Cumhuriyetimizin kuruluşuna imza atıp; bilim/kültür/sanatla temelini sağlamlaştıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bundan 93 yıl önce bugün Trabzon'u ziyaret ederek onurlandırmışlardı.

Atatürk, Cumhuriyeti kurduktan sonra Cumhurbaşkanı ünvanıyla Trabzon'u ; 15 Eylül 1924, 27 Kasım 1930 ve 10 Haziran 1937 tarihlerinde üç kez ziyaret ettiler.

Birinci ziyaretlerinde Hamidiye Kruvazörü ile Trabzon'a gelen Atatürk'ün beraberinde eşi Latife Hanım da vardı. Trabzonlular bu ilk buluşmayı büyük coşku ile yaşadılar. Belediye'de çeşitli kuruluşların temsilcilerini kabul ettikten sonra ikametine tahsis edilen Soğuksu'daki Köşk'e çıkan Atatürk; buradaki akşam yemeğinde Belediye Başkanı Hüseyin Kazaz'ın veciz konuşmasından duygulanmıştı.

Başkan Kazaz özetle şöyle hitap etmişti:

"Gazi Hazretleri, Trabzon halkı yıllardan beri özledikleri yüksek şahsiyetinize kavuştuklarından dolayı büyük sevinç içindedirler. Halkın tezahüratını bizzat müşahade buyurdunuz. Fakat, bu tezahürat, kalplerdeki sevgi ve samimiyetin belki yüzde biridir."

Atatürk bu konuşmayı özetle şöyle yanıtladı:

".............. Efendiler, hemen bütün Trabzon halkını yekpare bir samimiyet kitlesi halinde gördüm. Kadınlarının, çocuklarının, ihtiyarlarının gözlerinde yaş gördüm. Bu ne yüksek duygu, bu ne şefkat, bu ne asalettir."

"............... Beş sene evvel Samsun'a ilk ayak bastığım zaman bana kalp kuvveti veren vatandaşlarımın ilk safında Kahraman Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım."

Atatürk, sözlerini gösterilen sevgi ve bağlılığa teşekkür ederek tamamladı.

Ertesi gün Valiliği, Trabzon Lisesi ile Muallim Mektebi'ni ziyaret eden Atatürk, burada okul şeref defterine; "Yeni nesil en büyük Cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenlerden alacaktır" cümlesini yazdılar.

***

Bu tespitten sonra, 12 Eylül 1998 tarihinde o zamanlar Trabzon'da yayımlanan TÜRKSESİ gazetesindeki 'NABIZ' başlıklı köşemde özetle şöyle yazmıştım:

"Bugün, bizim etrafında bilinçli bir şekilde kenetlenmemiz gereken vatanseverliktir. Batı'da, Türkiye üzerine oynanan her oyunun temelinde; Serv'i canlandırmak yattığını 'yalancı dostukluklar'ın peşine takılmamaktır.

Atatürk, dış politikayı (Yurtta Barış, dünyada barış) ilkesiyle Cumhuriyeti yaşattı, güçlendirdi, böyle bir akıl yolunu bizlere miras bıraktı."

Cumhuriyeti kuranları, yaşatanları, güçlendirerek bugünlere kavuşturanları sevgi saygı ile kalplerimizde yaşatma borcumuz olduğunu unutmamalıyız.