2009 yılının martında yapılan Mahallî İdareler Seçimi’nde mevcut iktidarın şehrin plakasından esinlenerek “61 Proje” sloganı ile çıktığı yolda vizyon projeydi Çömlekçi.

Ve o gün bugündür süre gelen her seçimde de parlatılıp yeni bir vaatmiş gibi sunuldu Trabzonluya Çömlekçi.

Yıllar yılı kovaladı ancak Çömlekçi’de arpa boyu yol alınamadı.

***

Arşivleri biraz karıştırarak bu konuda Trabzonlunun senelerdir nasıl oyalandığını görebiliriz, görelim.

***

Nisan 2010...
Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi için avam proje çalışmalarına başlandığını anımsatan Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, dönemin TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile protokol imzalandığını belirtti, yılsonuna kadar da çalışmaların tamamlanacağını dile getirdi.

***

Haziran 2011...
Projede ilk yıkım törenle yapıldı. O dönemki Devlet Bakanı Faruk Özak, “Çömlekçi’de ilk yıkımı başlatıyoruz. Buradaki insanlarımızın çağdaş ve modern bir hayat hakkıdır. Bunun için çalışıyoruz.” dedi.

***

Kasım 2012...
Projede, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel’in olurları ile imzalamaların atıldığı vurgulandı. Çömlekçi’nin de kentsel dönüşümden nasibini aldığının altı çizildi.

***

Aralık 2013...
Projenin fizibilite çalışmalarının tamamlandığı dile getirildi. Ada ada yapımı gerçekleştirilecek projede 123 binadan anlaşma sağlanan 24 bina için 136 hak sahibine 13 milyon lira ödeme yapıldığı açıklandı.

***

Ağustos 2014...
Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, proje kapsamında mahsuplaşma ve dükkân-daire karşılığı anlaşmaların dışında hak sahiplerine 50 milyon 946 bin lira ödediklerini belirterek, projenin 10-15 yıl içinde etap etap bitirileceğini söyledi.

***

Ağustos 2015...
Başkan Gümrükçüoğlu, Çömlekçi’de birinci etap kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenen 22 bin 405 metrekarelik alanda kamulaştırma çalışmalarının tamamlanma noktasına gelmesiyle birlikte yıkım faaliyetlerinin hızlandığını söyledi.

***

Eylül 2016...
TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülmekte olan proje kapsamında, ikinci etap kentsel dönüşüm alanındaki kamulaştırmalar için hak sahipleri ile görüşmelere başlandığı açıklandı.

***

Temmuz 2017...
Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada Çömlekçi 2. etap kentsel dönüşüm alanında satın alma ve yıkımların tamamlanmasının ardından 1. ve 2. etap alanlarında hazırlanan projenin uygulamasına geçileceği belirtilerek “Bölgede yıkım çalışmalarına da devam etmekteyiz.” denildi.

***

Ağustos 2017...
Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ tarafından sürdürülen proje çerçevesinde Çömlekçi 2. etap kentsel dönüşüm alanında hak sahipleri ile anlaşmaların sürdüğü vurgulandı.

***

Aralık 2018...
Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada proje çerçevesinde 2 bin 315 hissedarın bulunduğu alanda 1364 hissedar ile anlaşma sağlanarak sözleşme imzalandığı belirtildi. Böylece alanda bulunan hak sahiplerinin yüzde 59’u ile anlaşma sağlanmış olduğuna işaret edildi.

***

Mayıs 2019...
Büyükşehir Belediyesi, Çömlekçi kentsel dönüşüm alanında TOKİ tarafından satın alınan binaların yıkımına yeniden başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, yıkılan binaların hafriyatlarının kesinlikle bölgede bırakılmayacağını ifade ederek, projeye hız vereceklerini kaydetti.

***

Haziran 2019...
Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde şok gelişme yaşandı. Proje ilk ilan edilen 138 hektarlık alandan 9 hektara düşürüldü. 9 hektarlık alanın dışında kalan bölgeler kentsel dönüşümden çıkartıldı. Karar Büyükşehir Belediye Meclisinde oy birliğiyle kabul edildi.

***

Ve 3 Ekim...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Çömlekçi Resmî Gazete’de yer aldı. Çömlekçi Kentsel Dönüşümü kapsamında sağlıksız yapılaşmanın çözümüne yönelik projenin ivedilikle hayata geçirilmesi amacıyla acele kamulaştırılacak.

***

Kamulaştırılacak kamulaştırılmasına da ne vaat edilen proje hayata geçecek ne de dönüşüm vatandaşa sunulduğu büyüklükte Trabzon’la buluşacak.

Durum böyle iken şehrin hakkını savunması gereken iktidar vekilleri ise siyasî liderlerine şakşakçılığa soyunmak adına günlerdir bu olayı büyük bir iş yaptık edası ile parlatmaya çalışıyor.

Dolayısıyla Trabzon’a yine yazık oluyor, Trabzonlu da yıllardır oyalandığıyla kalıyor.