SONNOKTA RÖPORTAJ - Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Turgay Şahin gazetemize konuştu. Şahin, mevcut iktidar tarafından Trabzon’a sunulan projelerin fiyaskodan öteye geçmediğini savunurken Büyükşehir Belediyesi’nin borç batağında olduğunu da vurguladı.

Şahin, Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan görev değişimlerini de yorumlayarak, ataması gerçekleştirilen isimlerin liyakat ve başarılarının takipçisi olacaklarını belirtti. İşte Şahin’in açıklamaları: “Büyükşehir Belediye Meclisi’nde işler rutin olarak devam ediyor. Seçimin ardından Meclis’te de dile getirdiğim gibi vatandaşlar AK Parti’ye icra makamını, bizlere de denetim görevini verdi. Bu bağlamda Trabzon’a yapılacak hizmetlerin takipçisi ve destekçisi olacağız. Ancak yapılan yanlış ve popülist projeleri eleştirerek görüş ve önerilerimizi sunmak da görevimizdir.”

CHP’li Turgay Şahin, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Selahattin Özcan’a konuştu.

ARPA BOYU YOL ALINAMADI
“Yerel seçimin ardından yüz günü geçen bir süre var ancak Trabzon’da gözle görülen hiçbir çalışma ve icraat yok. On yıllık bir yönetimin devamı şuanda görevde; yani aynı parti işbaşında. O yüzden kimse kadromuzu kuralım diye bir algı yaratmamalı, biran önce işe koyulmalı. Trabzon son on yıllık süreçte çok geriye gitti. Kaldırımlarda taşlar oynuyor, yollar çökmüş, asfaltlar tahrip olmuş durumda. Bu sorunlar şimdiye kadar çoktan aşılmalıydı. Bunlar ne çok zor işler, ne de maliyet isteyen işler. Bu konuda bile bir arpa boyu yol alınamadı. İşin özü yüz gün oldu ama sadece kadro değişiklikleri için atamalar yapıldı ancak gözle görülür hiçbir icraat yapılmadı.”

LİYAKATI GÖRECEĞİZ
“Kim olursa olsun çalışacağı kadroyu kendisi belirlemelidir. Bu anlamda Zorluoğlu’nun kadrosunu oluşturması da doğrudur ve doğaldır. Ancak bu ekibin liyakat ve performanslarını zamanla göreceğiz, umarım başarılı olurlar. Şunu da belirteyim ki; Zorluoğlu’nun görevden aldığı isimler arasında işini iyi yapanlar da vardı, kurunun yanında yaşlar da yandı. Kamuda il dışından görevlendirmeler yapılabilir ama yerel yönetimlerde şehri bilen isimlerle çalışmak daha çok fayda sağlar.”

YANDAŞ KAZANSIN DİYE GÖNDERİLDİLER
“Büyükşehir Belediyesi’ne bakıyoruz hep amir ve yetkili var. Kazma ve kürek tutup çalışacak eleman yok. Daha önce belediyenin taş ustası, boru ustası, kanal ustası vardı. Bu elemanlar şehri de iyi biliyorlar ve bir sorun olduğunda anında müdahale ediyorlardı. İşte bu elemanlar, yandaşa para kazandırmak adına hizmet alımına gidildiğinden gönderildiler. En küçük bir teknik iş bile taşerona veriliyor. Bu şekilde belediyecilik olmaz.”

BORÇ BATAĞI!
“Büyükşehir Belediyesi’nde yeni dönemde yapılan tek iş Meclis’ten yetki alınarak 100 milyon TL kredi kullanımı talebidir. Zaten daha önceki yanlış projeler ve yanlış politikalar yüzünden belediye büyük bir borç batağına sürüklenmiş durumda. Büyükşehir’in 500 milyon TL’nin üzerinde, yan kuruluş olan TİSKİ’nin ise 800 milyon TL’nin üzerinde borcu var. Beleyenin bir üretimi de olmadığından sadece tüketime yönelik anlayışla bu borçlanma artmaya devam ediyor.”

TRABZONLU AVUTULDU
“31 Mart öncesi vaat edilenlerin hayata geçeceğine inanmıyorum. Ancak devletin devam eden yatırımları, tabiri caizse kör topal şekilde ilerlemeye devam eder. Çömlekçi, Pazarkapı, Tabakhane, Zağnos, Pelitli, Çağlayan ve diğer ilçelerdeki dönüşüm projeleri bu yönetimin on yıl önce sundukları prestij projeleriydi. Ancak gelinen süreçte gördük ki hepsi fiyasko oldu. Trabzonlu yıllarca avutuldu.”ek görüş ve önerilerimizi sunmak da görevimizdir.”

