SONNOKTA RÖPORTAJ: Yerel seçim sürecinin başlamasının ardından tüm Trabzon’da bir isim dikkatleri üzerine çekti. Kısa sürede sadece Yomra’da değil, tüm Trabzon’da konuşulur hale gelen İYİ Parti Yomra Belediye Başkanı Adayı Mustafa Bıyık ile okurlarımız için keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik:

YOMRALI KENDİSİ GİBİ OLAN BİR BAŞKANI ÖZLEMİŞ
Sayın Bıyık, adaylığınızı açıkladığınız günden itibaren çalışmalarınızı arttırarak sürdürdüğünüzü görüyoruz. Farklı bir tavrınız var? Seçime doğru süreç hızla ilerlerken geldiğiniz noktadan memnun musunuz?

Bakın birkaç ay içinde nerden başladık nereye geldik. Yomra’da siyasete yeni bir soluk ve yeni bir anlayış kazandırdık. Nezaket içinde halkımızla buluşuyoruz. Hasbihal olup güzel zaman geçiriyoruz. Yomralının sorunlarını dinliyorum, taleplerini dinliyorum, isteklerini dinliyorum. Bunları not alıyorum. Yomra’da inanın bu zaman kadar halka ‘ne istiyorsunuz’ diye sorulmamış. Yomra halkı kendisi gibi olan bir başkanı özlemiş. Şimdiden bu özlemi dindiriyoruz.

BİRLİKTE AĞLAYACAĞIZ BİRLİKTE GÜZELECEĞİZ
Halı sahada gençlerle futbol oynadığınızı, düğünde horona durduğunuzu görüyoruz. Seçimden sonrada bu şekilde olmaya devam edecek misiniz?

Yomra insanı halkın içinde olan bir belediye başkanı istiyor. Çarşıda yaşamalı, çarşının havasını yaşamalı, milletin derdiyle dertlenmeli ve sevinciyle sevinmeli. Halı sahada da olacağım, horonda da olacağım. Yomra’ya protokol başkanı değil belediye başkanı, halk başkanı lazım. Ben halkın belediye başkanı olacağım. Allah’ın izniyle ben bu göreve talibim. Uzun yıllardır halı saha da futbol, düğünlerde horon oynuyorum. Seçimden sonra da Yomralılarla birlikte gülmeye, birlikte ağlamaya, birlikte sevinmeye devam edeceğiz. Her konuda, her alanda birlikte olacağız. Bu nedenle ‘birlikte başaracağız’ diyorum.

BU SÜREÇTE HEMŞEHRİLERİMİZDEN ÇOK YOĞUN BİR TALEP VAR
Seçim süreçlerinde adaylar için ciddi bir yoğunluk yaşanıyor değil mi?

Tabiî ki yaşanıyor. Bu yoğunluk beni ziyadesiyle mutlu ediyor. Ama seçim bitince yoğunluk azalır diye bir düşüncem yok. Seçimden sonra daha da yoğunlaşacağız. Yomra’mız için çok ciddi çalışmalarımız olacak. Bu süreçte hemşehrilerimizden çok yoğun bir talep var. Gece geç saatlere kadar çalışıyorum. Bütün hemşehrilerimi mutlaka göreceğim. Dur durak bilm e d e n gece gündüz Yomralılarla buluşacağım. Seçimden sonra da dur durak bilmeden hizmete başlayacağız.

ASLA SİYASET YAPMAYACAĞIM
Projelerinizi açıklıyorsunuz. Yomralılar projelerinize nasıl bakıyor?

Her gün bir projemizi açıklayarak devam ediyoruz. Birkaç gün sonrada tüm projelerimizi içeren kitapçığımızı Yomralıların onayına sunmuş olacağız. Benim projelerimin hiçbiri olmayacak işler değil. Hiçbirini yapmak zor değil. Hemen hemen hepsinin bugüne kadar Yomra’ya kazandırılmış olması gerekirdi. Zaten bunlar yapılmış olsa Yomra bugün Trabzon’un yıldız ilçesi olurdu. Benim adaylığıma da gerek kalmazdı. Yomra’ya neler kazandıracağımızı Yomralılara arz ederken bir şeyi özellikle ifade ediyorum. Benim en büyük projelerim görsel değildir. En büyük projem Yomra’ya huzur getirmektir. Ben huzur diyorum, adalet diyorum, şeffaf bir belediye diyorum. Bunlar benim hayal ettiğim Yomra’nın birinci projeleri. Yomra sınırları içinde yaşayan 40 bin kişiye; ilçe, il ve yurt dışındaki Yomralılara eşit olacağım. Asla siyaset, ayrımcılık yapmayacağım. Asla kimi kişilerin ya da grupların adamı olmayacağım. Hani siyasette klasik haline gelmiş bir söz vardır. ‘Kapım her zaman açık’ olacak denir. Ben her zaman sokakta olacağım için kapının açık durmasına da gerek kalmayacak. Benim Yomra’dan, Yomralının sorunlarından başka derdim yok, olmayacak.

