SONNOKTA BERKANT PARLAK - Trabzon’un tarihiyle eşit ve kentin simgesi hâlinde olan Boztepe’nin yeşil kalan son alanı da talan edildi. Bir yanına villaları, bir yanına otel dikilerek yok olma aşamasına getirilen Boztepe’ye son hamle ortasından geçirilmek istenen yol için yeşilliklerin iş makineleriyle paramparça edilmesi oldu. Günden güne daha fazla yıkılan Boztepe artık molozlardan ibaret olarak görünüyor. Kentin önceliği güney çevre yolu olmasına rağmen yüzlerce kamulaştırma ve kaynak israfına aldırış edilmeden yapılan Kanuni Bulvarı’nın son darbesi de Boztepe’ye oldu.

1. DERECE DOĞAL SİT ALANI 
Doğal ve Tarihî Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz Boztepe’nin Antik Çağ’da Persler tarafından “güneşin en güzel battığı yer olarak” tarif edildiğini belirterek bölgenin koruma alanı olduğu gerçeğine dikkat çekti. Erüz, “Kentin en güzel izlendiği, ellenmemiş tek yeşil oksijen kaynağı olan değeri Boztepe’ye de acımadık. Üstelik bünyesinde dünyada sadece o kayalık yamaçlarda yaşayan bazı canlı türleri için devletin 1. derece doğal sit/nitelikli koruma alanı olarak tescillediği yamaçları dozer darbeleri ile yok ettik.” dedi.

BÖĞRÜNE SAPLANDI
Kanuni Bulvarı için alternatif çözümlerin üretilebileceğini ancak bunun yerine doğal koruma alanının katledildiğini vurgulayan Erüz şöyle devam etti: “Turizm, kültür kenti Trabzon'un antik mitolojilere konu olan dağının alnını yarmak, doğal güzelliği katletmek; kentin ve Boztepe'nin siluetini, güzelliğini ve yeşil Trabzon imajını yok etmenin bedeli 200 m tünel yerine 300 m yarma/duvar ve viyadük yapmaya değecek mi?”

Editör: Haber Merkezi