Türkiye'de gözler  bir kez daha UEFA'ya çevrildi. Trabzonspor'un Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Fenerbahçe'nin de Trabzonspor hakkındaki şikayetlerini 17 Temmuz’da değerlendiren UEFA Disiplin Komitesi, konuyu ayrıntılı olarak inceleyip rapor hazırlaması için bir müfettiş  görevlendirdi. Ancak UEFA'nın bu hamlesi, 3 muhatabını da pek de endişelendirmiş görünmüyor.

Kanarya ceza beklemiyor


Trabzonspor'u UEFA'ya 'teşvik primi verdiği' iddiasıyla şikayet eden Fenerbahçe'de, birileri ceza alacaksa bunun kendileri olmayacağı görüşü hakim. Sarı-Lacivertliler, UEFA Disiplin Kurulu'nun 'sıfır tolerans' ilkesi gereği kendisini cezalandırdığını aynı nedenle Trabzonspor'un ceza alabileceğine inanıyor. Ayrıca UEFA'nın kararını değiştirmesi için TFF'ye hiçbir baskı yapamayacağını da savunuyor.

Dosya kapanacak mı?

TFF'yi “Fenerbahçe hakkında işlem yapmadı” suçlamasıyla şikayet eden Trabzonspor ise UEFA'nın müfettiş tehdidine rağmen Avrupa Ligi'ne almasını soruşturmanın neticesine dair iyi bir işaret olarak görüyor. Bordo-Mavili hukukçular "Daha önce UEFA Fenerbahçe ve Beşiktaş'a soruşturma açtığında bu iki takımı turnuvalarına almadı. Bizde böyle bir hamle yapılmadı. Bu nedenle bizim açımızdan bir sorun yok" görüşünde.

Bordo-Mavili kulübün Fenerbahçe'yi hukuki açıdan kayırmakla suçladığı TFF'de ise hiçbir kaygı yok. TFF Hukuk Kurulu, UEFA'nın bu hamlesinin prosedür gereği olduğunu, bu hamle sonrası dosyayı kapatacağını dile getiriyor. Peki gerçekten de durum bu kadar toz pembe mi?

Her şey rapora bağlı

Konuyla ilgili spor hukukçusu Av. Emin Özkurt UEFA’nın müfettiş atamasıyla birlikte, durumun nispeten daha ciddi bir hal aldığını söyledi.

UEFA'nın işi bir adım daha ileriye götürdüğünü belirten Özkurt "Bundan sonra müfettiş, dosya üzerinde detaylı bir inceleme yapıp, rapor hazırlayacak. Bu raporda herhangi bir cezaya yer olmadığı belirtebileceği gibi, ihlaller olduğu  tespit edilmişse UEFA Disiplin Kurulu’nun buna uygun bir ceza vermesi talebi de söz konusu olabilir. Müfettişin, TFF'nin ve/veya Trabzon’un cezalandırılmasını talep etmesi durumunda ise her iki kurumumuz kendilerini savunmak zorunda kalabililrler” dedi.

Fenerbahçe'nin ise bu sürecin dışında olduğunu belirten Özkurt "Fenerbahçe ile ilgili UEFA’nın vermiş olduğu karar CAS tarafından da onaylanıp kesinleşti. Bu yüzden bu süreçten ilave ceza almaları söz konusu değil. Bilinmelidir ki tüm bu süreç UEFA’nın Disiplin Talimatı çerçevesinde yürütülmektedir ve şu aşamada şaşırtıcı olan bir durum yoktur. Ancak durum 17 Temmuz’a kıyasla TFF ve Trabzonspor açısından daha ciddi bir hal almıştır diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Bir diğer spor hukukçusu Alpay Köse ise UEFA'nın bu şikayetlerin hukuki olduğunu düşündüğü için müfettiş atadığını belirterek "UEFA'nın bu dosyayı kapatma gibi bir imkanı vardı. Bu şikayetleri ciddi bulduğu anlamına gelir. Ancak bu, olayın sonucunda ceza çıkacak anlamına gelmez. Ama müfettişin ceza isteme ihtimali de bulunuyor" yorumunda bulundu.

Kartal ve Timsah'ı yakan müfettiş

UEFA Disiplin Kurulu'nun, Trabzonspor ve Fenerbahçe'nin şikayetlerini incelemek için görevlendirdiği müfettiş Türkiye'nin yakından tanıdığı bir isim çıktı: Jean Samuel Leuba. İsviçreli müfettiş Leuba, 2012-13 sezonu öncesi  hazırladığı raporla Beşiktaş ve Bursaspor'un mali kriterlere uymadığı gerekçesiyle Avrupa kupalarından men cezası almasına neden olmuştu. Dahası Leuba UEFA Disiplin Komitesi’nin Beşiktaş hakkındaki 2 yıllık men cezasının 5 yıl için ertelemesi kararını da temyize götürerek iptal ettirmişti. 

Spor Hukuku konusunda uzmanlığı bulunan Leuba, bunun dışında bankacılık, inşaat hukuku, ev planlama gibi konularda da uzman bir isim. Hukuk doktoru olan Leuba'nın UEFA’nın üstünde titizlikle durduğu ırçılık, futbolda şiddet, finansal fair play ve şike gibi konularla ilgili çok sayıda raporu var.
Editör: Haber Merkezi