TABAKHANE AMACINDAN ŞAŞTI
“Tabakhane’de gezinti yolları, yeşil alanlar, süs havuzları yapılacaktı. Şimdi görüyoruz ki oraya okul ve öğretmenevi yapılıyor. Bunlar yetmezmiş gibi vadinin ortasında sıra sıra da dükkanlar yapılıyor. Proje amacından şaştı. Belediyecilik verilen sözü yerine getirmektir. Ne söz verildiyse o yapılmalıdır. Ama biz de işler tersine işliyor.”

GÜLCEMAL İÇİN ORTAK AKIL ŞART
“Gülcemal sadece bir isim ve projesi dahi yok. Bu konu sekiz yıl önce Meclis’e ilk olarak Ganita’dan Beşirli’ye kadar plana dolgu alanı işlenmesi gündemi ile geldi. Ben de dedim ki, ‘halkı kandırmayın, bizim toprak dökecek alanımız yok, deyin. Burayı yıllarca kullanıp hafriyat döküp, dökülen hafriyat başına da ücret alacağız deyin.’ Olur ki halk tepki koyar bu işe diye bir animasyonla proje sundular. Şimdi Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu diyor ki, orada bir takım tadilatlar yapacağız. Orada ortak akılla iş yapılmalı.”

ÇÖMLEKÇİ’YE İNANMIYORUM
“Pazarkapı’da üç katlı tarihi evler yapılacaktı, o proje çöpe atıldı ve paralar çarçur edilip kamu binaları ile ofisler yapıldı. Pelitli’de konut yapmak için vatandaşların yerleri alındı ama orası işyerlerine dönüştü. Kentsel dönüşüm bu değildir. Kentsel dönüşüm yerinde aslına uygun dönüşümdür. Narlıbahçe’de dönüşüm yapılacak denildi, yıllarca vatandaş oyalanıp vazgeçildi. Çömlekçi 138 hektardan 9 hektara düşürüldü, onun da amacına uygun yapılacağına inanmıyorum.”

TARİHİ DEĞERLER DENİZE DÖKÜLDÜ
“Kişiye özgü tadilatlarla Trabzon çarpık bir yapılaşmaya esir edildi. Kadim kent Trabzon diyoruz ama tarih yok edilmiş durumda. Kentsel dönüşümlerde çıkan tarihi değerler kepçelerle denize döküldü. Ayasofya gibi bir turizm değerini dahi camiye dönüştürdüler. Bu şehirde sadece tarihi değerlerimizi restore edip gün ışığına çıkartsaydık en büyük iyiliği yapmış olurduk.”

MARAŞ KAPATILMAMALI
Maraş Caddesi şehrin en işlek yerlerinden. O caddede doktor da kuaför de buna benzer araçsız gidilemeyecek işyerleri de var. Zaten Uzunsokak kapalı iken Maraş Caddesi’ni de tamamı ile kapatmak yanlıştır. Trafiğe de katkı sunulması adına Şoförler Odası’nın dolmuşların yenilenmesi için çalışmaları var. Bu konu kısa vadede hayata geçmelidir. Ancak Trabzon’un trafik sorunu sadece dolmuşlardan kaynaklanmıyor. Yol kenarlarına araçlarını park edip şeridi kapatanlara da müdahale edilmeli.

OY VEREN PİŞMAN
31 Mart öncesinde özellikle Ortahisar Belediyesi’nde seçimi kaybedeceğini anlayan AK Parti strateji belirledi. Son on beş yirmi günde o süreçte bakanlar, genel müdürler ve bürokratlar şehre çıkarma yaptı. Bu isimler Trabzon’da birebir çalışmalar yaparak vatandaşlarla iletişim kurdu. Ayrıca seçim dönemi yaratılan CHP ile HDP kol kola algısını da vatandaş sorgulamadan sandığa yansıttı. Yoksa, Ortahisar’da biz çok iddialıydık. Ama Trabzon’da şu da bir gerçek ki 31 Mart’ın ardından, AK Parti’ye oy veren birçok vatandaş pişman olduklarını belirtiyor.”

Editör: Haber Merkezi