Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 15 Aralık’ta açıklanan ‘2018 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınavla yerleşen öğrencilerin performans sonuçları’ raporuna göre Trabzon genel puan başarı tablosunda 372,72 puan ortalaması ile zirvede yer almıştı.

20 soruluk Türkçe testinde 17,60 net sayısıyla, 20 soruluk Matematik testinde 8,62 net sayısıyla, 20 soruluk Fen Bilimleri testinde 14,47’lik net sayısıyla Türkiye şampiyonluğuna adını yazdırmıştı.

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde Türkiye ikincisi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil alanlarında Türkiye üçüncüsü olma başarısı elde etmişti.

Dört yıl önceki merkezi sınavlarda Türkiye 38’incisi olan Trabzon, 2016 yılında 23’üncülüğe, 2017 yılında ise Türkiye 7’nciliğine kadar yükselmişti.

***

Trabzon Türkiye şampiyonu oldu resmen ortalık karıştı.

Başarıyı sahiplenen çok olur ya bu başarıyı da sahiplenme hevesine kapılanlar çamur atmaya başladılar.

Bunlardan biri de Kırşehir…

İl Milli eğitim Müdürlüğü, bakanlık tarafından açıklanan listeyi adeta tartışmaya açarken, “Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan sıralama hatalıdır” dedi.

“Merkezi Sınavla Öğrenci Alan' okullara yerleşmiş öğrencilere ait veriler yok” dendi.

“Bakanlığın raporunda sunduğu istatistiksel veri, il sıralaması yapılabilmesi için yetersizdir” dendi.

Hâlbuki tüm bu rakamlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan, 2023 Eğitim Vizyonu, 2018 Liselere Geçiş (LGS) Merkezi Sınavla Yerleşen Öğrencilerin Performansı kitapçığında yer alıyor.

***

2013-2014 LGS’de listede 6. sırada yer alan Kırşehir’in, bakanlığın açıkladığı 2018 LGS raporunda 361,17 puanla 14’üncü sırada yer alması üzmüş olacak ki, 372,72 puanla zirvede yer alan Trabzon’un başarısının gerçek olmadığını söylemeye kadar götürmüş işi yetkililer.

Trabzon’un başarısı aleni şekilde ortadayken, hem Türkçe hem Matematik hem de Fen alanlarında soru ortalamaları ile kafada yer alırken kalkıp böyle bir şey söylemek abesle iştigaldir.

En başta bağlı bulunduğun bakanlığın yanlışa imza attığını ima edecek kadar ileriye gitmek aslında başarısızlığın nereden kaynaklandığını da gösteriyor.

***

Sözün özü, ortada bir başarı varsa o başarı Trabzon’un başarısıdır. Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş’tan tutun da tüm şube müdürlerine, tüm öğretmen ve memurlara, tüm öğrenci ve velilere kadar Trabzon’un kolektif bir başarısıdır.

Bir günde de ortaya çıkmamış, yılların gayretli çalışmaları sonucu ortaya konulmuş bu başarıyı kazanıp bizleri onurlandıran tüm paydaşları bir kez daha tebrik ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi