Trabzon Valisi Yücel Yavuz, geçtiğimiz günlerde şehirde kaçak yapılara izin vermeyeceklerini, yaptırım yoluna gideceklerini dile getirmişti.

Şehirde herkes, Vali Yavuz’un bu kararını çok zor bir şehir olan Trabzon’da hayata geçirip geçiremeyeceğini merakla bekliyordu.

Malum daha önce de kaçak yapılar konusunda bir takım kararlar alınmış, ama icraata bir türlü geçilememişti.

Şimdi Sayın Yavuz, aldığı kararın arkasında durarak kısa zaman içerisinde düğmeye basıp kaçak işletmelerle, yapılarla ilgili yıkım çalışmalarını başlattı.

Ekipler, Yomra’daki kaçak yapıları yıkmaya başladı. Elbette yıkımlar, sancılı oluyor.

Hiç kimse ekmek teknesinin yıkılmasını istemez.

Ancak ortada kanuna aykırı kaçak yapılar yapılınca kanun affetmiyor.

Belki birileri görmemezlikten gelerek bu kaçaklara göz yummuş olabilirler. Ancak kanun ve kurallar noktasında hassas olan devlet adamları bir gün çıkar bu yanlışlara ‘Dur’ der. Yapılanları görmemezlikten gelmez. Tıpkı Vali Yavuz gibi.

Buraya kadar her şey güzel fakat bazıları her ne hikmetse Sayın Yavuz’un yıkım çalışmalarını eleştirmeye başladı bile.

Neymiş efendim ‘Turizm sezonunda hiç yıkım olur mu?

Turizmimiz zarar görüyor’ diye.

İyi ama daha düne kadar bizler, şehrimizde kaçak yapıların yoğunluğundan dem vurmuyor muyduk?

Sahil kenarlarında, yaylalarda turizm merkezi Uzungöl’de, birçok noktada kaçak yapılarla imar kirliği yaşandığını dile getiriyor, bu imar cinayetleri karşısında da kimsenin masaya yumruğunu vurarak kılını kıpırdatmadığını söylüyorduk.

Yetkilileri adeta topa tutuyorduk.

Şimdi ne oldu da şehrin ve ülkenin menfaatleri adına alınan kararı hayata geçiren Vali Yavuz’un kaçak yapılarla mücadelesi eleştiriliyor bazı kesimler tarafından.

Sahi bizler şehrimiz adına ne istediğimizi biliyor muyuz? Trabzon ne istiyor!

Şehrimizin menfaati mi yoksa karşılıklı menfaat ilişkileri mi?

Bir kere şunu vurgulamakta fayda var, kimse turizmin arkasına sığınarak kaçak yapı yapmaya kalkmasın.

Önce kurallara, kanunlara uyarak turizm işletmeleri yapacağız, ardından da turizme hizmet edeceğiz.

Burada bir anlaşmamız gerek.

Bakın defalarca söylendi, yazıldı, çizildi…

Kaçak yapılar Uzungöl’ü, yaylalarımızı sardı. Beton yapılar, katliama neden oldu diye.

Şehrimize çok büyük faydalar sağlayacak olan bu kaçak yapıların yıkılmasını hep birlikte destekleyelim. Ekiplerimize zorluk çıkarmayalımŞu kesin ki Vali Yavuz’un kararlılığını gören kişiler de bundan sonra artık kolay kolay şehirde kaçak işletme, bina, kafe yapma yoluna gidemeyecek. Onlara da bir anlamda gözdağı oluyor.

Ancak Valimizin geri adım atmadan kararlılıkla bu mücadelesini sürdürmesi gerekiyor.

Bir de şu eleştiriliyor; deniliyor ki yaylalar kaçaklarla dolu iken neden şehrin merkezinden yıkımlara başlanıyor diye. Eminim ki ilerleyen günlerde, aylarda yaylalara da sıra gelecek.

Şimdi birileri belki şunu düşünebilirler, siz Vali Yavuz’un avukatı mısınız diye. Elbette değiliz, bizler şehrimizin menfaatini düşünüyoruz. Bu yüzden de hangi yetkilimiz, şehrimiz adına olumlu bir icraata imza atarsa onun destekçisiyiz.

Nasıl ki olumsuzlukları bu sütunlarımızda eleştirebiliyorsak yapılan olumlu işleri de alkışlamasını, desteklemesini bilmek zorundayız. Ama sadece şehrimiz için.

Bu yüzden kaçak yapılarla ilgili yaptırımın zamanı geldi de geçiyordu bile. Şehrimiz adına Sayın Yavuz’a ve ekip arkadaşlarına kararlı tutumlarından dolayı teşekkürlerimi iletiyorum.

Bu arada Uzungöl ile de kısa bir bilgi paylaşmak isterim. Orada da kaçak yapılar herkesin malumudur. Uzungöl’de ilerleyen zaman içerisinde kentsel dönüşüm çalışmalarının yapılması planlanıyor. Hadi hayırlısı diyelim.