Trabzonspor'da Divan Genel Kurulu toplantısı saat 11.00'da Zorlu Grand Otel'de başladı.

Divan Kurulu Toplantısının gündemi ise şu şekilde;

1. Yoklama – Açılış,

2. Genel Kurul Divan Başkanlığının oluşturulması,

3. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı,

4. Gündemin üyelere takdimi,

5. Divan Başkanlık Kurulu’nun bilgi sunması,

6. Yönetim Kurulu’nun kulüp hakkında bilgi sunması,

7. Denetleme Kurulu raporunun sunulması,

8. Üyelerinin görüş, düşünce ve önerilerini sunması,

9. Yönetim Kurulu, üye önerilerini yanıtlaması,

10. Kapanış.

Divan Kurulu Başkanı Ali Özbak bilgilendirme konuşması yapmak üzere kürsüye geldi.

Özbak; ''Divan Başkanlık Kurulu olarak bazı önerileri sunmayı uygun görmekteyiz. Kulübümüzn son 20 yılına baktığımızda oyuncunun biri geliyor biri gidiyor. Borç stokumuz ürkütücü bir boyuta ulaşmış görülüyor. Ülkemizin tüm kulüplerine baktığımızda bu bağlamda bir parallelik de görmekteyiz. Ama biz Trabzonspor'uz ve farklı olmalıyız. Zira başarılı olduğumuz dönemlerde başarımızın altında yatan gerekçenin bu farklılığımızdan kaynaklandığını düşünmekteyiz.

Bugün 25 Ekim itibariyle, borç stokunun 270 Milyon'u da aştığı görülmektedir. 20 yıla baktığımda imkansızlıklar, kıt transfer ve dolayısıyla bu anlayış borçlanmayı küçültmüş ama imkanlar bulunduğu taktirde transferler otomatik oalrak seriye taışınmış ve kulübün borç stoğu maalesef büyümüştür. Kulübe 78 yabancı oyuncu gelmiş, 8 tanesi kadromuzda. Her bir oyuncudan bütçemize 1 Milyon Euro yük bindiğinde otomatik olarak 240 Milyon borcu buluyoruz.

O yönetim, bu yönetim öyle bir ayrım yapmıyorum. Büyün yönetimleri seri olarak söylüyorum. Gelen durumu bilgilenin diye arz ediyorum. Bu ülkede biz ve bize benzeyen veya bizim benzemeye çalıştığımız kulüplerimiz de bizim gibi. Son iki maçı kazanan Trabzonspor sevindirdi bizi, hizmeti geçenleri kutluyorum. Ama beni bağışlayın, son maçta 8 tane yabancı oyuncu sahada, kendimizden bir tek ilk 11'de Zeki Yavru... İddiamız şu. Biz öteden beri futbol tarlasıyız, sahada bir oyuncumuz var. 2-0'lık skor ne kadar mutlu ediyorsa bu durum da o kadar derin üzüntü izi bırakıyor.

Bugün itibariyle Süper Lig'de durumumuz çok iç açıcı gözükmemektedir. Son müsabakayı kazanmamız her Trabzonspor'luyu bir takım olumsuz düşüncelerden arındırmıştır. Dileğim yarın saat 16.00'da bunun tekrarını yapar.

Avrupa Kupaları'nda alınan sonuçlardan izlediğim dineldiğim kadarıyla herkes memnun, ben de memnunum. UEFA Ligi'nde inşallah geçen seneyi bu sene de tekrarlarız. Ligde de oyuncuların yetersizdir düşüncesini taşıyanlardan değilim ama bir müsabakaya çıktığınız takımla bir sonraki takımı çok değişik bir kadroyla çıkıldığında oyuncularımız hangi seviyede olursa olsun bir bütünlük ortaya koymada bir sıkıntı yaşarlar. Dolayısıyla onlara da bir süreç gereklidir.

Ben Divan Başkanlık Kurumu olarak size bu bilgileri aktarmakta yetiniyorum. Hepinize teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunarım.

