Tohum deyip geçmeyin. Tohum konusunda ilk bilinçli çalışmayı 1999 yılında Tarım Bakanlığı koltuğuna oturan MHP'li bakan Hüsnü Yusuf Gökalp yapmıştı. Hatta bizim nalum medyamız milli bir yol takip eden bu bakana "tohum ırkçısı" olarak bir suçlama getirmişti. Türk ineği çalışması için ineğin de Türk'ü mü olurmuş diye dalga da geçmişlerdi.

Sonra iktidara AK Parti geldi. 2006 yılına kadar bu konuya el atılmadı. Sonra ise 8 Kasım 2006 tarihli Resmî Gazete'de YAYINLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİREN 26340 sayılı bir TOHUMCULUK KANUNU çıkarıldı.

Kanunun içeriğine baktığımızda memleketimiz adına sevineceğimiz adımların atıldığını gördük.

Kanunun neler getirdiğini kısaca özetlersek Amaç, Kapsam ve Tanımlar bölümünde şu bilgileri görüyoruz.

MADDE 1 – Bu Kanunun amacı; bitkisel üretimde verim ve kaliteyi yükseltmek, tohumluklara kalite güvencesi sağlamak, tohumluk üretim ve ticareti ile ilgili düzenlemeleri yapmak ve tohumculuk sektörünün yeniden yapılandırılması ve geliştirilmesi için gerekli olan düzenlemeleri gerçekleştirmektir.

Kapsam

MADDE 2 – Bu Kanun; tarla bitkileri, bağ-bahçe bitkileri, orman bitki türleri ve diğer bitki türleri çoğaltım materyaline ait çeşitlerin ve genetik kaynakların kayıt altına alınması, tohumlukların üretimi, sertifikasyonu, ticareti, piyasa denetimi ve kurumsal yapılanmalar ile ilgili düzenlemeleri kapsar.

Tanımlar

MADDE 3 – Bu Kanunda geçen; Alt birlik: Faaliyet konularına göre bitki ıslahçıları, tohum sanayicileri ve üreticileri, fide üreticileri, fidan üreticileri, tohum yetiştiricileri, tohum dağıtıcıları, süs bitkileri üreticileri ve tohumculukla ilgili konularda iştigal eden gerçek veya tüzel kişiler tarafından oluşturulan, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşunu... Şeklinde devam eden çok kapsamlı maddeler barındırıyor.

Türkiye her alanda milli ve yerli bir yola girildiğini ilgili kanunu incelediğimizde görüyoruz. Hep suçlayarak değil bu memlekette güzel işlere de imza atıldığını görmek gerekir.

Yeni dönemde tarıma büyük önem verileceğini biliyoruz. Türkiye'nin yeniden kendine yeten bir konuma taşınması gerekiyor. Hele MHP'nin doğrudan ya da dolaylı olarak hükümet süreci içinde olacağı düşünülürse tarım konusunda umutlanmak için koşullar tamamdır diyebiliriz. İzleyelim görelim, inşallah yanılmayız.