M.Ö. 3500 - M.Ö. 2000 yılları arasında Güney Irak'ta (Mezopotamya ) ortaya çıkan sayısız medeniyetin temelini Sümerler atmıştır. Gerek yazı, dil, tıp, astronomi, matematik gerekse din, fal, büyü ve mitoloji gibi alanlarda ilk öne çıkan ve bilinen toplum Sümerlilerdir. "Yaratılış" ve "Tufan"a ilk kez Sümerlilerde rastlanır.  Sümerlerin çanak, çömlek, kazan, ekmek pişirme tandırları gibi birçok araç ve gereci yapmışlar, sert ve güçlü madenleri de işlemiş oldukça gelişmiş bir yapı tekniği kullanarak taş, kerpiç ve tuğlalar kullanarak iki ve üç katlı evler inşa etmişlerdir.Şaşırtıcı şekilde bir sulama sistemi kullanan Sümerler  bentler  yaparak  sel baskınlarının önlemişler ve barajlar yaparak ihtiyaç suyunu koruma altına almışlardır.

Bilim ve Teknik alanında diğer tüm toplumların önünde olan Sümerler, matematiğin temeli olan dört işlemi bulmuşlar ve dairenin alanını hesaplamayı başarmışlardır. Sümerler, tüm bunların yanında zaman hesaplamasında inanılmaz bir başarı elde ederek gelişmiş bir takvim kullanmışlardır. Tarihte Ay yılına dayalı ilk takvimi bulmuş olan Sümerler takviminde, yıl 360 gün, aylar 30’ar gün olarak hesaplanmıştır. Güneş saatini de ilk Sümerler bulmuştur. Bu güneş saati yalnızca günleri ve ayları değil güneşin hareketleriyle saatleri de hesaplamışlardır. Sümerlerin bütün bu çalışmaları günümüzdeki Matematik, Geometri ve Astronominin temellerini atmıştır. Fakat bütün bu çalışmaların arasındaki en önemli bir icat olan tekerleği bulmuş ve kullanmışlardır.

***

Şimdi Sümerleri bırakıp, futboldaki icatlarıyla Sümerler kadar ünlü Özkan Sümer’e gelelim.

Hani o, futbol literatürünün her sayfasında izini hissettiren Sümer’e.

Futbolun her beşiğinde sallandıktan sonra soyunduğu antrenörlükte, bugünün moda sanılan icatlarına! Ocak kulübün bahçesinde 40 yıl önce imza atmış olan Özkan Sümer’e..

Peki ne yaptı bu Özkan Sümer..

Aslında şunu demek lazım; Futbol adına ne yapmadı ki?

Genç takım, altyapı, üst yapı, Trabzonspor’dan milli takıma, Galatasaray’dan  Trabzonspor Başkanlığına, bu arada kupalar, şampiyonluklar, milli takımlara giden yüzlerce genç oyuncular ..

Şok preslar, bindirmeler, sarkaç toplar, çapraz toylar, kanat atakları say babam say.

Ki söz konusu Özkan Sümer olunca bu saydıklarımız, yaptıklarının  yanında denizde damla!

Peki bütün bunlardan sonra ne oluyor?

Kimseye  eğilip bükülmediği, doğrulardan vazgeçmediği, Trabzonspor’un menfaatini her şeyden üstün tuttuğu için bazılarına cazip gelmiyor!

Hem de Trabzonspor’un kurtuluş reçetesi aradığı bu günlerde.

Doktorundan avukatına, yemekçisinden, film yapımcısına kadar herkese bir şeyler soruyorlar da..

Reçetesi cebinde futbol profesörüne  danışan yok!..

Bunun altında art niyet ararım..

Olası istismarlara karşı çıkacak birinden uzak durmak derim.

Ya da Özkan Sümer’in olduğu yerde kendilerini futbol fakiri hissedecek insanların kafa yapısıdır derim..

Sümerler hasıl bir çok şeyi icat etmişse..

Bizim Özkan Sümer’imiz de Türk futbolunun Sümeridir.

Bu yüzden Sümerler’in de Özkan Sümer’in de hakkını her zaman veririm.

Ve Sümer’in kenarda durmasına  isyan ederim.