Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz koronavirüs gündemine dair gazetemize açıklamalarda bulundu. Yılmaz şunları dile getirdi: “Hastanelerdeki sağlık çalışanlarından birisinin kornavirüs test sonucu pozitif çıkmış. Peki sağlık çalışanı o kadar korunmasına rağmen neden hasta oluyor bunu hiç düşündük mü? Bence kıyafetlerini çıkartıp karantina olmayan bölüme geçmeden önce ara sterilizasyon bölümü yapılmalı. Kapıyı açtıkları anda diğer bölüme geçen bu mikropları temizlemedikleri sürece sağlık ekibi hasta olmaya devam edecektir.”

1 HAFTADA HASTANE KURULUR
“Hastanelerde bu bölümlere devamlı çalışan ozon üreten jeneratörleri kurmak gerekli. O yüzden tüm dünyada bu denli sağlık ekibimizden kayıplar yaşanmaya başlandı. Metal karışımı tüpten elektrik akımı geçirilerek yaratılan ozon gazı işe yarıyor. Tedavi için yeterli uzman tıp insanı olmadığına göre öncelikli olarak Halk Sağlığı uzmanları ile ağır hasta sayısını azaltmakla işe başlanmalı. Test çadırları kurulmalı veya evlere test kitleri gönderilmelidir. Her bölgede test istasyonları kurulabilir. Hastanelerimize ilave ek gerektiği anda Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde Sahra hastaneleri ve görev yapmış 10 bin deneyimli personel var. En çok 1 haftada 20 bin kişiye hizmet verecek bu Sahra hastanelerini kurmak mümkün.”

Yılmaz, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Selahattin Özcan’a açıklamalarda bulundu.

İŞ İŞTEN GEÇİNCE NEYE YARAR?
“En çok cihaz ve yatak kapasitesi bizde var diyerek kendimizi rahat hissetmeyelim lütfen. Çünkü iş işten geçtikten sonra neye yarar? Herkesin ve şahsımın öngörüsü sokağa çıkma yasağı biran önce uygulanmalı. Zaten insanlar ekonomik kaygıları olmasa sokağa kendiliklerinden çıkmazlar, kimse yasak açıklansın diye de beklemez. Sağlık Bakanımız artık bu kararı almak zorunda olduğumuzu Sayın Cumhurbaşkanımıza kabul ettirmesi şart. Memurundan işçisine ve tüm işyerlerine ( gerekli olmayan) kadar çalışmalar yasaklanmalı.”

HEPSİ ÇOK DEĞERLİ AMA…
“Bilim Kurulu üyelerinin hepsinin çok değerli tıp insanı olduğu kesin. Ama bu hocaların hepsi hastalık sonrası tedavide uzman. Bugün ülkenin öncelikle ihtiyacı olan, hastalığın yayılmasını önleyecek tedbirlerin uygulanmasını gerçekleştirecek uzman ekibin işbaşına gelmesi. Yoksa hasta ve ölüm sayısını her akşam söylemek ile birlikte bu hastalığa engel olunmaz. Ben iktisatçı olarak bunları biliyorsam, benden daha çok konunun uzmanları neden önlem almamak için bu kadar direniyor acaba? Direnmiyorlar ise bu neden bu kadar hızla yayılıyor.”

KİMSE 1 YIL BEKLEMEZ
“Sağlık Bakanlığı covid19 ile ilgili aşı için proje çalışmasına 50 milyon destek olacak ama proje bitiş süresi 1 yıl. Yani 1 yıl bu insanlar kurtarılmayacaksa bu neyin desteği. İnsanlar 1 yıl bekleyemez. Daha erken yapacak olanlar değerlendirilmeli. Prof. Dr. Ercüment Ovalı covid19 ile ilgili tedaviyi buldu. Diyor ki Sağlık Bakanlığı bana şans verdiği takdirde 1 yılda değil 1 haftada hastaların yüzde 40’ını iyileştiririm. Ama şans verirseler.”

KENDİNİZİ KARANTİNA ALTINA ALIN
“Dünyanın en başarılı kişisi, başkalarının tecrübelerini en hızlı ve en ucuz kullananlardır. Buradan vatandaşlarımıza söylemek istediğim sokağa çıkma yasağı şu ana kadar gelmediğine göre yapmamız gerekenler var. Kendinizi karantinaya alın. Virüsle en geç temas edenler en şanslıları olacak. Olabildiğince temizliğe dikkat edin. Meyve sebze yiyin. Bağışıklığa iyi gelen sarımsak, kefir, yoğurt gibi besinler tüketin. Bağışıklığa çok iyi gelen besin takviyeleri ve vitaminler alın. Hareket edin ve evinizde spor yapın. Sigarayı bırakın. Bol su için. Sağlıklı ve mutlu kalın. Bunları yapanlar emin olun hepimizden uzun yaşayacak.”

Editör: Haber Merkezi