RÖPORTAJ: BAHATTİN BAŞTÜRK - Trabzon Umum Servis Araçları Odası Başkanı Tayyar Demir ile 2017-2018 eğitim öğretim yılını ve servis araçlarının sıkıntısını konuştuk. Bir dokunup bin ah işittiğimiz oda başkanı Tayyar Demir, Trabzon’da 3 binin üzerinde ‘S’ plakalı araç olduğunu ifade ederek, bu araçlarının hepsinin servis aracı olmadığını, ekmeğini servis araçlarından kazananlara ayrı bir harf grubundan plaka verilmesi gerektiğini söyledi.

S PLAKALAR KENTTE FİNK ATIYOR
2017-2018 eğitim öğretim yılının camiamıza hayırlı olmasını ve kazasız belasız bir eğitim öğretim yılı geçirmemizi diliyorum. Oda olarak kuruluşundan beri odamızın kendi harf grubu plakamızı istiyoruz. Gelinen noktada talebimizin çok haklı olduğunu gördük. Her 17+1 ve üstü kapasitede araç alan ‘S’ plaka alıp kentte fink atıyor. Odanın kendi harf grubu olması durumunda bu iş daha disiplinli olacağı gibi takip ve kontrolü de daha kolay olacak. Kamuoyuna da çok duyurduk. Trabzon’da her gün ring yapan 3 binin üstünde ‘S’ plakalı araç var. Biz de öğrenci servis taşımacılığı yapanlar olarak biz de ‘S’ plaka kullanıyoruz. Köylere çalışanlar da şehirler arası çalışanlar da kısaca 17+1 ve üstü kapasite olan araçların hepsi ‘S’ plaka kullanıyor. Kendi harf grubumuza geçtiğimizde bu plakalardan bin civarı olacak.

DİSİPLİN ALTINA GİRECEKLER
Ortahisar ilçemizde de 600 tane servis aracı olacak. Şu anda ki ‘S’ plakalardan bir hata olduğu zaman direk bu hata servis araçları odası olarak bize yansıyor. Vatandaşlarımız ‘S’ plakayı servis plakası bildiği için bana çok sayıda şikâyet geliyor. ‘Senin aracın şöyle korna çaldı. Şu şekilde önüme daldı vs. vs…’ gibi çok sayıda şikâyet geliyor. Araştırdığımız zaman bu araçların hiç biri ne üyem ne de servisçim. Ya farklı bir odanın üyesi ya da personel taşıyor. Kendi plakamız olduğu zaman bizim lehimize olacak ve kendi plakamızı disiplin altına alacağız. Bunu Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Milletvekillerimiz, Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımızla da görüştük. Hepsine ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum. Çalışmalar yapılıyor. Üyelerimize yakın zamanda müjdesini vereceğiz inşallah.

GÜÇLÜ YÖNETİM GÜÇLÜ KADRO
Sivil Toplum Örgütlerinin dışında, bakanımız, milletvekilimiz ve valimizle de görüştüm. Olmazsa olmazdır plakamız. Kendi harf grubunu herkes kabul ediyor. Trabzon’da ki STK’lara bunu anlatamadık. Bizim odanın önünü kesmeye çalışanlar iyi bilsinler ki bu oda her geçen gün büyüyor ve gelişiyor. Biz birlik beraberlik istiyoruz. Bölgemizi ilgilendirdiği için Büyükşehir Belediye başkanımızdan konuyu tekrar gözden geçirmesini temenni ederdim. Merkez odalarımızın da bu çalışmanın içinde olmasını isterdim. Bizim odalarımızla uğraşmak veya önünü kestirmek kimseye yarar sağlamaz. Bu Trabzon’a yapılan en büyük kötülüktür. Allah’ın izni ile biz arkadaşlarımızla birlik beraberlik içinde elimizden geleni yapıyoruz.

İnşallah önümüzde ki yılın Ocak-Mart ayları arasında yapılacak seçimlerde de kadromuzu da yenileyip güçlendirerek daha iyi yerlere geleceğiz.

BİRLİK BERABERLİK YOK
Trabzon’da birlik beraberlik yok. UKOME’de yapılan bu 10 yaş üstü araçların değişme toplantısının ilçe odalarının da görüşleri alınarak yapılmasında yarar vardı. İlçe odalarının görüşü alınmadı. Birlik beraberlik içinde bu konu görüşülmeliydi. Bu konu bizi de etkiliyor. Okul servisi hizmet aracı yönetmeliğinde 12 yaş şartı var. Zaten zor durumda olan esnafımız aracını 6 yaşında alabiliyor. Gücü ona yetiyor. 4 senesi kredi ödemekle geçiyor. 2 sene kendine çalışıyor. Aracın yaşı dolduğu zaman aracı değiştirmek durumunda. Bu araçlarımızı hatta çalışan ya da diğer illere satıyorduk. 10 yaş sınırı getirildiği zaman araçlarımızı hem satamayacağız hem de ülkemizde hantal bir yapı olacak. Bu durum büyük araç firmalarına yarayacak ve ekonomiye büyük darbe vuracak. Biz istişare ile araçların 15 yaşında kalmasını tercih ederdik. 15 yaş uygun yaştır. Bunlar zaten muayeneden geçiyor ve standartlara uygun araçlardır. Unutulmasın ki birleşirsek tok oluruz bölünürsek yok oluruz.

