SONNOKTA SELAY SAYKAL - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, koronavirüse dair Türkiye geneli ve Trabzon’daki son durum ile ilgili konuşarak, “Şu an ilk dalganın ikinci pikini yaşıyoruz” dedi. Aydın, Dünya genelinde süren Kovid-19 pandemisinin korunmada en güçlü silahın mesafeye dikkat etmek, maske takmak ve hijyen kurallarına uymak olduğunu hatırlattı. Vatandaşların bunları duymaktan sıkıldığını ancak virüsü yenecek etkin başka hiçbir silah bulunmadığına dikkat çeken Faruk Aydın, “İlk dalgadaki risk, yüzde 75 oranında devam ediyor. Vakalar arasındaki var yüzde 20-25 civarlarında. Toplum, hekimler ve bilim insanlarını tekrara düşmüş gibi değerlendiriyor ama bu kurallara uymaktan başka bir silah yok. Toplumsal uyumun sağlanmasında psikolog, sosyolog ve sosyal hizmet uzmanlarının ekstra destek vermesi gerek. ‘Doktorlar aynı şeyleri söylüyor’ diyerek küçümsemek, toplum sağlığı açısından yaratıyor ” diye konuştu.

KALABALIKLAR HALEN TEHLİKELİ
Yaklaşan Kurban Bayramı’nda tedbirlere uyulmaması halinde vaka artışları yaşanacağı konusunda uyaran Aydın, “Kalabalıklar halen tehlikeli. Bayram ziyaretlerinin yapılmaması lazım. Hijyen dışı uygulamaların tamamı risktir” sözleriyle bayramda taviz vermeden hijyen kurallarına uyulması gerektiğini belirtti. Aydın ayrıca, Doğu Karadeniz şehirlerinde son haftalarda en fazla pozitif vakaların Gümüşhane’de görüldüğüne dikkat çekerek, Trabzon’da ise en riskli ilçelerin Vakfıkebir, Akçaabat ve Of olduğunu söyledi. Şehir merkezinde ise pozitiflik oranının daha düşük seyrettiğini belirten Aydın, “Pozitif vakalar ortalama olarak günde 8-10 civarlarında seyrediyor. Bu vakaların kaynağını bilmiyoruz. O yüzden insanların tedbiri elden bırakmaması gerek” şeklide konuştu.

İLK PİKİN ŞİDDETİNDE DEĞİL
Aydın şöyle devam etti: “Şuan ilk dalganın ikinci pikini yaşıyoruz ve bu pik ilk pikin şiddetinde değil. Ondan biraz daha düşük ama ona biraz daha yakın. İlk dalgadaki riskin hemen hemen yüzde 80 i devam ediyor. Aradaki fark yüzde 20-25 civarında düşüğüz. Riskimiz yüzde 75 oranında devam ediyor. Şu an hekimler ve bilim insanları sanki tekrara düşmüş gibi toplum bunu değerlendiriyor bu doğru değil. Tekrar değil korunma önlemleri elimizde olan en güçlü silahımız mesafe maske ve hijyen kurallarımız. Tehlikeyi atlatamadık ve elimizde en güçlü silah bunlar. Bunu söylemek zorundayız. İnsanlar bunu duymak istemiyor ama başka çözüm yok. Uyumu artırmak için sosyolog psikolog, sosyal hizmet uzmanları ekstra destek versinler ama bu kuralları ihlal etmeden. Bu bir tekrar değil. Kalabalıklar halen tehlikeli. Kurban bayramında yapılacak hijyen dışı uygulamalar ziyaretler risk oluşturacaktır. Bunları ramazan bayramındaki uygulamaların devamını burada da istiyoruz.”

Editör: Haber Merkezi