Trabzon Madeni İşler ve Teknik Makine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Pehlivan gazetemize çalışmaları hakkında konuştu. Pehlivan şunları dile getirdi: “Pandemi döneminde Trabzon esnafının en büyük problemi ekonomi oldu. Sanayi esnafı olarak devletin esnafa yönelik yaptığı yardımlar daha önce hiç yapılmamıştır. Tamamı ile çözüm müdür, değildir. Çünkü borç ile beraber ne kadar yürüyecek insanlar ama yine de yapılan desteklerin fazlası var eksiği yok. Kredi Kefalet Kooperatifi’nde görevim var oradan biliyorum. Müracaat edip kredi alamayan esnaf yoktur.”

KAZMA VURSAK 5 SENEYE TAMAM
“Yeni sanayi sitesi işinin içerisindeyiz. Başkanımız Gökçen Alemdar gibi güzel insanlar ile birlikte hiçbir beklentimiz olmadan sadece şehre hizmet etmek amacıyla bu yola girdik bence güzel olacak, geçen ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan arkadaşlar geldi fizibilite çalışma yapıldı. Beraber 5 sanayiyi de dolaştık. Talepleri topladık, ihtiyaca göre değerlendirip bakanlığa sunduk dosyamızı, temennimiz kabul edilmesi yönünde. Trabzon’daki oto sanatkârlarının şuanda en acil işlerinden biri bu yeni sanayi sitesidir. Artık istihdamımız başka şehirlere gitmeye başladı. Trabzon’da fabrika yok, bacasız fabrikalar, sanayi siteleridir. Bir an önce yeni sanayi sitesinin kararı alınıp, projenin onaylanması şehrin dışına bu sanayi sitelerinden dışarı çıkarılması ve şehrimizin istihdamının ve katma değerinin buradan dışarı çıkmasını engellemeliyiz. Şuan yeni sanayi sitesine kazma vursak en aşağı 5 senede tamamlanır.”



SONUÇ ALAMADIK
“Mevcut sanayi sitelerimizle alakalı da sıkıntılarımız var mesela park sorunumuz, araç sorunumuz var. Federasyon aracılığı ile iç işleri bakanlığından Trabzon’daki sanayi sitelerinin içerisinde ki ve giriş çıkışındaki tüm hurda araçlar ile alakalı genelge çıkardık ve belediyelere sunduk. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Genç ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile görüştük. Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis edeceği boş arazide bunları toplayacağız. Çünkü buralar da bize çok büyük problem oluyor. Mevcut sanayi siteleri için belediyemizden beklentimiz zabıta ekibi oluşturup, sanayileri denetleyerek, park sorunu problemi ile ilgilenmeleridir. Bununla alakalı mukavemete kadar yazdık bir sonuç alamadık.”  



EĞİTİM EKSİKLİĞİ VAR
“Esnafın işçi alması sıkıntı değil ancak sanayi sitelerinde ki esnafın eğitim anlamında eksiklikleri var, birçoğu erken yaşta ticarete atıldığı için mali konuda fikirleri yok. İşçi işten çıkıyor, bir avukat buluyor, ustayı hemen mahkemeye veriyor. Bu gibi olaylarda hep işçi tarafından bakılıyor. Bir an önce buna işsizlik sigortası gibi fon kurulmalıdır. İşçi işinden çıktıktan sonra gidip parasını oradan almalı, işveren ile karşı karşıya gelmemelidir. 30 sene beraber çalışan insanlar mahkemede karşı karşıya geliyor. Bu durum ile alakalı önlemler alınmalıdır.”

BU ÇARK DÖNMELİ
“Pandemiden önce Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın Her İş Yerine Bir Çırak Projesi kapsamında pilot oda biz seçildik. Pilot sanayi olarak da Fatih Sanayi Sitesi’ni seçtik. Bizler İstanbul gibi şehirlerden çok geri kaldık. Türklerin ahilik siteminde esnaf sözü dinlenen, güvenilir insan anlayışı vardır. İnsanlar artık ahilik sistemine yatkın değil çünkü işyerlerimiz, dükkânlarımız çekici değil, çocuklar gelip buralar da çalışmak istemiyor. Dükkânlarımız da soyunma yerlerimiz yok, yemekhanesi yok sosyal bir ortamı yok, biz yeni sitemizin planına sosyal alanlar koyuyoruz. Bu gibi eksikliklerimiz sebebi ile çalışmak isteyen gençlerimiz servislere yöneliyor. Bizim de amacımız gençleri sanayilerimize kazandırmak. İşini artık icra edemeyen ustalarımızın yerine alttan birileri gelmelidir, bu çark dönmelidir.”

SANAT LİSELERİ ÖNEM KAZANDI
“Sanat liseleri günümüzde önem kazandı. Şöyle bakmak lazım ki; bir fabrika da beş tane mühendis yeterli ama ara eleman eksikliğini sanat liselerinden yetiştirmeliyiz. Bu işin icra noktasında emek noktasında sanat liselerinden çıkan öğrenciler çok önemlidir. Trabzon’da el becerisi anlamında birçok işyeri varken imalat alanında Hekimoğlu dışında hiçbir yer yok. Açığımızı İstanbul’dan Kayseri’den eleman getirterek kapatıyoruz. Bir imalathanede neden Trabzon’a kurmayalım? Sanat liseleri tamamen Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın denetiminde. Gerekli yönlendirmeleri orası yapıyor. Öğrencilerin günümüz şartlarındaki malzemeler ile pratik yapmaları gerekiyor. Araba markaları her sene bir tane motorlarını bu okullara göndermeli ve öğrencilerin incelemelerini sağlamalıdır. Her gün gelişen teknolojide öğrencilerin geri kalmaması ve önlerinin açılması gereklidir.”



NE ZAMAN ARASAM ULAŞABİLİYORUM
“Trabzon Büyükşehir  Belediyesi’nden de, Ortahisar Belediyesi’nden de biz istediklerimizi her zaman aldık. Yetişemedikleri zaman oldu, özellikle pandemi dönemi bizleri çok yordu ama her hangi ihtiyacımızda ben telefonumdan ne zaman arasam başkanlarımıza ulaşabildim.”

EN BÜYÜK SIKINTI TRAFİK
“Trabzon’un en büyük sıkıntısı trafiktir. Sanayi sitesinin arkasına otogar yapılması kararlaştırıldı. Bana göre doğru değil çünkü oraya gelecek olan araçlar sanayi sitesinin trafiğini etkileyecektir. Benim tek isteğim şehrimizin her yönü ile zirvede olmasıdır.”

ŞEHİR BİLMİYOR!
“Trabzonspor umarım şampiyon olacak. Teknik direktör değişikliğine gidildi, neden olduğunu şehir bilmiyor kapalı bir kutu olarak kaldı. Alanya maçı ile Ankara gücü maçları sıkıntılıydı. Bence hakem hataları da vardı.”

Editör: Haber Merkezi