TRABZON’UN GELECEĞİNİ TAŞIYORUZ
'Okullar, kreşler, fabrikalar, derken Trabzon’da çok ciddi bir taşımacılık sektörü var. Çok sayıda insan her gün bu servislerle evlerinden işyerlerine gidip geliyor. Servisçiler olarak Trabzon’un geleceğini taşıyoruz. Bize emanet olan geleceği de en iyi, en güvenli ve en bilinçli şekilde taşımalıyız. Korsan servisler nedeniyle insanlar da güven sorunu oluştu. Bu güven sorununu servis camiası olarak aşmak mecburiyetinde olduğumuzun bilincindeyiz. İşin ehli kişilerin servise çıkmalı. Bazı anaokulu, etüt gibi eğitim kurumları adlarına kayıtlı veya kiraladıkları araçlarla öğrenci taşımacılığı yapıyor. Eğitim kurumlarının kendilerine ait araçlarla bu taşımacılık yapmalarında sakınca yok. Ancak bu kurumlar kendi personelleri ve öğretmenleri dışında başka kurumların da öğrencilerine taşıma hizmeti veriyor. Bu da merdiven altı ticarete yol açıyor.

KORSAN TAŞIMACILIK YAPILIYOR
İşini gerektiği gibi belgesiyle, vergisiyle yapan servisçileri mağdur ediyor. Bıraksınlar her işi ehli olan kişiler yapsın. Ticari amaçla öğrenci taşıyan servisler, öğrenciyi önemsemez, paramı alayım diye düşünür. Bu tür düşünceye sahip kurumlar tercih edilmemeli. Denetimin olması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi, korsan denetimleri arttıracaklarına ve korsan taşımacılığı bitireceklerine söz vermişlerdi. Bunun için ekipler kuruldu. Ancak ekipler S plakaları denetlediği için korsanlar piyasada cirit atıyor. Amacımız hizmet, bunun için başta odamız olmak üzere bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla iletişim halinde olmak zorundayız. Çünkü bizim işimiz bu. Servisçiler olarak bizler can taşıyoruz. Korsan servisler nedeniyle hem servis esnafı hem de hizmet verilen kişiler çok mağdur olmaktadırlar. Bu nedenle korsan taşımacılık ile mücadelemiz devam edecektir.

ARAÇLARIMIZ DENETİM ALTINDA
Ülkede en çok denetime tabi tutulan araçları kullanıyoruz. Araçlarımız yıllık vizeye giriyor ve belediye tarafından yılda 2 kere denetleniyor. Araçların iş yaptığı kurum ve kuruluşlar tarafından denetleniyor. Ancak yasadaki boşluktan dolayı anaokulu ve kreşler kendi servis araçlarıyla taşıma yapıyor. Burada firma sahibi, maliyetleri kısmak ve daha çok kazanmak adına bilinçsiz şoför ve hostes kullanıyor. Ancak burada amaç daha çok kazanmak değil daha güvenli çalışmak olmalı. Fabrika ve okullarda daha çok kazanmak amacıyla 'Nasıl olsa bizim başımıza gelmez' mantığıyla hareket ediliyor. Denetimciler yola çıksa Trabzon’da vizesiz, sigortasız ve güvenli olmayan araçlarla taşıma yapıldığını görecekler. Trabzon’da sadece bir gün tam anlamıyla denetim yapılsa en az 100 araç trafikten men edilir. Sadece bir günde ulaşılacak rakamı görüyor musunuz? Aslında ne kadar riskli bir durumla karşı karşıyayız. Ve bu araçlar rahat bir şekilde can taşıyor.

SÜRÜCÜLERE BAŞKAN UYARISI
Trabzon’da trafikte seyreden araçlardan bir ricam var. Öncelik geleceğimizi taşıyan yavrularımızındır. Yani okul servisi araçlarınındır. Sürücü arkadaşlarım, okul servisi araçlarında ‘DUR’ lambası yandığında lütfen biraz daha sakin olun ve dikkat edin. O aracın önünden bir çocuk çıkabilir. Dörtlüler ve ‘DUR’ lambası yanınca arkadan korna çalmayın biraz sabırlı olun. Servis aracı yavrumuzu indirip devam edecek. O araçta ki sizin kendi çocuğunuz da olabilir. Biraz daha duyarlı olalım.