SONNOKTA SELAHATTİN ÖZCAN - Doğu Karadeniz’de mantar gibi artan Hidroelektrik Santraller (HES) dereleri tehdit etmeye başladı. KTÜ Orman Fakültesinden Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu “Doğu Karadeniz bölgesinde yaklaşık 200 HES iptal edildi, Türkiye genelinde ise HES lisansı aldığı hâlde iklim değişikliğinden su kaynaklarında suyun azalmasından dolayı 600’e yakın bekleyen proje var. Bölgede kar yağmıyor ve kar stoku olmayınca da su stokunda sıkıntı yaşanıyor.” dedi.

FAYDA SAĞLAMAZ!
Kurdoğlu “Biz her bir HES’i tek başına değerlendirip yapıyoruz, böyle olunca da bir havzada plansız şekilde ardışık HES’ler türüyor ve ekosistem çöküyor. HES aslında sürdürebilir bir enerji yapısıdır. HES’ler düzgün yapıldığı zaman yararlı bir enerji yapısı olarak değerlendirilebilir. Hiçbir zaman bir havza bir amaç için planlanmaz. Eğer biz o havzayı sadece elektrik için kullanırsak bu fayda sağlamaz ve sistem çöker.” dedi.

YENİ POLİTİKA OLUŞTURULMALI
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş ise “HES konusunda popülist politikalar uygulandı ve derelere gerektiğinden fazla santral kuruldu. Plansız ve programsız şekilde geleceği de göz ardı ederek dereler heba edildi. Küresel iklim değişimi dikkate alınmadan kısa vadede rant elde etmek için bu HES’ler yapıldı. HES’ler amacının dışına çıktı ve çevreye büyük zararlar verdi. Eski HES projeleri yeniden gözden geçirilip yeni HES politikası oluşturulmalıdır.” dedi.

Editör: Haber Merkezi