SONNOKTA SELAHATTİN ÖZCAN - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Kemal Uzun gazetemize konuştu.

Uzun’un açıklamaları şöyle: “Özellikle kalp cerrahisi üzerine hizmet veren hastanemizde bu güne kadar iyi işlere imza atıldı. Bundan sonra da alanında başarılı hekimlerimiz ile inşallah daha iyi noktalara gelmek için gayret göstereceğiz. İdari olarak biraz sıkıntılı süreçler yaşanmış. Hastane olarak bundan sonrası için önümüze bakmamız lazım.”

Başhekim Uzun, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Selahattin Özcan’a konuştu

İŞİMİZE ODAKLANDIK
“Geçmişteki şeylerin üzerine çizgi çekip geleceğe bakan bir anlayışla görevimizin başındayız. Bölgemize kardiyoloji ve kalp cerrahisi alanlarında hizmet vermeye odaklanmış durumdayız ve tüm enerjimizi bunlara harcayacağız. Hekimlerimiz bireysel olarak iyi ve başarılı hekimler. Ancak eskiden kalan bir koordinasyon eksikliği ve yaşanmış olan şeylerin negatif tesirleri vardı. İnşallah onların üzerine beyaz bir çizgi çekip geçmişe takılmadan görev yapacağız. Kısır çekişmeler için değil de hizmet üretmek için görevdeyiz.”

GÜVEN MERKEZİYİZ
“Mevcut kadromuzla, alet edevat potansiyelimizi ve verimimizi maksimuma çıkaracak şekilde çalışacağız. İnşallah hem Trabzon’a hem de bölgeye daha iyi hizmet veren kurum olarak çalışmak istiyoruz. Kalp hastaları için Ahi Evren zaten güven merkezi, bunu daha arttırarak, daha çok önem veren merkez olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

SONUÇ POZİTİF GELİRSE...
“Hastanemize gelen hastalara bu hastada korona var mı diye değerlendirme yapıyoruz. Eğer böyle bir şüphemiz olursa bu kez hastanemizde izole alanımız var orada testlerini yaptırıp test sonucu gelene kadar orada bekletiyor ve tedavi görmelerini sağlıyoruz. Eğer sonuç pozitif gelirse, ona göre tedavi gerekiyorsa hastayı pandemi hastanesine gönderiyoruz.”

VATANDAŞIMIZ TEDBİR ALMALI
“Şuanda ne bir hastanede, ne bir bakkalda, ne bir restoranda insan izole olamıyor. Bu hastalık her yerde karşımıza çıkabilir. Bu salgını en aza indirecek olan vatandaşın duyarlılığıdır. Vatandaş maskesini takıp, sosyal mesafesine ve temizliğine dikkat ederse bu iş azalıp sonlanacaktır ama bunlara dikkate edilmezse süreç devam edecektir. Yani vatandaşlarımız tedbirlerini alarak bu işi sonlandırabilir.”

BAKANLIĞIMIZ SÜRECİ İYİ YÖNETTİ
“Bakanlığımız süreci gerçekten iyi yönetti. Amerika’da, Avrupa’da solunum cihazı bulamayıp vefat eden hastalar oldu, hekimler solunum cihazına bağlamak için hasta tercih etmek zorunda kaldı. Diğer ülkelerde genç hastayı tercih edip yaşlı hastayı ölüme terk etmek zorunda oldukları durumlar oldu, ama Türkiye’de Allah’a şükür böyle olaylar yaşanmadı. Hastanın solunum cihazına bağlanmadığı, yoğun bakımda yer olmadığı için hastanın yatamadığı sıkıntılar yaşamadık. Dünyadaki diğer ülkelere göre sayımız iyi durumda.”

DUYARLILIK BEKLİYORUZ
Geçtiğimiz günlerde Bakanlıktaydım. Gece Bakan Beyin kendisi oradaydı, bakan yardımcıları, müsteşarlar falan gece gündüz orada çalışıyorlar. Müthiş bir çalışmaları var. Bizim burada hastanemizde de çalışan arkadaşlarımız genel mesai olmaksızın, riskleri göze alarak yoğun çaba sarf ediyorlar. Sağlık çalışanlarımızın beklediği şey, gösterdikleri çabalarına karşı vatandaşın biraz daha duyarlı olması. Biz vatandaşlarımız için uğraşırken vatandaşlarımızın da biraz daha tedbirli olmasını istiyoruz.”

ANA AKTÖR KANUNi
“Pandemi sürecinde Trabzon’da işin ana aktörü Kanuni Hastanesi oldu. Oradaki bütün hekim arkadaşlar baya işi yüklendiler. Genel olarak Türkiye’de olduğu gibi Trabzon da bu süreçte başarılıydı. İş düzeni yapıldı, herkes üzerine düşeni yerine getirdi. Tabi ki hasta sayısı arttığında Kanuni Hastanesi’nin yükü Fatih Hastanesi’ne ve diğer ilçelere dağıldı. Hepsi de bu süreçte üzerine düşeni yaptı.”

HİZMETİMİZDE AKSAMA YOK
“Kovid salgını ile mücadele sürecinde, başka hastalık yaşayan hastalar da pek hastanelere gelmedi. Gelmedikleri için ilk dönemde çok sıkıntı olmadı ama artık şu dönemde insanlar tedavilerini aksatmak istemiyorlar. Bizim kalp hastanesi olarak hizmetimizde aksama yok. Anjiyomuz devam ediyor, ameliyatlarımız devam ediyor. Bu hastalık her yerde var ve bu nedenle hastanemizin çok kalabalık olmaması adına poliklinik saatlerini sınırlı tutuyoruz ama acilde bir sınırlama yok. Randevu süreleri biraz uzamış olabilir lakin polikliniklerde çok büyük sıkıntı yok. Aşırı kalabalık hem vatandaşların, hem çalışanların enfekte olmasına neden olabilir.”

ULAŞIM SIKINTISINA EĞİLMEK GEREKİYOR
“Hastane sayımız diğer illere göre iyi durumda. Kanuni Hastanemiz biraz şehir dışında olması nedeniyle sıkıntı yaratıyor bu konuda ulaşım sıkıntısına eğilmek gerekiyor. Kanuni Bulvarı yapıldı, şehirde ulaşım rahatlıyor. Kilometreler çok önemli değil, yeter ki yol olsun. Bu paralelde bakarsak Kanuni Hastanesi’nin de yolu iyi olursa sıkıntı kalmaz.”

ŞEHİR HASTANESİ YERİ UYGUNDUR
“Şehir Hastanesi projesi de yakında başlayacak inşallah. Şehir Hastanesi için stadyumun orası uzak değil, çünkü Haçkalı Baba Hastanesi’ne de çok giden oluyor. Trabzon’da hiçbir yer uzak değildir, sadece trafiğe takılmadan gidip gelebilecek yollar olsun yeter ki. Trafik düzenlemesi ile yollar iyi olursa Şehir Hastanesi’nin yapılacağı yer uygun. Uzak bir yer değil, ulaşımı iyi. Hem de merkezi bir yer. Bağlantı yolları olduktan sonra ulaşım sıkıntısı yaşanacağını düşünmüyorum.”

Fotoğraflar: Furkan Baki

Editör: Haber Merkezi