Tank Palet Fabrikası’nın yirmi beş yıllığına BMC Grubu ile Katar merkezli bir şirkete kiralanması Kılıçdaroğlu’nun diline pelesenk oldu.

Yatıyor kalkıyor söze “paletle” başlıyor. Gerekçelendirmesinde de “milli varlığımız” kelime öbeği meselenin göbeği oluyor.

Gerçekten dile getirdiği gibi Kılıçdaroğlu böylesine derin bir milli hassasiyete sahip mi? Yoksa bu meseleyi kaşımasında başka bir hinlik mi var?

Hiç lafı dolandıracak değilim. Bu işin arkasında Almanların cümleleri var. Almanların dili millilik maskesiyle birilerine havâle edilmiş.

Türkiye kendi tankının prototipini üretti. Adı; Altay. Bu tankın seri üretilmesi için Koç Grubu südürülebilirlik riski gördüğünden vazgeçti. Tabii bu bizler için üzücü bir gerçeklikti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan milli tankın seri üretiminin olmazsa olmaz olduğunu idrakle, BMC ile Katar ortaklığına bu mühim işi ihale ederek önemli bir adım attı. Vaçgeçenlerden aldı vazgeçmeyeklere verdi.

İşte Kılıçdaroğlu aslında bu gerçekleri bile bile bir millicilik dramasına soyundu. Almanlar Türkiye'nin tank alanında hamle yapmasını istemiyor. Belki de Koç Grubu'na “bu iş rantabl değil” fısıldamasını da onlar yapmış olabilir.

Kılıçdaroğlu'na da yine aynı malum kaynak “yanlış bir iş yapılıyor yaygarası” görevini ödev olarak vermiş olabilir.

Eğri oturup doğru konuşalım. Bir tarafta Cumhurbaşkanı ve Bahçeli, diğer tarafta Kılıçdaroğlu ve bileşenleri var. Şimdi bu meselede milli bir kırılma olsa buna herkesten evvel Bahçeli izin vermez. Yani Kılıçdaroğlu'na bu iş kalmaz.

Türkiye kısa zamanda iki yüz elli milli tank yapmak zorunda. Çünkü elimizdeki mevcut tanklarımız hem eskidi hem de dünyanın geldiği bu noktada yeterli değiller. Sonra bu tanklar için milli motor gerekiyor. Bu konuda Ethem Sancak'ın BMC'si gücü yüksek motor için belli aşamaları geçti. Yanına Katar'dan bir ortak alarak sermaye darlığı çekmeden bu işi yürütmek için sorumluluk üstlendi. Aslında alkışlanacak işi biz tukaka ediyoruz. Bu tutum hem etik hem de doğru değil.

Sakarya'da yaşayan bir arkadaşımla bir görüşme yaptım. Bana anlattığı şey şu: Türkiye'nin önündeki on yılları sağlama almak için bu fabrikanın çok önemli olduğunu, bu kurumda işlerin milli hassasiyetle yürütüldüğünü söyledi.

Yani milli tank artık seriye bağlanıyor. Öyle demogoji ile yol alınmaz. 

Aslına bakacak olursanız ‘Tank Palet Fabrikası’ ismi, resmiyette var olan bir isim değildir. Bu tesisin halk arasında bilinen ismidir. ‘Tank Palet Fabrikası’ dediğimiz zaman kast edilen tesisin gerçek adı Sakarya 1.Ana Bakım Fabrikası’dır.

Sakarya 1. Ana Bakım Fabrikası, yani Tank Palet Fabrikası; 1975 yılında Sakarya’da Milli Savunma Bakanlığı tarafından kurulmuştur. Bir de; 1975 yılının TC Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk iken, Başbakanı ise Süleyman Demirel’dir.

2019 yılında olmamız itibariyle 44 yaşında olan Tank Palet Fabrikası; aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk askeri fabrikasıdır. Bu yüzden Türkiye Cumhuriyeti milli savunma sanayisinde manevi anlamda da çok önemli bir yere sahiptir.

Bu fabrikanın önemi azalarak değil çoğalarak sürüyor. Kimse yalanlara itibar etmesin. Nokta.