Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkan Hacı Kaya engellilerin şehirdeki sorunları hakkında açıklamalarda bulundu. Kaya’nın açıklamaları şöyle: “İnsan sosyal bir varlıktır. Sosyal yaşam alanında kendini bağımsızca ve özgürce ifade ederken geçirdiği trafik kazası ve deprem gibi olaylar neticesinde yaşam alanında daralma ve hareket kısıtlılığı oluşmaktadır. Yerel yönetimlerimiz engelli vatandaşlarımıza sözde değil özde yaklaşmalıdır. Engellilerle alakalı konularda engelli bireyler de söz sahibi olmalı ve Büyükşehir Belediyesi’nde Engelliler Daire Başkanlığı kurulmalıdır. Ayrıca Engelliler Koordinasyon Kurulu’na da ihtiyaç var.”

SOSYAL YAŞAMA KATILIM ÖNEMLİ
“Şehrimizde ve ülkemizde engelsiz yaşam alanları çoğaltılmalıdır. 18 yaş üstü engelsiz yaşam alanı oluşturulmalı. Trabzon sokaklarının engellilere göre dizayn edilmesi için çalışmalar yapılmalı ve eksikler giderilmeli. Kaldırım işgallerine artık son verilmeli. Toplumsal bilincin arttırılması için yerelde belediyeler öncü olmalı. Yaklaşık sekiz yüz bin kişiye ulaşılan Trabzon’da engelli bireyler için dizayn edilmiş ve sadece engellilerin kullanılması üzere tasarlanmış bir asansörlü otobüs veya minibüs yok, bu yapılmalı. Engelli bireylerin, yapılacak etkinliklerle sosyal yaşama katılımı sağlanmalı.”

GELİR TESTİ KALDIRILSIN!
“Engelli bireylerin sosyal ve ekonomik anlamda zorluklar çektiği günümüzde engelli bireylerin maaşlarında gelir testi uygulaması yapılması ile çoğu vatandaşımızın maaşları kesilip büyük sıkıntılar oluşmuştur. Bundan dolayı engelli maaşlarında gelir testinin kaldırılmasını istiyoruz. Özellikle otizmli çocuklarımızın ailelerin çektiği en büyük sıkıntılar arasında çocuklarını bırakıp da bir yere gidememesi gelmekte. Yirmi dört saat açık bulundurulan bir bakım merkezinin oluşturulması çok önemli.”

İSTİHDAMA ÖZEN GÖSTERİLMELİ
“Özel sektör de engelli istihdamına önem göstermelidir. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında iyi niyetle yaklaşılmalıdır. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve diğer ilçe belediye başkanları ile uyumlu çalışması bu beklentilerimizi arttırmıştır. Birlikte güzel çalışmalar olacağına inancım tam. Yaklaşan 3 Aralık Engelliler Günü öncesinde bir gün değil her daim birlikte engelsiz yarınlara diyorum. Engellilere yapılacak her daim çalışma insanların kendilerine yapılan bir çalışmadır. Unutmayınız her insan bir engelli adayıdır. Ayrıca şehir merkezinde engellilere tuvalet sayısının arttırılması ve düzenleme yapılması gerekmekte.”

Editör: Haber Merkezi