Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne bir süredir şirketler üzerinden alınan işçiler Trabzon Belediye Meclisinde tartışma konusu oldu. Konuyu belediye meclisi gündemine taşıyan İYİ Partili Meclis Üyesi Ali Sağır, “Geçen aydan bu yana, belediye şirketlerine ne kadar personel alındı? Bu alımlar hangi ihtiyaçtan doğru? Sayıları ne kadar? Alınan bu personelin aylık ve yıllık bürüt maliyeti ne kadardır? 2019 yılı bütçesinden bu personele ne kadar ödeme yapılması gerekecek. Seçim kararı alındıktan sonra yeni başkan Murat bey veya Atakan bey veya halkın seçeceği bir başka aday olacağından bu personelin alınması etik olmuş mudur? KPSS ile personel alınırken adaletli davranıldığı imajı verildi. İŞ-KUR, kura ile aldı. Sizin son aldığınız personelde kriter neler olmuştur? Belediye meclis üyeleri, Daire Başkanları, veya yönetici partililerin bir kısmının yakınları oğlunu veya kızını aldığı doğru mudur” diye sordu.

BİR YERDEN PARA MI GELDİ?
Sağır, bu soruların cevaplarının kendisine yazılı olarak verilmesini isterken, şu şekilde devam etti: “Özel idareden ve belediyeden yüzlerce personel ihtiyaç fazlası diyerek başka kurumlara verildi. Personel ihtiyacı vardıysa, o personeller niçin gönderildi? Geçen yıl emekliliği dolduğu halde emekli edilemeyen personel sayısını sorduğumda “emekli edemiyoruz” denildi. Şimdi bir yerden para mı geldi? Boztepe’de otel yeri, son olarak mezbahane satıldı. Trabzon halkı bu yerleri satın diyerek mi verdi? Trabzon halkından oy isterken meclis üyelerinin yakınları veya ak partililerin yakınlarını işe alacağız diye mi verildi? Bunlardan bir kısmı özel kalem müdürü oluyor maaşı 5 bin TL civarında daha sonra daire başkanı oluyor maaşı 8 bin TL. Acaba kendi iş yerinde çalışan birinin maaşının 3 bin TL’den 8 bin TL’ye çıkarılır mı? Bu şekilde 10’dan fazla adama yapılmış. Çalışan diğer personellere haksızlık değil mi” şeklinde konuştu.

450 GELDİ AMA KULLANILAMADI
Bunun üzerine Başkan Vekili Seyfullah Kınalı ise, “Yasalara göre belediyelerde, belediyenin bütçesi ile personel gideri arasında orantı olması gerekiyor. Bu orantı Büyükşehirlerde yüzde 30’dur. Son 1 ayda yüzde 30’lik kısım yüzde 28’e düştü. Düşünce memur ve personel alımı söylendi. Bu yüzde 2’lik limitten faydalanarak KPSS ilanına çıkıldı. TİSKİ ile beraber 222 kişi... “ dedi.

Şirketlere alınan işçilerle ilgili de konuşan Kınalı, “Yeni bir şey icat etmedik. Belediyeler kadrolu işçi çalıştırmaktan kaçınmıştır. Şirketler kurmuş ve şirkette daha düşük ücretle beraber personel istihdamı yoluna gitmiştir. Son 1 yıla kadar taşeron şeklindeydi. Son 1 yılda taşeron yasası ile bu ortadan kalkmıştır. Başta otobüs ve ağır vasıta şoförü olmak üzere bazı bölümlerde ihtiyaç vardı. Bu şirketlere alınan işçilerde bu manada eksiklikler giderilmesi için yapılmıştır. Bu da yüzde 2 limitinin içindedir. Bana göre de en adaletli şekilde yürütülmeye çalışılmıştır” dedi.

DİYECEĞİM BİR ŞEY YOK
Sağır’ın, “Babası belediyede annesi başka bir yerde çalışan kızımız veya oğlumuzun durumu iyi olduğu halde tekrar bu belediyeye alınıp başlatılması uygun görüyorsanız diyeceğim bir şey yok” demesi üzerine ise Kınalı, “Gözden kaçabilir. Bu dediğiniz şekilde alımlar varsa tabi ki yanlıştır. İlk defa bu dönemde yapılmış değildir. Adalete en uygun şekilde yapılmıştır. Ama demiyorum yüzde yüz adaletli yapılmıştır. Ben şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki adaletli olmaya en yakın seçim olmuştur. KPSS’de de en ufak istisna yoktur” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi