Konuya şuradan gireceğim.

Gençliğimizde en meşhur tekerlemelerimiz vardı ‘Holamana Hıyarı’ sonra ‘Hos Bostanı’ bilirsiniz.

‘Bostan’ denilince, bizim yöremizde genelde ‘salatalık’ veya diğer tabirle ‘hıyar’ kastedilirdi.

Fakat Türkiye çapında genelleme yaptığınızda, ‘bostan’ deyince kavun, karpuz, salatalık vs gibi sebze yapılan bahçe müştemilatı anlaşılıyor.

Biz yaştakiler hatırlarlar hani o Hos’un veya Gomera’nın (Yalıncak) biberli ve mis gibi kokan olgunluktan çatlayan kavununu ve karpuzunu.

Ya sahil tarlalarda olan ve olgunlaşınca salça gibi kokan o güzelim domateslerimiz.

Ne oldu, nasıl kayboldu anlayamadık.

Bundan birkaç sene önce piyasayı İsrail menşeli hibrit tohumlarından üretilen dışı güya kırmızı, içi yeşil ve kesilince ‘şırrr’ diye suyu akan, çekirdeği dahi olmayan sözde domatesler işgal etmişti.

Fakat neyse ki şimdilerde kayboldular.

Duyduk ki Tarım Bakanlığı yerli olarak üretmiş.

İnşallah doğrudur.

Peki soruyorum Trabzon halkına, elinde o biberli, portakal rengindeki kavunun tohumundan olan var mı? Ya o domateslerden?

Peki bizim Trabzon Tarım İl Müdürlüğü’nün tohumda yerlileştirme gibi bir projesi var mı?

Hiç sanmıyorum.

Nasılsa maaşlar garanti.

Niye hoş kendilerini zahmete sokup rahatlarını bozacaklar.

Sanki birkaç kez resim çekip yayınlarda belirttiğim şu Karadeniz’de zamansız avlanan 10 cm boyunda mezgit ve 5-6 cm’lik barbun katliamlarını yazdık ta ne zaman tepki verdiler?

Hangi biri çıkıp ta bize bir şeyler söyleme, bilgilendirme  centilmenliğini gösterdi?

Yok…

Ben duymadım,  bir Tarım il yetkilisi de bugüne dek çıkıp, “Yahu halkı şu konuda bilgilendirin” diyen olmadı.  Sadece internette ve Facebook sayfalarımızda ölüsü rahmetli birileri ‘Tarım ilanları’ adlı bir site oluşturmuş ve burada insanları ‘yerli tohumlarla tarım’ yapmayı teşvik edip durmaktalar sağ olsunlar.

Eskiden herkesin ufak tefek ev bahçeleri olurdu, herkes burada kendi evine yetecek kadar bir ‘bostan-bahçe’ yapıp üretirdi salatalık, domates, biber, patlıcan vs.

Artık hükümetten de bu konuda bir atak, kampanya başlatmasını bekliyoruz.

Sadece bostan ürünleri mi?

Hayır, buğdayımız, arpamız, mercimeğimiz vs.

Geçen yıl Gümüşhane/Kelkit Tarım İlçe Müdürlüğü bu havalide ‘Greçka-Karabuğday’ kampanyası başlatıp bizlere bunun tohumunu bedava olarak dağıttı ve kendi tarlalarımızda ekerek biz de bu kampanyaya destek olduk.

Sonuç, fevkalade verimli oldu.

Biliyorsunuz Greçka unu buğday unundan daha da besleyici hattâ ‘gluten’ olmayan tek un olarak literatürde belirtilmektedir.

‘Gluten’in ne olduğunu artık internete girip Google’den  sorun bakın neler okuyacaksınız.

Bir de fırınlarımızda artık eskiden rutin olarak yediğimiz daha ucuz, ‘Harcı-2. un kepekli ekmeği’ bugün lüks oldu. Eskiden dar gelirliler ‘Harcı ekmeği’ yer, zenginler ‘Francala-1. un ekmeği’ yerdi.

Evet…

Tarım İl Müdürlüğü yetkililerine sesleniyorum.

Bu konuda bir gayretiniz var mı?