Köksal Güney, yönetim kurulu adına kürsüde.

Köksal Güney, ''Göreve geldiğimiz günden bu güne Trabzonspor'u hak ettiği yere getirmek için çalışıyoruz. Maddi konulardaki bilgilendirmeyi size Abdi Serdar Üstünsalih yapacak.

Ben sizi futbol takımımızın faaliyetlileri hakkında bilgilendireceğim.

Takımımız dünya kupasında gösterdiği başarıyla Teknik Direktör Vahid Halilhodizc'e verdik. Yeni kadronun oluşumu sırasında bazı yerli ve yabancı oyuncularla kulübümüzün çıkarları doğrultusunda yeni takımlarına gönderdik.

Bu denli büyük değişiklikler bazı zorular getirmiştir. Uyum süreci birlikte çalıştığımız profesyonellerle en asgariye indirmeye çalıştık.

Hatırlanacağı gibi Halihodizc bir çok kez zaman ihtiyacı olduğunu söyledi. Bunda ne kadar haklı olduğunu son maçlarda aldığı galibiyetlerle gösterdi.

Amacımız UEFA Avrupa Ligi'nde geçen sene yakalanan ve kulüp tarihine geçmiş olan başarıyı bu sezon da yenilemek ve daha ileriye taşımaktır. Geçtiğimiz yılda dilimize pelesenk olan Liverpool Aston Villa zaferleri gibi sürdürülebilir ve devamlılığı olan bir Trabzonspor ortaya koymaktır.

Avrupa'da ve Türkiye'de karomuza dahil ettiğimiz oyuncuların önceki transferlerden biraz farklı olduğunu göreceksiniz. Yatabare ve Waris gibi kariyerinin en parlak döneminde Trabzonspor'u tercih etti. Yine bilindiği üzere E Bilet uygulamasına geçildi. Biz de taraftarlarımıza bu uygulamalarla ilgili basın toplantıları gerçekleştirdik. Passolig'de bütün kulüplerin problemi var.İlk haftalarda alınan kötü saha sonuçlarının da bu seyirci azlığının etkili olduğunu düşünüyoruz.

Akyazı'da kaba inşaatın %90'ı tamamlandı. Gelecek sezon maçlarımızı yeni stadımızda oynayacağız. Bundan 2010 - 11 sezona ilişkin malum kulüple ilgili bir red cevabı geldi. Bu süreçte gerek kulüpte gerekse
İsviçre'de çalıştığımız hukukçularımıza çok teşekkür ediyoruz.''

Abdi Serdar Üstünsalih mali konularda biliglendirme yapmak üzere kürsüde;

Yaklaşık 1.5 yıl geçti. Mali durumla iligli kamuoyuna sıkça bilgilendirme yaptık. Borç miktarımız, mali yapıyla ilgili dengeler, ilk yıl azaltma gayreti içinde olduk. Yeni sezonda yeni bir takım kurma gayretleri yeni transferler yapma ihtiyacı doğurdu. Borç miktarımızda biraz artış oldu. Bu konuda bilgilendirmek istiyorum.

Trabzonspor'un Ağustos 2014 itibariyle borcu 273 Milyon TL'dir. Bu borcun 190 Milyon TL'si banka kredisi. Yeni sezon için yapılan transferler için kullanılmıştır. Kısa vadeli olan banka kredilerinin tamamına yakını yapılandırılmıştır. 2 yıl ana para ödemesiz olmaksızın 9 vadeye yayılmıştır. Kısa vadeli banka kredililerinin finansman baskısı azaltılmıştır.

Kartal Projesi, Akyazı ve Hes ile kulübe gelir sağlamayı hedefliyoruz.

Akyazı'nın isim hakkıyla ilgili görüşmelerimiz devam etmekte ve Kartal projesindeki problemleri hallettik. HES Projesiyle ilgili olarak da çalışmalarımız sürüyor.

Borsa İstanbul ve SPK'ya konu hakkında gerekli bilgilendirme yapılmaktadır. Buralardan elde edilecek gelirler banka kredilerinin kapatılmasında kullanılacaktır.

Borcun arttığını hepiniz görüyorsunuz. Bununla ilgili bir tüzük çalışması yapılmasını bir kardeşiniz olarak öneriyorum. Kulüp yönetimlerinde genelde şöyle bir hırs oluyor. Başarıya giden her yol mubahtır anlayışı insanları borçlandırmaya sevk edebiliyor. Bizim tüzüğümüzde bunu kısıtlayıcı hiçbir şey yok. Kulübün büyüklüğüne ve marka değerine bakıldığında tüzüğe böyle bir madde koyulması gerektiğini düşünüyorum. Mutlaka bir önceki yılın bütçesi mali genel kurulda onaylanıyor. Bu bütçeyi onaylayan da bizim delegelerimiz. Bütçenin %10'u kadar borçlanmayı tüzüğe koyarsak Trabzonspor mali açıdan da yönetilebilir olur.

Gelirlerimize baktığımızda banka kredi taksitlerine gidecek olan oranlarda bir paylaşma var. Kulübün gelecek olan yönetimleri de bu gelirlerden banka kredilerine gitmeden de yönetebilir durumdalar. Şu anda 33. divan kurulu yapılıyor. Yönetime ne ilk gelen yönetimiz ne de son yönetimiz. Bu kulüp devam ettiğine göre mali yapı da devam etmesi gerekiyor. Kulübün büyüklüğüne bakıldığında mali yapının da büyüklüğü ortaya çıkıyor.

Borçlara karşı gösterilen temliklerin oran nispetinden kulübe gelir olarak aktarılması öngörüldü. 2 3 yıl sonra temliklerden kulübümüze bir gelir geleceği kesin. Eğer tüzüğe de borçlanmayla ilgili bir madde konulursa borçlanmanın afaki rakamlarda olmaması açısında kulüp kendi gelirleriyle yürüyecek pozisyondadır.

Denetleme Kurlu Rapor'unu sumak üzere İsmet Keskin Kürsüde;

31.08.2014 dönemine ait tüm kayıt belge ve defterleri maddi ve idari denetime tabi tutulmuştur.  Toplam 3095 yeni üye kaydı yapılmıştır. Tüzüğümüzün 10 / C bendine göre, yönetim kuruluna bir önceki yılın üye kaydının %5'i kadar sınırlandırma getirilmiştir.

Trabzonspor Kulübü ve Bağlı Şirketlerinde 250 personel çalışmaktadır. Profesyonel takım kadroları bu sayıya dahil değildir.

Trabzonspor bu dönemdeki toplam gelirleri 176 Milyon 895 bin 744 TL Toplam giderleri 171 Milyon 072 bin 460 TL olduğu tespit edilmiştir.

Gerçekleşen gelir ve giderler sonucu oluşan konsolide tabloda 31.08.2014 tarihi itibariyle 192 Milyon 027 Bin 837 TL uzun vadeli 81 Milyon 371 bin 973 kısa vadeli olmak üzere toplamda 273 Milyon 399 bin 722 TL borcu bulunmaktadır.

Serdar Bali kürsüde,

Kredi aldındı 9 yıllık, güzel. Faizler düştü.  Anlayamadığım bir şey var, 2 yıl ödemesiz. Neden? 2 yıl ödemeli olsun, sizin olduğunuz dönem de bir ödeme olsun. Neden ödeme yapmıyorsunuz.

Özkan Sümer sert konuştu....

Trabzonspor'un eski Başkanlarından Özkan Sümer Divan Kurulu'nda sert konuştu. İşte Sümer'in Divan Kurulu'na damga vuran sözleri.

