Spor yorumculuğunun yanı sıra bir dönem UEFA tarafından görevlendirilen ve hakem koçu olarak da sorumluluk alan Burçin Keskin konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Bu sezon görev alan hakemlerin büyük çoğunluğunda mental olarak sıkıntı olduğuna dikkati çeken Keskin, hakemlere yoğunlaşmak yerine VAR'a yoğunlaşmanın çözüme engel olduğunu ve sorunun aynı şekilde devam etmesini beraberinde getirdiğini söyledi.

"Bu gibi süreçlerde hakeme yoğunlaşmak gerekir" diyen Keskin, şöyle devam etti:
VAR sistemi aslında yardımcı bir öğe olarak kurgulandı. Yani bu ne demek? Sen maçı en üst konsantrasyonla yöneteceksin, çok sıkıştığın zaman gidip pozisyonu yeniden izleyeceksin demek. Ancak sistem Türkiye'de öyle bir hal aldı ki. Ne olursa olsun VAR temel taşıyıcı gibi oldu. Hakem her seferinde VAR'a bakmayı bir tercih saydı. Halbuki Şampiyonlar Ligi'nde VAR'ın hakemler tarafından nasıl kullanıldığını görüyoruz. Bizde tam tersi bir süreç işliyor."

Keskin, "Türkiye'de de VAR'a giden hakemin ses kayıtları yayınlanabilir mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Hollanda yayınladı. Demek ki önünde hukuki bir engel yok. Türkiye'de de yayınlanabilir. Merkez Hakem Kurulu yeni bir ekiple yoluna devam edecek. Eğer yeni gelen ekibe bir başvuru yapılırsa mutlaka bu konuyu gündemlerine alacaklardır. Bu noktada MHK'daki yeni ekibe de mutlaka şans verilmesi ve destek olunması gerektiğini söylemekte fayda var."

Burçin Keskin, bu yaklaşımın da sorunu kökten çözmeye yönelik olmadığının altını çizerek, "Yurt dışındaki hakemlerin de çok iyi olduğunu söylemek zor. Bütün ülkelerin hakem havuzunda sorun var. Türkiye'de VAR'ın başına yabancı bir hakemin geçmesi en azından bugün için mantıklı değil" ifalerini kullandı.

VAR'ın başına yabancı hakem gelsin önerisi Türkiye'ye hakemlerin maçın sonucuna etki ettiği hemen her maçın ardından gündeme gelen 'Bazı maçları yabancı hakemler yönetsin' yaklaşımı, yeni sistemle birlikte yerini 'VAR'ın başına yabancı hakem gelsin' düşüncesine bıraktı.

Editör: Haber Merkezi