SONNOKTA RÖPORTAJ: CHP Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanı, Trabzonspor Yönetim Kurulu Üyesi ve ASKF Başkanı Burhan Cahit Erdem gazetemize dobra açıklamalarda bulundu. Erdem; siyasetten spora, turizmden kültüre birçok konuda önemli tespitler yaptı. Yaklaşan yerel seçimler için Beşikdüzü Belediye Başkanlığı Adaylığı’nı ilk kez Sonnokta’ya açıklayan Erdem, Aralık’ta gerçekleştirilecek Trabzonspor Kongresi için ise mevcut yönetimin devam etmesi gerektiğini savundu.

İşte Erdem'in açıklamaları
TURİST NEDEN GELSİN?
Sizce Trabzon’da turizm yeteri kadar sahipleniliyor mu?

“Bugün Trabzon için turizm ve spor kenti diyoruz ama turizmde son derece eksiklerimiz mevcut. Hiçbir  çalışma da yapılmıyor. Sümela kapalı, Ayasofya Müzesi camiye dönüştürüldü. Kızlar Manastırı’nın doğru dürüst bir yolu bile yok. Tüm bunlar ortada iken turist neden Trabzon’a gelsin ki? Şehrin tarihi ile bütünleşmesi açısından bu eksikliklerin giderilmesi gerekli.  Şehre gelen turistler de memnun olmadan ayrılıyorlar. Çünkü hizmeti çok yüksek fiyatlarla veriyoruz. Bunu denetleyecek olan Zabıta’dır. Ama Zabıta da bu konuda yetersiz kaldı.”

KESİNLİKLE YIKILMALI!
Tarihi Cephanelik’in yanında yapılan inşaat için ne diyeceksiniz?

“Tarihi eserin kenarına o binanın yapılması son derece yanlış. Konu ile ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu’nun verdiği karar çok önemli. Bu kararın çok güzel bir örnek teşkil ettiği kanısındayım. Keşke, Trabzon’da daha önce yapılan bazı yanlışlıklar konusunda da insanlarımız Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurup böyle kararların çıkmasına gayret sarf etseydiler. Bu şekilde bu tür yanlışların önüne geçilebilirdi. Bence o yapı kesinlikle yıkılmalı. Tarihi eserlerin yanında o tarz yapıların yapılması son derece yanlış. Trabzon halkının fikrinin de bu yönde olduğuna inanıyorum.”


Başkan Erdem, Genel Yayın Yönetmenimiz Gökmen Özağcı, Spor Müdürümüz Özer Çalık, Yayın Danışmanımız Selahattin Özcan ve Spor Şefimiz Yunus Mermertaş’ın sorularına cevap verdi

BÜYÜKŞEHİR SINIFTA KALDI
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görev yapıyorsunuz. Çalışmaları nasıl buluyorsunuz?

“Büyükşehir Belediyesi, 61 Proje konusunda sınıfta kaldı. Çalışmalarını yeterli bulmuyorum. Büyükşehir Yasası, Trabzon’u fakirleştirmiştir. Acilen bu yasanın değişmesi lazım. İller Bankası’ndan kişi başına gelen miktar şehrin yüzölçümü ile endeksli fakat o kriterleri değiştirip, şehrin gelişmişliği, yol ağı, üniversitesi ve havalimanı gibi bazı değişik unsurları devreye sokarak gelir arttırılmalı. Türkiye’de de bu konuda iki tane il var; bunlar Ordu ve Trabzon. Bu konu Torba Yasa ile çözülebilirdi ama bunun için fazla mücadele edilmediğine inanıyorum. Bu konuda gereken yapmamıştır.”

TRABZON HALKININ PARASIN DENİZE GÖMÜYORUZ!
“TİSKİ ile ilgili çalışmaları uygun buluyorum. TİSKİ yeni kurulmuş olmasına rağmen hizmet getirme noktasında iyi mücadele ediyor. Fakat beş yıl geçmesine rağmen henüz idari yapılaşma oluşmadı. On yılda en önemli proje olarak gösterdikleri Gülcemal Projesi ile ilgili hem teknik hem de proje yönünden birçok sıkıntılar mevcut.  Tahkimat bazı yerlerden çökmüş, ihale ile ilgili müfettişler gelmiş durumda. Biz şehir olarak on yılda bir tek Gülcemal’i konuşabiliyoruz ama onun da durumu ortada. Orada ne yapılacağı bile belli değil. Trabzon halkının parasını burada denize gömüyoruz. Ekonomik krizin de olduğu bir dönemde bu proje çok yanlıştır. Geri dönüşümü bile yok. Üzerine ne yapılacağı konusu bile muallak. Ortada sadece fikir projesi var ama imar planına işlenmiş herhangi bir proje yok. Bir çay bahçesi yapmak için bu kadar parayı harcamanın hiçbir esprisi olmamalı. Halkla denize buluşturacağız diyorlar ama plaja gitmeyen insan halkla denizi buluşturamaz. Yani yaşamayan insanlar yaşatamazlar.”

