SONNOKTA HÜSEYİN TERZİ - Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü’nde mühendislik yapan ve AK Parti Çarşıbaşı eski ilçe başkanı Kamuran Çalış, Çarşıbaşı Belediye Başkanlığı için aday adaylığını açıkladı.

Gazetemiz sonnokta’ya önemli açıklamalarda bulunan Çalış, makam için değil, Çarşıbaşı’na hizmet etmek için göreve talip olduğunu söyledi. İddialı açıklamalarda bulunan Çalış, “5 yıllık görev süresi içerisinde 15 yıllık bir çalışma yapacağız” dedi.


Çarşıbaşı Belediyesi Başkanlığı’na aday adaylığını açıklayan Kamuran Çalış, Haber Müdürümüz Hüseyin Terzi’ye önemli açıklamalarda bulundu

İşte Çalış’ın o açıklamaları:
BAĞIMIZI HİÇ KOPARMADIK
Kendinizi tanıtır mısınız? Kamuran Çalış kimdir?

AK Parti ailesine 2003 yılında katıldım. 2003 yılında ilçe sekreteriydim. Ardından ilçe başkanlığı yaptım. 2007 yılında ilçe başkanı biz idik. O zaman seçimde oyunu en çok artıran ilçe biz olmuştuk. O dönemin yöneticileri tarafından ödüle layık görülmüştük. 2008 yılında Sayın Faruk Özak’ın bakanlığı döneminde Karayolları’na mühendis olarak girdim. Burada milletimize hizmet etmeye devam ettim. Çarşıbaşı ile hiçbir zaman bağımı koparmadım. Çarşıbaşı’nda hala günde 10-15 telefon alıyorum. O gelen telefonların gereğini yerine getirmeye çalışıyorum. Vatandaşımızın taleplerini hem belediyeden olsun hem diğer kurumlarımızdan olsun çözmeye çalışıyorum.

DAHA GÜZEL BİR ÇARŞIBAŞI
Aday adaylık süreciniz nasıl gelişti?

Bizim bir Çarşıbaşı sevdamız var. İlçemize aşığız. Beş on yıl sonra hatta daha ilerleyen yıllarda çok daha güzel görmek istediğim bir Çarşıbaşı hayalim var. Hem bizim için yaşanılabilir hem de gelecek nesillerimiz için daha güzel bir Çarşıbaşı görmek istiyorum. Dolayısıyla 2014 yılında bu düşüncelerle aday adayı olmuştum ama o zamanın şartlarında Coşkun Yılmaz kardeşimiz, aday gösterildi.

HAK ETTİĞİMİZİ ALAMADIK
Ben kendimi zinde ve aktif görüyorum. Daha çok koşmak istiyorum. Halkımın arasında olup onlara faydalı olmak istiyorum. Bir kere denedik olmadı diye ‘biz yokuz’ demeyeceğiz. Vatandaş arasında gezerken aday olmamız noktasında yoğun bir baskı var. Özellikle gençlerimizin büyük desteği var. Vatandaşlarımız Çarşıbaşı’nın hak ettiği katkıyı alamadığını düşünüyor. Biz de bu baskılara kayıtsız kalamıyoruz. Hayalimizde bir Çarşıbaşı var. Herkesin sahiplendiği bir ilçe hayali. Herkesin birbirine sevgi ve saygı ile yaklaştığı bir ilçe. Temelinde adaletin, sevginin, saygının olduğu bir ilçe. Bu düşüncelerle 31 Mart 2019 yerel seçiminde tekrar aday adayı olmaya karar verdim.

İKİNCİ DÖNEM SÖNÜK GEÇTİ
Çarşıbaşı’nda neleri eksik görüyorsunuz?

2009 yılında Coşkun kardeşimiz, AK Parti’den belediye başkanı seçildi. Çarşıbaşı’nı aldığı konum ile bugünkü konum arasında en az yüzde 30-40 bir iyileşme var. Yani bu kardeşimiz hiçbir şey yapmadı dersek biz gülünç duruma düşeriz. Özellik ilk 5 yıllık dönemde Çarşıbaşı, Coşkun Yılmaz ve AK Parti sayesinde bir ivme kazandı. Ama ikinci dönem sanki birinci dönemin biraz gölgesinde kaldı gibi. Bunun neden böyle olduğunu bilemiyorum. Ekonomik şartlardan dolayı mı yoksa Coşkun beyin ivmesinin düşmesinden dolayı mı bilemiyorum.