-Tolunay'ın gönderilmesinin hesabını bu yönetim kurulu verdi mi? Mustafa Reşit Akçay'ın göreve getirilmesi aynı şekilde bir anlaşılmazlık ve acelecilik içinde gerçekleşti! Ömer Eyübyoğlu... Fatih Tekke... Aynı şekilde.. Bunlar mahalle yönetiminin dahi yapamayacağı şeyler. Ünal Karaman'a da aynısnı yapıldı... Bunlarla ilgili kendinizi sorumlu hissetmiyor mu sunuz? Üye sayısı Trabzonspor'un üye sayısını arttırmak için değildir, işgal içindir. Üye sayısındaki artış işgale dönük bir operasyondur. Trabzonspor hiç kimsenin sahip olabileceği bir şey değil, ait olacağı bir yerdir. Trabzonspor biziz. Güç birliği yapacağına, suç birliği yapıp bu yönetimi getirdik! Mesele budur. Rakamlar bir kumarbaz gibi çarpıtılıyor. Bunu da bir saygısızlık olarak görüyorum. Trabzonspor için 4 büyük tehdit var. Siyasallaşma, itibarsızlaşma, yalnızlaşma ve kendinden uzaklaşma. Bunlar var mı yok mu? Burası alınma değil anlama yeri. Bu yönetim kurulu yönetmiyor, Trabzonspor'un üzerinde tepiniyor. Şahsi meselelerimizi kulüp üzerinden çözmeye kalktığımız zaman en büyük parçalanmayı yaşarız ve Trabzonspor'u bitiririz.

Özkan Sümer'in konuşması sırasında Abdi Serdar Üstünsalih ayağa kalkarak ''Kumarbaz'' söylemine itiraz etti. Üstünsalih, ''Ben kumarbaz değilim. Hayatımda kumar oynamadım'' dedi.



Salon bir anda gerildi. Köksal Güney, ''Özkan Sümer'in konuşmalarını tasvip etmiyorum'' diyerek salonu terk etti.
Arka sıralarda tartışmalar ve kavgalar olduğu gözlendi.

Ardından Divan Üyelerinin araya girmesiyle tartışmalar daha da büyümeden önlendi.

Divan üyelerinin komnuşmaları sürüyor...

Hayrettin Hacısalihoğlu konuşmak için kürsüde...

-Keşke burada yasal olmayan bir kongreyle görevine devam etmekte ısrar etmeyen bir yönetim olsaydı!

-Yönetim göreve gedliğindeki personel sayısı kaçtı şimdi kaç? Çok maaş alanlar gönderildi yerine gelenler ne kadar alıyor?

-Hiçbir kulüp düşünebiliyor musunuz 29 oyuncu alıyor 6 tanesi sezon açılmadan gönderiliyor.!

-Yedeğin yedeğini de transfer ettiniz. Böyle bir ekonomi var mı Trabzonspor'da?

-Ondan sonra kulübün tüzüğüne harcama kısıtlaması getirilmesi için öneri sunuyorsunuz!

-Transferde, borçlanmada sorumlu kim? Başkan... Sorumlu burada yok! Neden toplandık arkadaşlar.

-Kurucu üyelerinin cenazesine gelmeyeceksin... Tekirdağ'daki Artvin'deki mitinge gideceksin. Var mı böyle bir şey!''

-Kurucu üye olmasa sen burada yönetici olamazsın, biz olamayız! Kurucu üyelerin cenazesine gitmek lüks değil mecburiyettir!

-Ben kupayı getireceğim, diğerleri hükümetten korkar kaçar ben getiririm diyenler hesap verecek!

Ali Sait Yılmaz konuşuyor...


-Bu yönetim benim mahkemeye gönderdiğim evrakları arakladı, çaldı!

-Gidecek olan yönetime şunu söylüyorum. Delikanlı gibi evrakları Yargıtay'a göndersinler ve çekip gitsinler!

Trabzonspor'da kritik divan toplantısı sürüyor...

Ali Sürmen konuşmasını yapmak üzere kürsüde!...

-Trabzonspor'un mahkemelik olan kongresiyle iligli ben akıl tutulması yaşıyorum!