HASTALAR HASTANEYE YETİŞEMEZ
“Halen şehir olarak raylı sistemi konuşuyoruz. Oysa ki Yomra ile Akçaabat arasında bu raylı sitem çok kolay yapılabilirdi. Benim düşüncem raylı sistemin bir değişiği olan metrodur aslında. Şuan ki Kanuni Bulvarı ile de entegre edilebilir ve kamulaştırma maliyeti de olmazdı. Sahilden bile yapamadık raylı sistemi. Her sene iki kilometre raylı sistem yapsaydılar beş sene de on kilometre raylı sistemi kazanmış olurdu Trabzon. Akyazı’da statta dört kişi bir arabaya binse on bin araba eder ki, hiçbir statta on bin arabalık otopark yoktur. Maçların ardından oradaki trafiği görüyorsunuz. O trafiğin içine bir de Şehir Hastanesi düşünülüyor. Kalp hastaları hastaneye yetişemeden hayatlarını kaybeder, doğum hastaları da yolda doğurmak zorunda kalır. Olay budur.” 

KENT ÖKSÜZ GİBİ
“Trabzon’un her noktasını bilseler şehirde çok daha başarılı olurlar ama bilmedikleri için sonuç ortada. Yatırım yapılırken çevresindekilere sormadıklarından bu sıkıntılar ortaya çıkıyor. Spor Temalı Park yapılırken spor kuruluşlarından hiçbirinin görüşü alınmıyor. Kendi bildiklerini okuduklarım için Boztepe’de spor sahasını satarak yapılan ucube otel ve trafik sorununu çözeceğim diyen yapılan Reşadiye’deki kötü görüntü ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi’nin görevi süresince yaptığı tek iş Botanik Park’tır. O da tartışmalıdır. Trabzon’un geleceğine, trafik sorununa, şehrin alt yapısına, spora ve turizme yönelik hiçbir şey yapılmıyor. Aynı parti çatısı altında olmalarına rağmen Büyükşehir Belediyesi ve Ortahisar Belediyesi arasında başkanların iletişimsizliği de Trabzon’a kaybettirdi. ”

HALK MUTSUZ
Yerel seçimler yaklaşıyor. Yol haritanız ne olacak?

“Parti ile bu konudaki görüşmelerimiz devam ediyor. Ama ben siyasette kendi memleketim olan Beşikdüzü’nde görev verilirse oradan aday olacağım. Şuanda arkadaşlarımızla istişare halindeyiz. Size ilk kez açıklayayım, Beşikdüzü Belediye Başkanlığı için adaylığı düşünüyorum. Niye düşünüyorum çünkü, Beşikdüzü İmar Planı’nda 781 tane itiraz oldu. Köy Enstitüsü Parkı ve Şehit ismi ile anılan Erdal Kurtoğlu Parkı satılarak yerine yapılar yapılıyor. Beşikdüzü halkı mutsuz. Onun için göreve talibim.”

CHP OYUNU ARTTIRACAK
Peki yerel seçimlerde AK Parti ve CHP’nin şansını nasıl görüyorsunuz?

“Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu yeniden aday olmayı düşünüyor ama parti kendisini aday gösterir mi bilemiyorum. Çünkü kendisinin STK’larla ve halkla iletişimi zayıf. Dolayısı ile diğer siyasi partiler bunu çok rahat değerlendirebilirler. Ama seçime daha beş ay daha var ve beş ayda çok şey değişebilir olumsuz yönde. Trabzon’da bu seçimde hem Büyükşehir’de hem de Ortahisar’da CHP’nin geçmiş yıllardan çok daha fazla oy alacağı düşüncesindeyim. ”

KISA SÜREDE ATLATILMAZ
Ekonomik kriz için ne diyeceksiniz?
“Bölgemizde fazla kriz ön plana çıkmadı ama metropol kentlerde kriz etkisini gösteriyor. Bir iki ay sonra Trabzon gibi yerlerde de kriz kendisini hissettirecektir. Gönül istiyor ki ülke iyi yönetilsin ve bu durumlara maruz kalmayalım ama özellikle kamudaki israf, geri dönüşümü olmayan yatırımlar ve dış politikamız bu günlere gelmemizde başrol oynadı.  Kısa zamanda bu krizin atlatılacağına da inanmıyorum. Krizin atlatılması için kamuda tasarrufa gidilmeli. Ama yatırımlarda kesinlikle tasarrufa gidilmemeli. İhalelerde de şeffaf olunmalı.”