İLÇEMİZDE YÜKSEKOKUL YOK
AK Parti kurucu Genel Başkanımızın Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki başarısı üzerine kuruldu. Kurulduktan sonra ilk genel seçimlerde iktidar oldu. Ondan sonraki yerel seçimlerde de hemen Türkiye’nin bütün belediyelerini de aldı neredeyse. Dolayısıyla AK Parti’nin 15 yıllık yerel yönetimlerde göstermiş olduğu başarıdan Çarşıbaşı’nın payına düşeni aldığını düşünmüyorum. Çok daha fazlası olmalıydı. Tonya’da, Şalpazarı’nda yüksekokul var. Ama biz sahil ilçesiyiz bizde yüksekokul yok. Bu çoktan bize alınmalıydı.

İLÇEMİZİN GİRİŞİ YOK
İlçemizin girişi yok. Sahilimiz berbat. Yavuz Grup yolu bir türlü çözülememiş. Kangren haline gelmiş. Ayrıca Trabzon’da istihdam sağlayacak fabrikalar açamazken bunu ilçelerde yapabilmemiz çok zor. Bütçemiz belli. Bu yüzden biz bir fakülteyi ilçemize kazandırmalıyız. Yüksekokul değil fakülteyi kazandırmalıyız. Bacasız fabrika. Sahil girişini yapmalıyız. Dere ıslahını yapmalıyız. Dere boyunu yapmalıyız. Yavuz Grup Yolunu gündemden düşürmeliyiz. Ama bitirerek düşürmeliyiz.

PLAJ YOKLARI OYNUYOR
Ardından turizme yönelik sosyal projeleri hayata geçirmeliyiz. Bizim bir zamanlar mavi bayraklı bir plajımız vardı. Şu an bu plaj yokları oynuyor. Bunu bizim günümüz şartlarına tekrar yaparak aktif hale getireceğiz ve iyi plajı yapacağız. Hatta biraz daha ileriye gideyim, oraya pansiyon tipi çalışmalar yapacağız.

DENİZ TURİZMİ GELİŞECEK
Kaldırım Yayla şenliğimiz var. Biz orada tıpkı Ayder, Hıdırnebi gibi yayla şenlikleri yapmak istiyoruz. Bunu sürekli hale getireceğiz. Eğer Avrupa Birliği’nden proje alabilirsek aklımda Dağ Kızağı projesi var. Deniz turizmi kültürüne geliştireceğiz. Bir tekne alacağız. O teknenin içerisinde barınacak yerler olacak. 10 kişi 20 kişi gelecek. Bir hafta boyunca hamsi, palamut, olta avcılığı yapacaklar. Günün birinde fındık toplayacaklar, günün birinde inek sağacaklar. Günün birinde Dağ Kızağı yapacaklar. Böyle bir projeyi hayata geçirmeyi düşünüyoruz.

TEKNİK EKİP OLURSA…
Bizim başka çıkarımız yok. Turizm çok önemli. Bunun içinde Avrupa Birliği’nin vermiş olduğu hibe destekli projeler var. Profesyonel insanlarla çalışacağız. En uygun projeyi belediyenin bütçesinden bir lira harcamadan Çarşıbaşı’na kazandıracağız. Bu işlerde bilgiliyiz, tecrübeliyiz. Bu işleri yapacak insanlar var. Bizde de azim, hırs ve heves var. Bunlar birleşecek ortaya güzel işler çıkacak. 2014’teki hataya düşülmezse Çarşıbaşı teknik bir başkana, teknik bir ekibe teslim edilirse Çarşıbaşı 5 yılda 15 iş yıllık yapabilir. Biz bunu başarabiliriz.

