SONNOKTA HÜSEYİN TERZİ - Trabzon’un Araklı İlçesi Taşönü Mahallesi’nde Trabzon ve Rize İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği tarafından yapılması planlanan Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi projesinin ÇED Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca olumlu bulunarak onaylandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada kararın Trabzon Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından halka duyurulması gerektiği belirtildi. Mahalle sakinlerinin Bakanlığın kararı sonrası mahkeme yoluna başvuracakları öğrenildi.

KOLTUKLAR KABUS OLACAK
Geçtiğimiz günlerde TMMOB’a bağlı meslek odaları, Taşönü’nde halkın yaşam alanları ile turizm alanlarına zarar vereceği gerekçesi ile Katı Atık Tesisinin yapılmasının uygun olmadığına dair bildiri yayınlamıştı. Meslek odalarının bildirisine rağmen Bakanlığın kararı mahalle sakinleri tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Mahalle sakinlerinden Abdülbaki Malkoçoğlu, zehir zemberek açıklamalarda bulunarak şehrin ve ilçenin yetkililerini topa tuttu. Malkoçoğlu, “Bu saatten sonra kimse koltuğunda rahat oturamayacak. O koltuklar, onların kabusu olacaktır” dedi.

KOLTUKLARI TERK EDİN!
Malkoçoğlu, “Çöpe taraf olanlar Araklı’dan ikametlerini almış olanlardır. Başka nüfuslara geçmiş olanlardır. Bu saatten sonra hiç kimse koltuğunda rahat oturamayacaktır. O koltuklar onların kabusu olacaktır. Koltuğun hakkını veremeyen, onun sorumluluğunu taşıyamayan, koltuklarda halkı için değil de kendi için oturanlar derhal o koltukları terk etsin. Bu, Araklı için namus meselesidir. Herkes namusuna sahip çıksın. Yazık değil mi? Bu halk, bunu hak etti mi? Bu halka neyin karşılığında bu ihaleyi bıraktınız. Ama bunun hesabı sorulacaktır. Biz sonuna kadarda halkımızın yanındayız” diye konuştu.

İşte Bakanlıntan yapılan açıklama:
Trabzon ili Araklı, ilcesi Taşönü mevkiindeki Trabzon ve Rize İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği tarafından yapılması planlanan Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisleri projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Bakanlığımızca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verilmiş olup; Trabzon Valiliği(Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması ve ÇED Yönetmeliği gereğince yatırımın başlangıç, inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarının Bakanlığımıza, projede yapılacak Yönetmeliğe tabi değişikliklerin de Trabzon Valiliklerine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) iletilmesi gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.

Editör: Haber Merkezi