ENERJİMİZ BOŞA GİTTİ
CHP içerisinde yaşanan kurultay tartışmalarına ne diyeceksiniz?
 “Kurultay tartışmaları doğru değildi. Seçim takviminin başladığı bir yerde enerjimizi bir tek seçime endeksli kullanmamız gerekiyordu. Seçime girerken bu tartışmaların olması doğru değildi. Bir iki aylık enerjimiz boşa gitti.”

BANA GÖRE TARAFLIDIR!
CHP İl Yönetimi’ni ilgilendiren bir bağış krizi gündemde. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?
“CHP Trabzon İl Yönetimi’nin böyle bir şey yaptığına inanmıyorum. Defterler zaten inceleniyor. Genel Merkez de defteri inceliyor. Bir tutanaktan bahsediliyor ama tutanağı okuduğunuzda sonucundaki şeyler yerine getirilmiştir ve konu kapanmıştır. Özellikle yerel seçimlere girecekken bunların gündeme gelmesi bana göre taraflıdır. Bunu yaptıranlar kasıtlı yaptırıyor.”

TRABZONSPOR’UN GELECEĞİNİ HAYALLE İNŞA EDEMEZSİNİZ!
Trabzonspor Yönetim Kurulu olarak çalışmalarınız nasıl gidiyor?
“Hep hedef koyduğumuz için, sahadaki başarıya odaklanıp şampiyonluğa kilitlendiğimiz için bu hallere düştük. Sportif başarı için para lazım. Şuanda var mı, yok. ‘50. Yıl’da Şampiyonluk’ ve ‘Lucescu’ denildi sonuç ortada. Kulüp uçuruma gitti. Hayallerle Trabzonspor’un geleceğini inşa edemezsiniz. Gerçeklerle Trabzonspor’un başarısını inşa edeceğiz. Yönetim Kurulu’ndaki arkadaşlarımızın verdiği ekonomik mücadeleyi bildiğim için bunları söylüyorum. Ama dışarıdaki insanlar bunları bilmiyor. Bütün enerjimizi mevcudu yürütmek için verdiğimizden geleceği dahi düşünemiyoruz. Bizim yönetimimiz de bu işi bir noktaya getiremez ise zaten hiçbir yönetim getiremez, o zaman Trabzonspor’a geçmiş olsun.”

BEDELİNİ ÖDEMELİ
Muharram Usta Trabzonspor’dan ihraç edilmeli mi?

“Sıradan bir insan için bir yorum yaparsın ama Muharrem Usta’nın yaptıklarını ben değerlendiremem. Uluslararası bağımsız bir denetçi getirdik ve düzenlediği rapor doğrultusunda işlemler yapıldı. Muharrem Usta yaptığı yanlışların bedelini ödemeli, hatta geriye dönük kim yanlış yapmışsa bedelini ödemelidir. Biz de yaparsak gelecekte biz de sorgulanmalıyız. Biz geçmiş dönemlerin bedelini ödüyoruz bugün. Bize bu bedeli ödetenler de bedelini ödemeli o yüzden. İhraç edilsin veya edilmesin noktasında değilim. Yargıya taşınmış bir konu. Gerekli açıklamaları yaptık. Mahkemenin sonucuna göre atılacak adımlar belli olur.”

ALINAN KARARDAN HABERLERİ YOKTU
“Daha önceki yönetimlerde çoğu arkadaş, Yönetim Kurulu’nda olmasına rağmen alınan karardan haberleri yoktu. Yönetim Kurulu kararı olmadan harcamalar yapıldı ama kimsenin haberi yok. Bunu yönetimde yer alanlar bile sormadı. Trabzonspor da bu sıkıntıları yaşadı.” 

YENİ BİR KAMPANYA GELİYOR!
Avni Aker ve Yavuz Selim’in yerinde bir saha kalması adına yoğun mücadele verdiniz. Oradaki durum ne?