PROTOKOL BAŞKANLIĞI DEĞİL BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPACAĞIM
Yomra’da ciddi sorunlar var. Bu sorunları çözmek zor olmayacak mı?

Neresinden bakarsanız bakın Yomra’mızda sorunlar birikmiş. Kaşüstü’de kaldırım yok, yol yok. Sancak’ta cadde ve sokaklar perişan halde. Limana iniyorsun balıkçılar huzursuz. Yomra’da halkın sosyal bir yaşam alanı yok . Dünya kadar para harcanıp getirtilen suyu boşa akıtıyoruz. Yomra sınırları içinde dünya kadar evin yapı kullanması yok, insanlar mağdur. Biz bu hızlı gelişen inşaat sektörünün sorunlarına hızlı bir şekilde çözüm getireceğiz. Yomra Deresi sanayi işletmeleri sebebiyle çamur akıyor. Yomra sokakları ciddi anlamda temizlik sorunu yaşıyor. Kırsal mahallelerimize hizmet götürülmüyor. Ve ne yazık ki bunların hiçbiri belediye yönetimin umurunda değil. Mevcut belediye yönetimi 2014 yılı seçim beyannamelerinde doğalgazı vaat etmiş. Doğalgaz için Yomra’da kazma vurulmamış ama şimdi de 2019 yılı içinde Yomra’ya doğalgaz verileceğini söylüyorlar. ‘Yalandan kim ölmüş’ düşüncesiyle hareket ediyorlar. Milleti kandırmak istiyorlar. İşte ben bu nedenlerle, Yomra halkının isteği ile göreve talip oldum. Bu sorunları çözeceğiz çünkü asla tek başıma karar almayacağım. Yomralılarla sürekli bir araya geleceğiz. Yapılması gerekenleri planlayacağız, birlikte çalışacağız, birlikte başaracağız. Yomra’da protokol başkanlığı değil belediye başkanlığı yapacağım. Halkın belediye başkanı olacağım.

MEVCUT BELEDİYE YÖNETİMİ HİZMET YAPMAK İSTEMEDİ
Projelerinizden bahseder misiniz bize?

Az öncede söyledim. En büyük projem herkese eşit olmaktır. En büyük projem adil olmaktır. En büyük projem birilerinin dünyalığı için kendi ahretimi yakmamaktır. Ve benim hayalim Yomra’yı pırıl pırıl bir şehir haline getirmektir. Allah’ın izni ile bunları başaracağız. Modern bir ilçede olması gerekenlerin hiçbiri bugün Yomra’da yoktur. Yomra’mıza kent meydanları, kapalı pazar yerleri, otoparklar, yürüyüş ve bisiklet yolları, seyir terası, kültür merkezi, şehir müzesi gibi, parklar ve bahçeler kazandıracağız. Sorarım size 15 yıldır bunları yapmak çok mu zordu? Değildi ama mevcut belediye yönetimi yapmak istemedi. Sokak ve caddelerimizde sağlıklaştırma çalışmaları uygulayacağız, dere yataklarını modernize ederek halkımızın emrine sunacağız. Temizlik çalışmalarına özel önem vereceğiz. Bugün Yomra’da adam akıllı çöp bile toplanmıyor. Dört dörtlük imar planı yapacağız, mahalle yollarını düzenleyeceğiz. Kırsal mahallerimizin eksiklerini tamamlayacağız. Ben mega proje açıklayacağım diye mega yalan konuşmuyorum. Bunları yapmak bir belediyenin asli vazifesidir. Maalesef mevcut belediye yönetiminin bunları Yomra’ya kazandırmak gibi bir derdi olmamıştır. Kadınlarımız için halı dokuma projesi başlatacağız, gençlerimizin iş ve meslek sahibi olması için projeler gerçekleştireceğiz. Hastalarımız ve yaşlılarımız için projeler yapacağız. Yomra’da el ele verip kol kola gireceğiz. Hep birlikte Yomra’yı görenler hayran kaldığı bir şehir haline getireceğiz.

