KTÜ Öğrenci Kolektifi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin Ağustos ayında yürürlüğe koyduğu yüzde 30’luk ulaşım zammına ilaven gizli zam yapıldığını ve bunun duyurulmadığını belirtti. Ücretlerin gidilecek yere göre değiştiğini ifade eden Öğrenci Kolektifi halkın bunun bilmemesinden kaynaklı mağduriyet yaşandığını ve fazladan ücret ödendiğini ifade etti.

KTÜ Öğrenci Kolektifi’nin açıklaması şu şekilde:
Ağustos ayında Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından otobüslere yapılan yüzde 30’luk zammın açıklanmasının ardından ulaşım tariflerinde karışıklık sürüyor.

Yaşanan karışıklığın sebeplerine baktığımızda otobüslere yapılan zammın yüzde 30 değil yüzde 60’lık bir gizli zam olduğu ortaya çıkıyor. Beşirli-KTÜ otobüs hattında öğrenci indirimli fiyatları 75 kuruştan duyurulan zamlarla 1 lira olması gerekirken iken 1.20 lira oldu, sivil fiyatı 1.10 liradan duyurulan zamlarla 1.40 lira olması gerekirken 1.60 lira oldu. Bu zam halka duyurulmadı. 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi hiçbir yerde uygulanmayan ilçe sınırları içerisinde ulaşım hattının bölünmesi sistemini Trabzon'da uygulamaya başladı. Örneğin Beşirli-KTÜ hattına binen bir öğrenci, Meydan’da ineceğini belirtmezse 1.20 lira alınıyor. 

Ancak Beşirli’ye kadar gittiğinde de 1.20 lira alınıyor. Fakat Meydan olarak belirtirse 1 lira alınıyor. Ve bu uygulamadan hiçbir kimsenin bilgisi yok. Ayrıca Ağustos ayındaki zamlı tarifede Beşirli için duyurulan 1.40 lira sivil yolcu fiyat tarifesi uygulanmıyor. Beşirli tarifesi 1.60 lira olarak uygulanıyor. Beşirliden meydana ulaşımını sağlamak isteyen bir sivil yolcu geçen yıl 1.10 lira öderken şimdi 1.60 lira ödüyor. Buda 50 kuruşluk bir zamma tekabül ediyor. Aynı şekilde bu sistemden önce toplam 4 tarife farkı bulunan Akçaabat-KTÜ hattı 33 tarifeye bölündü. Onlarda büyükşehir öncesi belde olan yerlerdi. Şimdi ise bir çoğu aynı ilçe sınırları içerisinde bulunan 33 ayrı tarife vardır. 33 ayrı tarifenin bir hat üzerinde uygulanması imkansızdır.

Buradaki sorun hatların bölünmesine dayalı sistem ve bu bölünmenin duyurulmaması. Bu uygulama Trabzon'un tüm hatlarında geçerlidir. Dolmuşlarda uygulanan bu uygulama otobüslere uygun değildir. Adı üzerinde toplu taşıma olan otobüslerde onlarca yolcu ulaşımını sağlamakta ve her yolcunun tek tek gideceği yeri belirtip ona göre ücret tarifesi uygulanması imkansızdır. Bu durumla ilgili görüşlerine başvurduğumuz tüm şoförlerde uygulamadan şikayetçidir. Şoförler yolcuların tepkilerinden kaynaklı tarife sormadıklarını ve bilgilendirmediklerini kabul etmektedir. Yoğun trafikte her durakta tek tek yolculara gidecekleri yeri sorup ona göre cihazdan tarife ayarlamalarının imkansız olduğunu belirtmektedirler. Uygulanması hem sorunlu, hem de halkı mağdur eden ve zamlara yeni gizli zamlar ekleyen bu sistem derhal kaldırılmalıdır. Duyuruyu öğrenmeyen halk fazla ücret ödemektedir. Görevi halka nitelikli ulaşım sağlamak olan belediye gizli zamlar ve sorunlu bir sistem ile halkı mağdur etmektedir. 

Bu mağduriyetin sebebi aynı ilçe sınırları içerisinde tarifeler olarak bölünmüş hat uygulamasıdır. 

Biz üniversiteliler olarak sorunun çözümünü sunuyoruz:
Bölünen hatlar tek hatta düşürülsün, bu sistem sonucu uygulanan gizli zamlar geri çekilsin; durak olmayan yerlere durak açılıp, Trabzon Kart dolum noktaları arttırılarak halk toplu taşımaya teşvik edilsin, belediye bir duyuru yaparak halka bilgi versin.Biz üniversiteliler bu konu üzerine bir rapor hazırlayıp belediye ile görüşmeye talibiz. Mağdur olmak değil nitelikli bir şekilde ulaşımımızı sağlamak istiyoruz!
 

Editör: Haber Merkezi