23 Nisan öncesi Trabzon Üniversitesi’ne iki Türk bayrağı ve bir de Atatürk posteri asılıyor. Tamam güzelde. Vatandaş asılan bayraklarla posteri görünce çileden çıkıyor. Resimler çekiliyor ve sosyal medyada paylaşılıyor. Bendenize de ulaşıyor. Gözlerime inanmak istemiyorum. Olacak iş değil. Birisi bunu kasten mi yaptı yoksa sehven mi? Yahu bunun sehveni mi olur? İnsan alır karşısına birini sorar “Heeey, nasıl oldu?” diye ama yok. Koskoca Trabzon Üniversitemiz! Eğlence değil. Bilim yuvamız. Fakat Atatürk posterinin ters asılması bir yana Türk bayrağı da yarım yamuk duruyor.

Yani olacak iş mi?

Hemen ben de gazetemi aradım, “Arkadaşlar bu resimde photoshop oynaması falan olmasın” dedim. Olur ya, oluyor. Her şeyi bu düzende yapmak mümkün. Bendeniz de bir bilgi işlemci olarak bu mesleğin eski erbaplarından olmam hasebi ile her şeyden işkillenirim. Fakat Gazeteden arkadaşımız Selahattin Özcan sağ olsun araştırıp bana dönüyor, “Yok abi ne yazık ki doğru” deyince kafamdan aşağı kaynar sular döküldü sanki. Yahu anlamakta zorluk çekiyorum. Her milletin kahramanı vardır.

Her kahramanın da mutlaka hataları vardır. Hatasız sadece cenab-ı Allah’tır. Tarihimizde Oğuz Kağanlar, Alper Tungalar, Alparslanlar, Metehanlar geldi geçti. Mustafa Kemal Atatürk de bu milletin adı sanı kaybolmuş iken herkesin etiketi ile iftihar ettiği “Türk” ismi köylü, barbar, göçebe anlamında kalmış iken ihya edip, canlandırıp ismi ile bir devlet kurulmasına vesile bir insan hakkında ipe sapa gelmez sözler söylemek tavırlar sergilemek tek mana ile “Ölen bir insanın adından gıybettir.”

Siz erkek misiniz Fransız’ın Louiseleri’nin, ABD’nin George Washinton’u, İngiliz’in Kraliçeleri hakkında ileri geri böyle konuşup posterini tepetaklak asacaksınız.

Atatürk hakkında konuşulanların da kaynakları ya İngiliz ya Avrupa kökenli kasıtlı bilgiler. Şunun şurasında bunca imkân var iken bir PKK belası ile 40 yıldır uğraşıyoruz da o zaman Atatürk yedi milletin işgalinde olan artı bir sürü de iç düşmanlar var iken “Türk” adı ile bir cumhuriyeti arkadaşlarını da yanına alıp ihdas ediyor bir de ipsiz sapsız lâflar.

Hatta ne yazık ki Cumhuriyet idaresi için de zırva konuşuklar var. Yani siz bu asırda başınıza bir padişah mı istiyorsunuz.

Ha bakın ben de cumhuriyet döneminde eleştirilerim var. Mesela, keşke eski Türkçe alfabemiz lağv edilip latin alfabe gelmese idi. Eski kültür ile bağlarımız kopartıldı.

Tabii ki konu geniş. Ayrıca Osmanlı hanedanı insanlara karşı bu denli sürgün kararı verilip perişan edilmesi vefasızlık oldu. Ayrı konu, ama Mustafa Kemal Atatürk bu ülkenin müşterek çimentosu ve kahramanıdır. Güneşi posterleri ters asmakla balçıkla sıvayamazsınız. En azından bu gafın müsebbipleri sorgulanmalıdır. Bence bu olay bu üniversite için çok ayıp oldu. Çok.