2019 yılı Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Ortahisar İlçe Vaizi Musa Öztürk...

KURAN VE RAMAZAN AYI
Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu Cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan ayına bizi ulaştırdığından dolayı Rabbimize hamd ediyoruz, bu ayı fiili, kavli ve takdiri yaşayarak bize öğreten sevgili Peygamberimiz (SAV)’e salât ve selâm ediyoruz. Başta milletimiz olmak üzere Tüm Ümmet-i Muhammed’e hayırlar getirmesini niyaz ediyorum.

Ömrümüzün bir Ramazan ayını daha yaşıyoruz. Ramazan ayları; sahuru, iftarı, teravihi; dolup taşan camileri, vaaz ve mukabeleleri ile hayatımıza sayısız renkler getirir. Ramazan; islam'ın beş temelinden dördünün islam dünyasını ve Müslüman ruhları aydınlattığı aydır. Ramazan ayında; Dinimizin direği namaz, daha huzurlu ve huşu ile kılınır. Oruç da Ramazan ayının ziynetidir. Bu ayda malların kiri zekatla temizlenir, hayatımızın bu en zorunlu düsturu bir farz derecesinde tatbik edilir. Bilindiği gibi bunlar, islam'ın beş temelinden dördünün farz derecesindeki tatbikatıdır. Ramazan ayında nafile ibadetler ise sayılamayacak kadar çoktur. Hadisi şeriflerde:  Ramazan geldiğinde Cennetin kapıları açılır, Cehennemin kapıları kapatılır. Mü'minlerin düşmanı olan şeytanlar kösteklenir, zararsız hale getirilir. Bu ay'ı inanarak ve karşılığını da yalnız Allah'tan bekleyerek oruçla geçiren kimsenin geçmiş günahları affolunur. Ramazan ayı bir insanlık, fazilet ve ahlak ayıdır.

RAMAZAN 5 TRABZON
İMSAK ​03.19 GÜNEŞ 05.02 ÖĞLE 12.23 İKİNDİ 16:16 
AKŞAM 19:33 YATSI 21:09

Ramazan ayı, her yönüyle birlik beraberlik ve kardeşlik duygularının nazariyeden fiiliyata döküldüğü ve daha da güçlenerek pekiştiği bir aydır. Bu ayda farz namazlara ilaveten kılınan teravih namazlarında, dünyevi makam, mevki ve maddi farklılıklar cami dışında bırakılarak zengin- fakir, amir-memur, işçi- işveren, hoca- talebe, ihtiyar-genç. Bütün insanlar aynı safta omuz omuza durmaktadırlar. İşte bu yakınlık, farklı toplum katmanlarını birbirine yaklaştırır. Onlar arasında bulunan kin, husumet.ve dargınlıkları izale eder. Aralarında sevgi ve saygı bağlarını güçlendirir.

-Oruç insanın sağlığını korur: Orucun sağlık ve tedavi yönünden de önemi büyüktür. Peygamberimiz: “Oruç tutunuz ki sıhhat bulasınız.” (Keşfü’l-Hafa, II, 33)

İnsan vücudunun bütün gün çalışarak yorulan organları uyku ile dinlendiği gibi, bir yıl durmadan çalışan mide ve sindirim organları da oruç sayesinde dinlenir ve görevlerini daha iyi yapma imkanı kazanır. Günümüzde yaygın olan kalp, tansiyon ve şeker gibi hastalıkların en önemli sebepleri arasında aşırı beslenme ve buna bağlı şişmanlık olduğu ve pek çok hastalığın tedavisinde perhiz tavsiye edildiği bilinmektedir. Oruç tutanların tecrübeleriyle sabittir ki, ramazan ayında dinlenip temizlenen vücut makinesi senenin diğer aylarında daha sağlıklı ve verimli çalışmaktadır.

Fransız prof Pier Mulen şunları söyler: “İslam dünyasının en yararlı kurumlarından biri oruçtur. Oruç, bedenin hem fiziksel, hem ruhsal dinlenişidir. Dokuları temizler, birikmiş toksinleri, zehirleri atar. Müslümanlar böylece her yıl bir ay bedenlerini dinlendirirler. Hıristiyan dininde orucun bulunmaması büyük bir kayıptır.” (DIB aylık dergi, Ocak 1999, 719

Ramazanın bereketinden istifade edelim. Kur’an ayında yuvalarımızı ve gönüllerimizi Kur’an’la buluşturalım. Bu mübârek Ramazan ayında yani Kur’an ayında Kur’an okumasını bilmeyenler bir an evvel okumasını öğrenmelidir. Kur’an, Müslümanın masasının üzerinde, cebinde, çantasında olmalıdır ki imkan bulduğu her anı değerlendirebilsin. Mukabele geleneğimize sahip çıkarak Peygamberimizin sünnetini ihya edelim. Camilerimizdeki vaazlara ve coşkulu teravih namazlarına kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, çocuğuyla bütün ailemizin katılmasını sağlayalım. Zekât ve sadakalarımızla ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürelim.

Editör: Haber Merkezi