Çalışma ve İş Kurumu Trabzon İl Müdürü Adnan Zengin, İŞKUR olarak engellilerin kendi işini kurmalarına yönelik 50 bin TL hibe destekli projelerin bulunduğunu hatırlatarak engelli insanlara pozitif ayrımcılık doğrultusunda çeşitli faaliyetler sürdürdüklerini söyledi. Zengin, bu yılın 11 aylık döneminde 107 engelli vatandaşın işe yerleştirildiğini kaydederek devlet olarak engelli vatandaşlara her türlü desteğin verildiğini belirtti. 
'2023 Vizyonunda Engelsiz Trabzon Zirvesi' Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nde Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çalışma ve İş Kurumu Trabzon İl Müdürü Adnan Zengin’in katılımlarıyla gerçekleşti.
Burada yapılan konuşmalarda engellilere yönelik projeler anlatılırken Trabzon’da en fazla engelli çalıştıran firmalara plaket takdim edildi.
Engelli öğrencilerin folklor gösterisinin ardından söz alan Çalışma ve İş Kurumu Trabzon İl Müdürü Adnan Zengin, İŞKUR olarak engellilere yönelik faaliyetler hakkında bilgi vererek, “Engellilerimize yönelik yapılacak çalışmaların gerek anayasal gerekse yasal zeminde güçlü dayanakları olduğunu vurgulamanın yanında, kurumlar olarak daha gönüllü, daha istekli ve daha samimi bir tutum almamız hususunun yeniden hatırlanmasının gerekliliğine olan inancımı samimi olarak sizlerle paylaşmak isterim. Bu bağlamda İŞKUR olarak engelli insanımıza pozitif ayrımcılık doğrultusunda çeşitli faaliyetler sürdürmekteyiz. Bunlardan; Engellilerimizin kendi işini kurmalarına yönelik 50.000 Lira hibe ile desteklenen projeler, Engellilerin iş bulmalarını sağlayacak destek teknolojilerine yönelik projeler, Korumalı işyerleri ile ilgili teşvik uygulamaları, 50 ve üzeri işçi çalıştıran Kamu ve özel sektör kuruluşlarının belli oranda engelli çalıştırma zorunluluğunu takip etmek suretiyle oluşturulan istihdam projeleri bunların başlıcaları olarak söyleyebiliriz” dedi.

"Bu yıl 107 engelli vatandaşımız işe yerleştirildi"
Trabzon’da bu yılın 11 ayı itibariyle 107 engelli vatandaşın işe yerleştirildiğini ifade eden Zengin, “Trabzon’da kurumumuz kayıtlarını incelediğimizde; Geçtiğimiz yıl yani 2016 da kurumumuza kayıtlı engelli iş arayanların sayısı 513 iken, bu yıl bu sayının 701 e çıktığını görüyoruz. Bu aynı zamanda İŞKUR’un engelli vatandaşlarımız tarafından tanınırlığının arttığını gösterirken, yapılan istihdam çalışmalarının olumlu sonuçlar verdiğinin de bir göstergesidir. Zira 2016 yılında 70 engelli vatandaşımızı, bu yılın ilk 11 ayında ise 107 vatandaşımızı işe yerleştirerek önemli bir farklılık oluşturduk. Engelli olmanın zor olduğunu sadece anlamaya çalışıyoruz ama, anlamaktan daha da ötesi şunu biliyoruz ki; Bugün burada bizimle birlikte bu heyecanı paylaşan kurum, kuruluş ve STK’larımızın hepsi engellilerimiz için bir şeyler yapma iradesini güçlü bir şekilde sergiliyorlar. İşte bu panelden yerel yönetimlerimizin gerek erişim gerekse istihdam konusunda, eğitim kurumlarımızın uyguladığı eğitim uygulamalarından, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın engelli yaşamını kolaylaştırmaya yönelik etkinliklerinden haberdar olacak ve önemli sonuçlar alacağımıza olan inancım tamdır. İŞKUR Genel Müdürlüğümüzden katılan uzmanlarımızın daha detaylı açıklamaları ile şekillenecek olan iş fikirlerinin, ikinci oturumda yapılacak Proje yazma çalıştayında daha somut hale gelerek son başvuru tarihi 11 Aralık olan 50 Bin lira hibe destekli iş kurma projelerine de yeterli başvurunun sağlanacağına da inanmaktayım. İlimizde bu kapsamda halen devam eden 4 projemiz var ve bu bize gösterdi ki; eğer isterseniz kendi işinizi kurmanıza hiçbir engel yok” diye konuştu.

"2002 yılı öncesini hatırlayalım"
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’da engelliler konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı hamleler konusuna değinerek “2023 vizyonunda engelsiz Trabzon zirvesinin çok önemli bir farkındalığı ortaya koyacağına, ümidimiz ve inancımız tamdır. En büyük farkında olduğumuz husus 2002 yılından önce hiç olmayan hatırlayalım. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve onların çalışma arkadaşlarının öncesi dönemini hiç unutmayalım. Ondan önce evlerinden çıkartılmayan adeta toplumun dışında tutulma zorunda kalan ailelerinin bile daha fazla yardımcı olamadığı insanlarımız artık toplumun birer ferdi, birer üreten birer çalışan haline getirilebilmesi için 2002 yılından beri bir büyük hamle başlatıldı. Onların bu hamlesinin başlangıcından sonra her yıl yeni safhalar toplumumuzun hizmetine sunuldu. 2002 yılından 2017 yılına kadar gelinen düzeyde artık bir engellisiyle engellisini aşanla onların yakınlarıyla annesiyle babasıyla yerel yönetimleriyle bakanlıklarının tüm kuruluşlarıyla birlikte nasıl büyük bir toplum nasıl bir ve beraber bir millet olabildiğimizi bütün dünyaya göstermiş oluyoruz” şeklinde konuştu.
Trabzon Valisi Yücel Yavuz da, iş kuracak engelli vatandaşlara devletin destek verdiğini hatırlatarak “Engelli vatandaşlarımız iş kurmak isterlerse bu konuda her türlü imkanı sağlayarak maddi destek veriyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi