Trabzon dün siyasî açıdan hayli hareketliydi.

CHP’de Trabzon’la ilgili ekonomik rapor hazırlamaları için görevlendirilen İstanbul 1. Bölge Milletvekili İlhan Kesici, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil ve Bursa Milletvekili Nurhayat Kayışoğlu ile Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya İl Başkanlığında basın toplantısı düzenledi. İyi Partide ise Türk siyasetinin güçlü isimlerinden Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın uzun süre sonra Trabzon’a geldi ve belediyenin kazanıldığı ilçesi Yomra’yı ziyaret etti.

***

Öncelikle CHP’deki basın toplantısını ve Trabzon’a gelen milletvekillerinin çalışmalarını değerlendirmek istiyoruz. CHP’li heyetin önceki gün Ortahisar Ziraat Odası ziyaretine, dün de İl Başkanlığında düzenledikleri basın toplantısına iştirak ettik. Ancak peşinen söylemeliyiz ki sanki ziyaret zoraki bir ziyaretmiş gibiydi!

Ziraat Odasında, Oda Başkanı Mustafa Bekâr’la yalnızca Ahmet Kaya diyalog kurdu diyebiliriz. Siyasetin Trabzon’daki eski isimlerinden Mustafa Bekâr, siyasetin markası İlhan Kesici’yi görünce hayli sevindi ancak Kesici o oranda enerji dolu değildi. Bekâr kendisiyle diyalog kurmaya çalışsa da sürekli sözü Ahmet Kaya’ya pasladı.

Dünkü basın toplantısında da Sayın Kaya kalktı ve tek başına konuştu. Toplantının soru bölümünde şu soruyu yönelttik: “Sayın Kaya siz Trabzon milletvekilisiniz. Sizin şu an maddeler hâlinde sıraladığınız Trabzon’un sorunlarını, ayrı ayrı daha önce hem Trabzon’da hem Mecliste dile getirdiniz. Sizi dinledik ve dinliyoruz. Sayın heyet üyeleri Trabzon’la ilgili rapor hazırlayacak evet ama neden hiç Trabzon’la ilgili izlenimlerini dile getirmiyorlar?”

Sorumuza yanıt olarak cuma namazı gerekçe gösterildi. Doğrudur ancak bunun planlaması yapılabilirdi ama görünen o ki önemsenmedi. Meselâ Sayın Kaya Boztepe’deki katliamdan söz etti. Bursa Milletvekili Nurhayat Kayışoğlu, Bursa’daki Doğanbey TOKİ ihanetinden söz ederek karşılaştırma yapabilirdi. Yomra’daki çirkin yapılarla Doğanbey’in aynı akıl ve mantıkla yapıldığını fotoğraflarla gözler önüne serebilirdi. Bursa’daki stadın yapıldığı yerle ve yarattığı trafik keşmekeşiyle Akyazı’daki maç günü keşmekeşini yan yana getirebilirdi. İlhan Kesici’nin siyasetteki konumu ortada, en çok onun söyleyecekleri merak edildi ama o da konuşmadı! Yani CHP heyetinin ziyareti sanki Genel Merkez zoruyla yapılmış gibiydi.

***

Koray Aydın’ın Trabzon’a gelerek Yomra Belediyesini ziyareti ise İyi Parti teşkilâtlarında büyük heyecan uyandırdı. Çünkü ortada yeni parti için büyük bir zafer vardı ve bu zafer Sayın Aydın’ın ilçesinde yaşanmıştı. Ziyarete Milletvekili Hüseyin Örs ve İl Başkanı Azmi Kuvvetli’nin yanı sıra onlarca kişi eşlik etti.

Koray Aydın, bir vatandaşın Yomra’ya daha sık gelmesini bekledikleri yönündeki söylemlerine karşılık hayli samimi ve itiraf niteliğinde bir yanıt verdi. Aydın siyasetteki en zor günlerini yaşadığını belirtti. Yeni bir partide ve üstelik teşkilatlanmayla ilgili görevde bulunmasının zorluklarından söz etti. Sıkıntılı olduğunu söyledi ancak gelecek günlerde yeni bir yapılanmayla birlikte kendisine yardımcı olacak 8 yardımcının atanacağını ve böylece daha rahat olabileceğini kaydetti. Aydın “O zaman Trabzon’a daha sık gelebilirim. Ancak şimdilik ben gelemesem de oğullarım, torunum geliyor.” diye de eklemeyi unutmadı.

Koray Aydın Yomra’nın ardından Akçaabat’a, Akçaabat’tan da İl Başkanlığını ziyaret ederek Ankara’ya geri gitti.