SONNOKTA BERKANT PARLAK - Akçaabat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya esnafın ülkenin omurgasını oluşturduğunu belirterek “Esnafımız memleketin alın teri ve göz nurudur. Bu ruhu hep birlikte yaşatalım ki millet yaşasın devlet yaşasın.” dedi.

Sivrikaya “Yurdumuz bu günlerde dış mihrakların yıkıcı ve bölücü terör örgütlerinin saldırısına maruz kalmakta. Bunun da sıkıntılarını ekonomik olarak bir esnaf kesimi daha çok hissetmekteyiz. Dolayısıyla esnafımız da yaşanan bu olaylardan mağdur. Ama biz her türlü mağduriyetimize rağmen devletimizin yanındayız. Böyle dönemlerde milletçe tek yumruk, birlik ve beraberlik içinde olmak çok önemli...” diye konuştu.

“Oda olarak bizim temel vazifelerimizden biri de devletle esnaf arasında köprü vazifesi görmek.” diyen Sivrikaya “Biz bugüne kadar her platformda esnafımızın sorunlarını dile getirdik. Getirmeye de devam edeceğiz. Esnafımızın en küçük derdini, sıkıntısını bile yetkili yerlere bildirmekten geri durmadık, durmayacağız da.” ifadelerini kullandı.

Kaç yıldır görevinizin başındasınız?
Bu dördüncü dönemim. Şu anda 15. yılımıza girdik. 2 yıl sonra 16 yıllık görev süremizi tamamlayacağız.

Bu hayli uzun bir dönem... Esnafın teveccühünü nasıl kazandınız?
Esnaflarımıza hiçbir zaman kapımızı kapatmadık. Odamızda aile ortamını sağladık. Esnafımızın acı, tatlı gününde yanında olduk. Esnafın her yanında olduk. Esnaf da sağ olsun bizim onlara karşı sevgimize karşılık verdiler. İlk dönem rakipli seçimle girdik. Son 3 dönem rakip de çıkmadı. Teveccühe layık olabilmek için elimizden geleni gece gündüz demeden yapmaya çalışıyoruz. Kapımız her zaman açıktır. Esnafımızın sorunlarını en yetkili isme kadar ulaştırıyorum.

Gelecek dönem de adaylığı düşünüyor musunuz?
Her şey için nasip… O gün ne olur, Allah bizi o güne kavuşturur mu bilemiyoruz. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki biz koltuk sevdalısı değiliz. Yorulduğumuz, enerjimizi kaybettiğimiz an bırakmasını biliriz. Birileri gibi koltuğa yapışmayız. Biz hizmet, Akçaabat, Trabzon, Türkiye sevdalısıyız. Bize ne görev verilirse yaparız. Akçaabat’ın girişinde kapıcı ol deseler oluruz.

Çağ değişiyor, birçok şey yenileniyor. Bölgemizde pek hissedilmese de şehirler, ilçeler de değişiyor. Akçaabat esnafında durum nedir?
Tabii ki Akçaabat esnafı da değişiyor. Avrupa’da uzun bir süre kaldım. Orada gördüğüm yenilikleri esnafa taşıma gayreti taşıdım.

Esnafı değişim konusunda ikna edebiliyor musunuz?
Oluyorlar. Anlatıyorum. Önerdiğimiz değişikliklerin onların lehine olacağını biliyorlar. Sağ olsunlar bize güvenleri de tam. Akçaabat’taki dükkânlarımız pırıl pırıl.

Akçaabat’ta kaldırım sorunu büyük... Kaldırımlar işgal altında. Bu sorun nasıl çözülecek?
Biraz esnafı geri çekerek biraz da kaldırımları genişleterek bu sorun çözülür. Ancak bu yalnızca bizim işimiz değil. Yerel yönetim de işin içinde olmalı. Biz iş birliğine hazırız. Bu sorunu kolaylıkla çözebiliriz.

Sicil affı çıkarılmalı
Esnafın krediye ulaşması için sicil affına bir an önce çıkması esnafımızın “kara liste” nedeniyle krediye ulaşamadığı ve para ihtiyacını karşılamak için bu kez tefecilerin uçuk ve dengesiz faizleri ve tehditleriyle başa çıkmaya çalışıyor. Bu adaletsiz durumun çözülmesi için bir an önce sicil affı çıkarılıp esnafımızın ucuz krediye ulaşması sağlanmalıdır.

