına bariz şekilde müdahale ettiğini ortaya çıkartıyor!

Siyasi bağlantıları ile dikkat çeken Göksel Gümüşdağ, Abdurrahman Arıcı ve diğer isimlerin 2010- 2011’deki şike olaylarının tam göbeğinde yer almaları, aradan 10 yıl geçmesine rağmen halen aktif şekilde görevlerini sürdükleri ve yine Trabzonspor’un şampiyonluğunu engellemek amacıyla sahneye çıktıkları görülüyor.

2011 kupası haksız bir şekilde elinde alınan Trabzonspor’a karşı perde arkasında sözüm ona kendini ‘siyaseten güçlü’ gösteren Gümüşdağ’ın Trabzonspor’a karşı yeniden operasyon çekmesine Sayın Cumhurbaşkanımızın biran önce müdahale etmesini istiyoruz. Trabzonspor ayrıcalık veya kayırma değil sahada adil bir yönetim istiyor. Bu şekildeki adaletsizliklerle yeni bir 2010-2011 yaşanır ise, bu tekerrüre bu camia eskisinden çok daha büyük reaksiyon gösterecektir.

OPERASYON
15 Nisan 2018 / Başakşehir-Galatasaray (0-2)

Başakşehir’in 2-0 kaybettiği müsabaka sonrası Göksel Gümüşdağ maçın hakemi Halil Umut Meler’in odasına girerek ağıza alınmayacak hakaretler ve tehditler yağdırdı. Gümüşdağ’ın bu tepkisinin ardından Meler hakem odasında ağladı. Ardından maçın gözlemcisi Oğuz Sarvan soyunma odasına gitti. Meler yaşananları Sarvan’a anlattı ancak bu olay ne gözlemci raporuna ne de hakem raporuna yansıdı! O Oğuz Sarvan bugün MHK Başkan Yardımcısı ve hakem atamalarından sorumlu.

23 Eylül 2019 / Beşiktaş-Başakşehir (1-1)
Hakem Suat Arslanboğa, Beşiktaşlı futbolcu Adem Ljajic’in kendisine yaptığı harekete kırmızı kart yerine sarı kart gösterince hakemliği bitti. TFF tarafından sözleşmesi feshedilen Arslanboğa’nın araya soktuğu adamlar Gümüşdağ’dan ricacı oldu ve Suat Arslanboğa hakemliğe geri döndü.

24 Aralık 2016 / Adanaspor-Başakşehir (1-1)
Süper Lig’in 16. haftasında oynanan ve Hüseyin Göçek’in yönettiği Adanaspor-Başakşehir karşılaşmasında Başakşehir lehine 72. dakikada golü vermeyen yan hakem Erkan Akbulut, Göksel Gümüşdağ’ın hışmına uğradı ve klasman düşürüldü. 

21 Eylül 2018 / Bursaspor-Başakşehir (0-0)
Ümit Öztürk’ün yönettiği, VAR’da Mete Kalkavan’ın olduğu karşılaşmanın ardından Göksel Gümüşdağ yine hakem odasına giderek müsabakanın dördüncü hakemi Koray Gençerler’e hakaret etti. Bu olay ne hakem ne de gözlemci raporuna yansıdı! 

7 Ekim 2018 / Fenerbahçe-Başakşehir (2-0)
Başakşehir’in 82. dakikada attığı gol VAR sisteminde elektirikler gittiği için çalışmayınca yan hakemin kararıyla iptal edildi. Bu karar sonrası her hafta maç alan Serkan Çınar, Göksel Gümüşdağ’ın gazabına uğradı ve 4 ay maç alamadı. 

9 Şubat 2020 / Sivasspor-Başakşehir (1-1)
Göksel Gümüşdağ’ın manevi evladı Halis Özkahya, altıpasın içinde elle müdahale sonrası auta çıkan pozisyona Sivasspor lehine penaltı vermedi. Ardından Trabzonspor’un Gaziantep FK ile oynadığı maçı yöneten Özkahya, Abdülkadir Ömür’ün net golünü faul gerekçesiyle VAR’da iptal etti.

KARAOĞLAN KİM?
Bu sezon yönettiği maçlarda kural hataları ile gündeme gelen Atilla Karaoğlan’a maç verilmemesi gerekirken, Alanyaspor-Trabzonspor maçına ataması yapıldı.

Editör: Haber Merkezi