-Nasıl olur? Hazirun cetvelini dernekler masasına yönetim gönderir. Göndermedi mi yönetim? Divan Hazirun cetvelini yırttı attı mı?

-Bunlar gönderildiyse, Yargıtay'a gidip tekrar eksik evraktan geri döndüyse ne oldu? Dernekler masası mı şaşırdı?

Abdi Serdar Üstünsalih eleştirileri yanıtlamak üzere kürsüde!...

-Sakin bir insanım, duygusal da bir insanım. Toplantının başında gösterdiğim tavırdan dolayı özür diliyorum!

-Sataşmayı yapan Özkan bey burada yok ama yine de cevap vereceğim!

-Bu kardeşiniz iki üniversite bitirmiş, iki lisansı olan bir insan. Neyin nerede konuşulacağını gayet iyi bilirim!

-24 senelik profesyonel finansçıyım. Burada bizim mesleğimiz açısından en tehlikeli lafı ediyor.. Kumarbaz diyor!

-Üzerime almıyorum... Üstesine de gitmiyorum. Ağırıma gitti, alınganlık gösteriyorum. Çünkü çok tehlikeli bir laf!

-Kumarbazlık yapıp her hangi bir ayak oyunu yapmak bizim haddimiz de değil, vazifemiz de değil!

-Söylediği lafın nereye gittiğini bilmiyor. O zaman denetim kurulu da kumarbaz!

-Divan kurulu da aynılarını söyledi.. Onlar da mı kumarbaz?

-Geçmiş dönem borcunu da yapılandırdık. 9 Yıl vadeli. 2 Yıl ödemesiz. Amaç şuydu en önemli kaynağımız Akyazı'nın isim hakkı!

-Buradan gelen kaynaklarla borcu azatlmak istiyoruz!

-Akyazı stadının isim hakkı bizde. Akyazı kompleksinin isim hakkı GSB'de. Oranın ismine karışamayız!

-Akyazı'nın isim hakkı bizde. Ve oranın isim hakkını satacağız. Bunu da borçların kapanması için kullanacağız!

-Dünya devi firmalarla görüşüyoruz. Oranın yaklaşık değeri 100 Milyon'dan aşağı değil!

-Pelitli'de bir spor okulu var. O'nun Trabzonspor'a tahsisi için çaşlışıyoruz. 49 Yıllığına

-Yasal olmayan yönetim dendi.. Ben de yönetimin bir parçasıyım. Yargıtay yasal mıdır değil midir karar verir!

-Açılan bir dava var ve bunun Yargıtay aşamaları var. Ve bize gelen ''Yasal değilsiniz'' gibi bir bilgi yok!

-31.12.2014'e kadar mali durumuzu düzelteceğimizi UEFA'ya bildirdik!

-Sorumlu bir yönetici olarak bu konuda görevimizi de yapıyoruz. Şirket birleştirme ile birlikte sermayemizi arttırıyoruz

-Şu anki borç oranına göre sermayenin yapılanması gerekiyor ve biz de ona göre yapılandırıyoruz.

-Çok dikkatli bir şekilde şirket birleştirmelerini yapıyoruz. O şirkerlerin birbirlerine borçları ve alacakları var.

-Geçen Mayıs'da Mali Genel Kurul'dan aldığımız yetki çerçevesinde kayıtlı sermayenin 125 Milyon'a çıkarılması için uğraşıyoruz.

-İlk etapta 100 Milyonluk bir artış olacak. Şöyle bir stratejik hata yaptık. 100 Milyonluk onay aldık ama 125 Milyon olmalı.

-Bu amaç doğrultusunda kaynağı da bulduk. Kaynak kasada!

-PassoLig uygulaması İtalya'da uygulandı başarısız oldu. PassoLig'in altyapısı Türkiye'ye hazır değil, uygun değil.

-Bu işi alan firma ihaleyi alırken olayın kredi kartı boyutuna ağırlık vermiş.

Trabzonspor Divan Kurulu toplantısı sona erdi!...
Editör: Haber Merkezi