TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2020 bütçesinin görüşmelerinde söz alan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya Trabzon’un turizm alanındaki sorunlarını Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a aktardı. CHP Trabzon Milletvekili Kaya, Trabzon’un önemli kültür hazinesi olan Sümela Manastırı ve Ayasofya Müzesinde devam eden restorasyon çalışmalarındaki gelişmeleri ve ne zaman tamamlanacağını sordu.

Trabzon Maçka’da bulunan Sümela Manastırı’nın 2015 yılında restorasyon için kapatıldığı ancak öngörülen zamanda çalışmaların tamamlanmadığını belirten Kaya şunları söyledi: “Trabzon’da turizmden ekmek yiyen herkes büyük bir mağduriyet yaşamıştır. Sümela Manastırı’nın kısmen açık olması yeterli değildir. Sümela Manastırı ile aynı dönemde Ayasofya Müzemiz de restorasyona alınmıştır. Bir şehir düşünün, en önemli turistik merkezleri aynı anda restorasyona alınarak kapatılıyor. Bu nasıl bir planlamadır? Ya da plansızlıktır? Tarihî ve turistik yerlerimizin aynı dönemde tadilata alınması bölge turizmine resmen darbe vurmaktadır.”

“SÜMELA’NIN HAZİNESİ DÖNECEK Mİ?”
Yıllar önce Sümela Manastırı'ndan define olarak çıkartılan ve dünya mirası olabilecek değerdeki eserlerin akıbetinin hala bilinmediğini hatırlatan CHP’li Kaya, “Bu konuda bir çalışma başlatılmıştı. Bu çalışmalar ne aşamadadır? Bir gelişme oldu mu? Bu eserler yeniden Trabzon'a getirilecek midir? Bizim önerimiz, Maçka ilçemizde bir müze kurulması ve bu eserlerin bu müzede sergilenerek, insanlığın hizmetine sunulmasıdır” diye konuştu.

SURİYELİ KAÇAK TURİZMCİLER
Trabzon’da turizmin bir başka sorunu olarak da bölgede kaçak olarak faaliyet gösteren Suriyeliler olduğunu belirten Kaya sözlerine şöyle devam etti: “Ortadoğu’dan bölgemize yoğun olarak turistler gelmektedir. Bu alanda Suriyelilerin yürüttükleri kaçak turizm faaliyetleri yerel işletmecilerimizi çok olumsuz etkilemektedir.

Kayıt dışı yapılan bu turizm faaliyetleri, bölgede zaten ekonomik krizin etkisiyle büyük sıkıntılar yaşayan yerli turizmciyi daha da kötü duruma düşürmüştür. Kaçak olarak taşıdıkları turistleri, ailesi ya da arkadaşları olarak tanıtan Suriyeli kaçak turizmciler, yöre esnafının ekmeğinden çalmaktadır. Lütfen bu sözlerimizi dikkate alın ve Doğu Karadeniz’deki kaçak turizmcileri engellemek için gerekli tedbirleri bir an önce alın ve uygulayın.”

Editör: Haber Merkezi