“Boztepe sahası çok ucuza satılmıştır ve orada dört yüze yakın çocuk sokağa atılmıştır. Şuanda çağın en büyük hastalığı madde bağımlılığı ve biz çocuklarımızı spordan kopartıp sokağa atıyoruz. Buna çözüm bulmak için Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu basının huzurunda bize söz verdi ve bu bölgede bir futbol sahası yapıp çocukları sokaktan kurtaracağını dile getirdi. Yıllar geçti halen yapılmadı. Bu verdiği söz yerine gelmedi. Yavuz Selim konusuna gelince… Avni Aker’in olduğu yerde bir futbol sahası yapılacak ve diğer tarafları Millet Bahçesi olacak dendi. Biz de bunu destekliyoruz. Ama şuanda bu çocuğun sahibi yok.   TOKİ diyor ki ben burada rezidans yapacaktım, bana engel oldunuz o yüzden bir şey yapmıyor. Gençlik ve Spor, tapuyu TOKİ’ye verdiği için diyor ki tapu benim değil, oraya yatırım yapamam. Olay gelip Büyükşehir Belediyesi’ne dayanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı da demişti ki, futbol, festival ve fındığa hizmet etmem. Daha ne diyeyim, yıllardır bunun mücadelesini verdik ama durum bu. Şuanda da ASKF Başkanı olarak bütün milletvekillerine dosya gönderdim Yavuz Selim’in durumu ile ilgili ve desteklerini de istedim. Seçimler yaklaşıyor, kulüplerimiz, antrenörlerimiz ve sporcularımızla şehrimize gelen siyasi parti liderlerine buranın durumunu tekrar anlatmalıyız. ASKF olarak ikinci bir kampanya başlatma düşüncesindeyiz. Bu da hukuki yönden olacak. ASKF önderliğini yapacak ve bu işi yargıya taşıyacağız. Yeniden bu olayı gündeme getireceğiz. Madem oraya bir şey yapılmayacaktı neden yıktılar anlam veremiyorum. Bir spor kentine bu uygulama yakışmıyor.”

SPORU SEVEMEDİ
“Boztepe Futbol Sahası gitti, Esentepe Futbol Sahası’nda kaya düştü müsabaka oynanamıyor, Yavuz Selim Sahası gitti, Fatih Stadı yakında yıkılacak, Yomra’da ki saha çökmüş durumda. Takımlarımızın şuanda Trabzon’da futbol oynayacak sahaları ne yazık ki yok. Kısa sürede bu sıkıntıya çözüm üretilmeli. Bu konuda bir tek Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk çalışma yürütüyor, onun dışında kimsenin bir şey yaptığı yok. Bende on üç tane semt sahası projesi var. Çocukların idman yapacağı sahalar bunlar, çalışmalarım var ama bunları yaptıracak muhatap bulamıyoruz. Yer de var ama sahayı yapacak olan kimse yok. Beşirli ve Faroz’daki sahalar iyileştirilip bu süreçte en azından onlardan faydalanılmalıdır. Spor kenti diyoruz ama sporu sevmeyen bir Büyükşehir Belediye Başkanı var. Daha ne diyeyim ki. ”

PAHALI OYUNCU SİSTEMİ TIKIYOR
Trabzonspor’un kurtuluş reçetesi sizce nasıl olmalı?
“Trabzonspor’a kurtuluş reçetesi yazmak şuanda kimsenin elinde değil. Çünkü bir yerden gelip bu kadar borcu kapatacak bir güç yok. Ama Trabzonspor’un borcuna rağmen dönüşebilmesi için pahalı oyuncuları gönderip, ucuz ve altyapıdan oyuncuların takviye edilmesi lazım. Pahalı oyuncuların gitmesinde de geçmişte yapılan sözleşmelerinden ötürü sıkıntı var. Kendileri istemedikten sonra siz gönderseniz bile bütün parasını ödemek zorunda kalıyorsunuz. Yönetim olarak pahalı oyuncuların istedikleri zaman gidebilmeleri için önlerini açıyoruz. Pahalı oyuncular gittikten sonra içeriden nasıl bir sirkülasyon yapabiliriz, alt yapıdan yetişen oyuncularımızı nereye adapte edebiliriz diye düşünebiliriz. Pahalı oyuncular sistemi tıkıyor, onlar gitmedikten sonra önümüz tıkalı anlayacağınız.”

ALT YAPI HİÇ BİTMEZ
Trabzonspor altyapısında çalışmalar nasıl gidiyor?
“Trabzonspor’da alt yapı bugüne kadar gerekli desteği bulmadı. Altyapıdaki oyunculara gerekli şanslar verilmedi. Şuanda da veremiyoruz. Ancak Trabzonspor’un geleceğinin alt yapıdan geçtiğine inanıyorum.  Bugün kampa getirilen alt yapı oyuncuların iki tanesi bu takımda oynayabilecek durumda. Şuanda U 21 takımımız mükemmel bir takım. Yine alt yaş gruplarında çok iyi takımlarımız var. Trabzonspor’un alt yapısı hiç bitmez. Çünkü Trabzon’da bir alt yapı kültürü var.”

ASLA YARIM KALMAMALI
Aralık’ta yapılacak kongrede tamam mı, devam mı?
“Yönetim Kurulumuzun geliş nedeni Trabzonspor’u kurtarma çalışması içindir. Bu yarım kalmamalı. Yarım kalırsa sıkıntı yaşanır ve kulüp gider. Şuanda herkes özverili çalışıyor. Bu yönetim de bu işi bırakırsa daha kimseyi bulamayabiliriz. Zamanını, tecrübesini kulüp için kullanamayacak kişiler bulabiliriz. Bu yüzden bu yönetim devam etmeli.”

Editör: Haber Merkezi