KARALAMAK İSTESEM ELİMDE ÇOK MALZEME VAR
Yomra’da mevcut belediye yönetiminin seçim çalışmalarında ulusal siyaset yaptıklarını görüyoruz. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Ne yapabilirler ki başka. 15 yıldır Yomra’ya ne kazandırdılar ki çıkıp anlatsınlar. 31 Mart’ta yerel seçim yapacağız. Cumhurbaşkanı değil belediye başkanı seçeceğiz. Halkımız bunu çok iyi biliyor. Halkımızı kandırabileceklerini sanıyorlar. Belli ki Yomralıları hiç tanımıyorlar. Ben kimseye çamur atmıyorum. Kimseyi karalamıyorum. Karalama siyaseti yapmak istesem elimde çok malzeme var. Her türlü çirkin iftira ve ifadelerine rağmen yapmıyorum. Yomralılar zaten her şeyi biliyor. Ben seviyeli hareket ediyorum. Karşı taraf düşmüş koltuk derdine. Bana atacak çamur bulamayınca saçma sapan ifadeler kullanıyorlar. Kendilerine oy vermeyecekleri HDP’li ilan etmeye çalışıyorlar. Bir kere bu söylemleri ile Yomra’ya hakaret ediyorlar. Mevcut belediye başkanı daha önce 2 kez muhalefet partisinden aday olmuş ve seçilmiştir. Demek ki o dönemlerde HDP ile işbirliği yapmış. Ben sadece Yomralılar işbirliği yapıyorum. Bu durum karşısında karalama siyaseti yapmaya mecbur kalıyorlar. Ben Yomra’nın Demirciler Mahallesi’ndenim. Benim geçmişim belli, bugünüm belli. Mevcut belediye yönetimi mahalle mahalle gezip kendisine oy vermeyecek olan insanları HDP ile işbirliği yapmakla suçlayarak seçim kazanamaz. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş denilen şahsa oy vereni işe alanı da, çalıştıranı da Yomralı iyi biliyor. Daha neler var neler. Yomralılar tüm bunların hesabını 31 Mart’ta soracaktır. Ben AK Parti Yomra İlçe Başkan Yardımcılığı yaptım. Bugün İYİ Parti Yomra Belediye Başkan Adayıyım. Aday oldum çünkü başta AK Parti teşkilatlarında görev yapmış insanlar olmak üzere Yomralılar, Yomra’yı mevcut belediye yönetiminden kurtarmak için aday olmamı istedi. Mevcut belediye yönetimi iktidar partisinden aday oldular bizde İYİ Parti’den aday olduk. 15 yıl belediye başkanlığı yapın, bu 15 yılda halka hizmet etmeyin, sonra karşınıza çıkan adaya karşı kara propaganda yapın. Halka hizmet yapmak bu mudur şimdi? İşte mevcut belediye yönetimin anlayışı budur. AK Parti saflarında siyaset yapan şimdiki yöneticilerde benim gibi düşünüyor. Keşke halka anlatabilecekleri bir icraatları ve bir projeleri olsaydı. Ama maalesef bir tane bile yok. Yomra’daki mevcut belediye yönetimi Türkiye’de belediyecilik tarihine geçmiştir. Okullarda derslere konu olacaktır. Nasıl olacak biliyor musunuz? ‘Bir belediye nasıl kötü yönetilir?’ diye sorulduğunda tüm Türkiye Yomra’daki mevcut belediye yönetimini gösteriyor.

YOMRA’YI GÜZELLİKLERİYLE TÜM TRABZON'A KONUŞTURALIM
Son olarak Yomralılara neler söylemek isterseniz?

Ben siyaset yapmak için aday olmadım. Benim derdim de ideolojimde Yomra’dır. Yomralılar aday olmamı istedi, ‘başüstüne’ dedim. 1 Nisan sabahı vatanın, milletin, Yomra’nın her bir kuruşunu sonuna kadar koruyan, israfı önleyen, adaletli bir yönetimi sergileyen, kurumsal bir belediye, şeffaf bir belediye yönetimi başlayacaktır. Ben Yomralı büyüklerimin evladı, küçüklerin Mustafa Abisiyim. Ben onlar için yola çıktım. Bana destek olsunlar. Yomra’yı tüm Trabzon’a konuşturtalım ama bugünkü konularla değil. Güzelliklerle konuşturtalım. Yomra’yı hep birlikte modern ve huzurlu bir şehir yapalım.

Editör: Haber Merkezi