2019 yılı Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Ortahisar İlçe Vaizi Hilmi Kalafat...

ZEKAT VE FİTRE
Zekat ibadetinin, İslam'ın ana temel ibadetlerinden birisi olduğunu belirten Ortahisar İlçe Vaizi Hilmi Kalafat , "Namazla Cenabı Allah ile irtibatımızı sağlarken, zekat ile hem Cenabı Allah ile olan irtibatımızı sağlıyor ve hem de onun yaratıkları olan kullarıyla gönül birliği sağlamış oluyoruz." dedi.

Kalafat, "Zekat, zengin olan her Müslüman kadın ve erkeğe farzdır ve zamanı geldiğinde süresi dolduğu zaman zekatın verilmesi icap etmektedir. Borçlarını ve ihtiyaçlarını malından çıktıktan sonra kalan miktarının kırkta birini veya yüzde iki buçuğuna zekata tekabül etmektedir. Ticaret malları için de böyledir. Elimizdeki ziynet eşyalarımız için Hanefi kardeşlerimiz için söylüyorum böyledir. Şafii kardeşlerimiz olan hanımların ziynet eşyasına zekat terettüp etmemektedir. Ayrıca, hayvanların ise zekatları biraz daha farklıdır. 40 koyuna, 30 sığıra ve 5 deveye zekat düşer. Bu miktarlar üzerinden hesap edildikten sonra birer tane zekat olarak verilir. Yine yetiştirilen nebatattan, mahsullerden doğal olarak yetişiyorsa öşür olarak veriyoruz. Doğal olarak yetişmiyorsa, eğer kendi imkânlarımızla ona sulama, gübreleme ve hizmet ediyorsak o zaman yirmi de birini zekat olarak gelen hasılatımızı veriyoruz." ifadelerini kullandı.

RAMAZAN 11 TRABZON
İMSAK ​03.09 GÜNEŞ 04.56 ÖĞLE 12.23 İKİNDİ 16:18 
AKŞAM 19:39 YATSI 21:18

FİTRE NE KADAR?
Kalafat : "Bir fitre bedeli 23 Türk Lirasıdır.

FİTRE NEDİR?
Fitre yani sadaka-i fıtır (fıtır sadakası) Ramazan ayının sonuna yetişen ve aslî ihtiyaçlarından başka en az nisab miktarı bir mala sâhip bulunan her Müslümanın vermesi gereken vâcib bir sadakadır.  Fitre, orucun kabulüne, ölüm sekeratından ve kabir azâbından kurtuluşa bir vesiledir. Yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye, bayram gününün neş'esinden onların da istifade etmelerine bir yardımdır. Bu cihetle fitre, insanî bir hayır ve medeni bir vazifedir. 

FİTRE KİME VERİLİR, KİME VERİLMEZ?
Zekatın ve fitrenin kimlere verilip kimlere verilemeyeceği İslam dininin kitabı Kuran'ı Kerim'de yer almaktadır. Fitre ve zekatın kimlere verildiği önemli olduğu kadar kimlere verilemeyeceği de bir o kadar önem arz etmektedir.
Fitre; ailedeki anneye ya da babaya, kız ya da erkek çocuklarına yani evlatlara, torunlara, eşlere, büyük anne / anneannelere, dedelere ve kafirlere verilmez.

Bununla beraber fitre; kardeşe, geline ve damada, kayınpedere ya da kayınvalideye, üvey kardeşe, üvey babaya, üvey anneye, üvey evlada verilebilir. Aynı zamanda hala, amca, dayı gibi ikinci dereceden akrabalara fitre vermek de büyük sevap sayılır. Borçlu ya da fakir, yoksul kimselere fitre vermek ise en büyük sevaptır.

FİTRENİN ÖNEMİ NEDİR?
Sadaka-i fıtrını edâ eden kimse için on şey vardır:

1. Vucudu günahlardan temizlenir.
2. Cehennem ateşinden azâd olur.
3. Orucu makbûl olur.
4. Cennet kendisine vâcib olur.
5. Kabrinden emîn olarak kalkar.
6. O sene içerisinde yapmış olduğu bütün hayırlar makbûl olur.
7. Şefaat kendisine vâcib olur.
8. Sırattan şimşek gibi geçer.
9. Mîzanda hasenâtı ağır gelir.
10. Cenâb-ı Hakk küfür ve şekâvet ehlinin listesinden ismini siler. buyurulmuştur. 

Editör: Haber Merkezi