Yabancı dilde tabelaya vergi alınmalı
Yabancı dilde tabelaya vergi artırılmalıdır. Esnaflarımızın bazılarında bir yabancı tabela sevdası gibi bir hastalık var. Türkçe isimler dururken yabancı isimler de ne oluyor? Onun için Türkçe, yerli isim olmalı. Türkçe tabelası olan esnaflarımızın tabela vergileri daha da düşük olmalıdır. Yabancı kelimeleri kullanan esnaflarımızın vergileri de daha yüksek tutulmalı ki yabancıya özenilmesinin bir nebze önüne geçilsin.

Marketler etrafımızı örümcek ağı gibi sardı
Esnaf zorda mahalle bakkalı ve mahalle kültürü yok olmasın. Marketler yasası bir an önce çıkmalı hükûmetimizden acil olarak bu yasanın çıkarılmasını bekliyoruz. Küçük esnafın korunup kollanması gerekmektedir. Esnaf bir memleketin temel taşı omurgasını teşkil eder. Marketler etrafımızı örümcek ağı gibi sardı. Mahalle aralarına dahi girdiler. Akçaabat’ta boş alan bırakmadılar. Utanmasalar sabaha kadar marketlerini açık tutacaklar. Bu zincir marketlerin açılış ve kapanış saatlerine bir kural getirilmeli. Mahalle aralarına sokulup küçük esnafımızı yok etmelerine müsaade edilmemeli. Küçük esnafımızın ekonomik gücü ne ki onlarla mücadele edebilsin? Burada iş, devletimize düşüyor. Anayasamızda olan “Devlet esnafını korur ve kollar.” ibaresi hayata geçirilmeli. Küçük esnaf olmasa bu insanlar veresiye alışverişi nereden yaparlar? Küçük esnaf aynı zamanda sosyal dengeyi de sağlamış oluyor.

Dövizle kira esnafın canını yakıyor
Dövizle kiraya verilen iş yerleri birçok esnafımızın canını yakmakta. Allah aşkına kirada döviz işini bir an önce bırakalım. Bu memlekette yaşıyorsak millî paramız Türk lirasıyla iş yerlerimizi kiraya verelim.

Akçaabat’ımıza güzel bir sanayi kazandıracağız
Akçaabat’ımız bir esnaf şehri konumuna geldi. Tarım ve hayvancılığın önemini kaybetmesinin ardından gelinen bu noktada şehrimizin örnek bir sanayi sitesine kavuşturulmaması bir eksikliktir. Allah’ın izniyle en kısa sürede inşallah bu sanayimize de esnafımız kavuşacaktır. Esnafımız bu konuda rahat olsun. Belediyemiz, siyasîlerimiz, esnaflarımız, bizler hepimiz bu işin bir ucundan tuttuk. Hayırlısıyla bu işin hepimiz el ele verip üstesinden gelip Akçaabat’ımıza güzel bir sanayi kazandıracağız.

Bu kadar çok elektrik parası olmaz
Esnaf ve sanatkârlarımızın hattâ halkımızın kullandığı elektrik gibi temel harcamalarına bir an önce indirim getirilmeli. Bu kadar çok elektrik parası olmaz. Hele bu yılsonu gelen elektrik faturalarına şaşırmamak elde değil. Faturalar yükseldikçe buna kim dur diyecek onu da anlamış değiliz.

SSK ve Bağkur primleri yüksek
​Esnafımızın en büyük sorunlarından biri de sosyal güvenlik konusunda yaşana eşitsizliktir. Bence bu çok adaletsiz bir durum. Esnaflarımızı mağdur eden bu sistemde prim gün sayısının eşitlenmesini esnaf camiası olarak yetkililerimizden hayata bir an önce geçirilmesini bekliyoruz. SSK ve Bağkur primleri çok yüksek. Esnaf ödeyemiyor. Daha makul bir seviyeye çekilmesi lazım.

Herkes gücü yettiğince vergisini verecek
Vergi konusunda devlet her türlü desteği esnafımıza veriyor. Basit usulde vergilendirilen esnafın belirli tutara kadar olan kazançlarından vergi alınmaması yani esnafın 11 bin liraya kadar olan kazancının gelir vergisi dışına çıkarılması iyi bir durum. Fakat devletimizin bize yaptığı bu güzelliğe karşı bazı kişilerin hâlen vergi vermemek için başvurdukları merdiven altı kaçak işletmeleri kınıyor ve yetkilileri de bu konuda göreve çağırıyorum. Herkes gücü yettiğince vergisini verecek. Çünkü bu devlet bizim, başka Türkiye yok.

Editör: Haber Merkezi