YOL YAPTIK DİYE BÖBÜRLENMEYECEĞİZ
Bunu derken 15 yıllık işin çoğu sosyal projedir. İnsanları mutlu edeceksiniz. Diyor ya cihan padişahı Fatih Sultan Mehmet, “Hüner bir şehr bünyad eylemektir, Reâya kalbin âbâd eylemektir.” Yani başkan hem şehri abad eder hem de kalpleri ihya edendir. Biz yolumuzu yapacağız. 5 vakit namaz gibi, bu da belediyenin görevidir. Belediyenin görevleri altyapı, üstyapı, yol, imar vs. bunları yaptığımız için böbürlenmeyeceğiz. Bu bizim işimiz zaten. Asli görevimiz. Ama biz bunun dışında küçük dokunuşlarla sosyal belediyeciliği Çarşıbaşı’nda hakim kılacağız. Gönül belediyeciliği yapacağız. Ben iddia ediyorum, Kamuran Çalış belediye başkanı seçildiğinde biz bırakmak istesem bile onlar bizi bırakmayacaktır. Böyle bir başkanlık yapacağız.

TAYYİP BEYİN OMUZUNDAN YÜK ALACAĞIM
Bu seçimde eğer ben belediye başkan adayı olursam partimin gücü ve rüzgarıyla, Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın gücüyle seçilmeyeceğim. Ben partinin oyunun üzerine oy katarak seçileceğim. Bu seçimde Tayyip beyin omuzundan yükü alacağım. Yük olmaya değil, yük almaya geleceğim. Bu kadar iddialıyım.

MUHTARLAR MECLİS  ÜYESİ GİBİ ÇALIŞMALI
Az önceki açıklamalarınızda Çarşıbaşı’nın hak ettiğini alamadığını söylediniz. Çarşıbaşı neden istediğini alamadı sizce?

Bu işin bir ekip işi olduğunu biliyorum. Bu ekipte sadece belediye başkanı ile ilçe başkanı yer almıyor. Bu ekipte benim anlayışıma göre muhtarlar mihenk taşıdır. Ben muhtarların belediye meclis üyesi gibi çalışmasını istiyorum. Mahallelerine sevdalı olmalarını istiyorum. Seçildikleri zaman o büyük mahşer gününü düşünmelerini istiyorum. Belediye başkanları da dahil helal çemberini genişletip haram çemberini daraltmalarını istiyorum. Biz de dahil.

İŞ YAPAN MECLİS ÜYESİ LAZIM
Bu bir ekip işi ama Çarşıbaşı’nda bu ekip ruhu sağlanamadı. İlik nakli oldu ama bu vücut bu ilik naklini kabul etmedi. Yani şöyle söylemek istiyorum; “Sen zot, ben zot, ata kim verecek ot.” Ayrıca doğru kişiler doğru yere getirilemedi. Bizim imarla, altyapıyla, maliyeyle, halkla ilişkilerle çevreyle ilgili meclis üyelerimiz olmalı. Ne yaptık yıllarca? Seçimi nasıl alırız diye düşündük; örneğin Hüseyin kardeşimin şu mahalleden 100 oyu vardır; yaz onu meclis üyesi. Yaz ama bu adamın ne verebileceğine baktık mı? Bu adam yük almaya mı gelecek yük olmaya mı gelecek? Vizyonu var mı? Encümen toplantılarında dilek ve temennilerde görüş bildirebilecek mi? Veya gündeme aldırabilecek bir çalışma yaptırabilecek mi? Çarşıbaşı’nın bir eksiğini görebilecek mi? Belediye başkanının kafasını yiyebilecek mi? Bu sadece Çarşıbaşı’nın değil tüm şehrin sorunudur.

ATIL MECLİS ÜYESİ İSTEMİYORUZ
Ben belediye başkan adayı olursam evet partim bana meclis üyesi dayatabilir. Bana meclis üyelerini verin ama istediğimiz özelliklerde olmalı. Küçük ilçe belediyelerinde atıl bir durumda belediye meclis üyesi olamaz. Atıl kalan bir çalışanımız olamaz. Böyle bir lüksümüz yok. Biz 7/24 çalışacağız. Gerektiğinde mesai yapacağız. Bir kişi belki 3-4 iş yapacak. Böyle bir kapasite olacak. Biz bir günümüzü, bir saatimizi oturarak boş geçiremeyiz. Biz doğru insanları doğru koltuklara oturttuğumuz an ekip ruhunu da oluşturduğumuz an başarı da mutlaka gelecektir. Şunu söylüyorum artık Çarşıbaşı’na bir mühendis eli değmelidir.

Editör: Haber Merkezi