Trabzon’un Çarşıbaşı ilçesinde büyükşehirden önce 13 köye bağlanan ve arıtması yakın zamanda yapılan yayla suyuna geçtiğimiz günlerde gelen kabarık faturalar vatandaşı isyan ettirdi. Trabzon İl Özel İdaresi tarafından yayladan getirilen suya kısa süre önce arıtma tesisi yapılırken çoğu zaman çamurlu akan sudan milyarları bulan faturalarla bedel talep edildi. Bu durumun Sonnokta’da yer almasının ardından açıklamada bulunan TİSKİ, kendi kendini tekzip etti.

1-“Haberde, TİSKİ Genel Müdürlüğünün Çarşıbaşı’na bağlı 13 köyde ikamet eden vatandaşlara geriye dönük milyarlık faturalar çıkardığı iddia edilmiş olup bu bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır.” denilmektedir.

Faturaların geriye dönük olarak kesildiği, üstteki ifadenin devamında TİSKİ’nin kendi açıklamasıyla ayan beyan ortadır. Milyarlık faturaları da yayımlıyoruz. O hâlde gerçeği yansıtmayan Sonnokta’nın haberi mi TİSKİ’nin açıklaması mıdır?

2- TİSKİ’nin açıklamasında bir yandan “...2016 haziran ayında ise devralınan su sayaçlarına ait tüketimler tespit edilmiştir. Faturalandırılma işlemine de tespit edilen endekslerden sonra başlanmıştır.” yani faturalandırma tarihinin başlangıcı 2016 hazirandır. Peki TİSKİ açıklamanın devamında ne demektedir. Bakalım: “...bahsi geçen fatura tutarları 17 aylık süreyi kapsamaktadır.” 2019 ekim ayından 17 ay geriye gidildiğinde 2018 temmuz ayına gidilmektedir. Ancak TİSKİ’nin açıklaması faturalandırma endekslerini 2016 hazirana işaretlemektedir.

3-TİSKİ, açıklamasının devamında bir itirafta bulunmaktadır. O itiraf ise 17 ay boyunca endekslerin okunamamasıdır. Kamu adına görevli bir kurum, görevini yerine getirmemektedir. TİSKİ, sayaç okunamamasını “çeşitli nedenlere” bağlamaktadır. Bu nedenler neden açıklanmamaktadır? Bu, merak edilen bir noktadır. Şöyle denilmektedir: “Diğer 12 mahallede ise abone sayısına göre sayaç takma oranlarının çok düşük olduğu belirlenmiştir. 2016 haziran ayından 2017 ağustos ayına kadar düzenli okuma yapılmış olup 2017 eylül ayından itibaren çeşitli nedenlerden dolayı 17 ay boyunca endeks okunamamıştır.”

4-TİSKİ, hem 17 aylık fatura kestiğini kabul ediyor hem toplu olarak su faturası kesmediğini iddia ediyor. Hangisine inanacağız? Şu söyleniyor: “...haberde bahsi geçen fatura tutarları 17 aylık süreyi kapsamaktadır. Netice itibariyle Çarşıbaşı’nda 13 mahalleye verilen çamurlu suyun bedelinin toplu olarak kesildiği iddiası doğru değildir ve kamuoyu yanlış bilgilendirilmektedir.”

5-TİSKİ neden çamurlu su iddialarıyla alâkalı hiçbir söz etmemektedir? Temiz su sağlaması gereken bir kurum, fotoğraflarda da görüleceği üzere abonelerine çamurlu su ulaştırmakta ve bundan da ücret talep etmektedir.

FATURALARIN KESİLDİĞİ ÇAMURLU AKAN SU

1371 TL’LİK FATURA