SONNOKTA Meryem AKGÜN - Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen ile Akçaabat Kaymakamı Sonel Şenel bu yıl 27.'si düzenlenecek olan Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halk Oyunları Festivali için dün basın açıklaması yaptı. Toplantıda festivalle ilgili bilgiler veren Başkan Türkmen festivalin 20 Temmuz Perşembe günü başlayacağını belirterek festivale herkesi beklediklerini söyledi.

Festivalin son 1-2 yıldır kesintisiz sürdüğünü hatırlatan Türkmen, “Festivalimizin amacı halkımızla bir araya gelerek kaynaşarak kültürümüzü birlikte yaşamak” dedi.

HIDIRNEBİ İLE BAŞLAYACAK
Festivalin 20 Temmuz Perşembe günü geleneksel Hıdırnebi Yayla Şenliği ile başlayacağını kaydeden Türkmen, “Hıdırnebi Yaylası'nda halk oyunları gösterileri, geleneksel halk horonunun ardından yöresel sanatçılarımız İsmail Cumur, Coşkun İşçi birer konser verecek. 21 Temmuz günü ise folklor pul sergisi, karma fotoğraf sergisinin ardından festival kortej yürüyüşümüz olacak. Kortej yürüyüşüne Ukrayna, Bulgaristan, Azerbaycan, Bursa, Gaziantep, Gaziemir- İzmir, Silifke-Mersin, Artvin, İstanbul yörelerine ait halk oyunları grupları, Akçaabat Folklor Derneği ve Yöresel Guruplar katılımıyla Yayla Göçü Canlandırılması yapılacak. Aynı gün yine yöresel sanatçılarımız Necmi Öksüz ve Ragıp Altuntaş birer konser verirken festivalin açılışı aynı gün saat 20.30’da festival alanında başlayacak. Açılışın ardından halk oyunları gösterilerinden sonra Zeynep Birinci ve Kolpa Grubu birer konser verecek” dedi.

BİR DİZİ KONSER…
Başkan Türkmen 22 Temmuz günü yöresel sanatçılardan Mehmet Yılmaz, Cavidan Soytürk, Gizem Kara’nın birer konser vereceğini hatırlatarak festivalin 23 Temmuz Pazar günü yine halk oyunları gruplarının gösterilerinin ardından Necmi Öksüz, Neco Orkun ve Sinan Yılmaz’ın festival alanında vereceği konserle son bulacağını sözlerine ekledi. Akçaabat Kaymakamı Sonel Şenel de festivalin asıl amacının Akçaabat başta olmak üzere Trabzon kültürünün tanıtılması olduğunu belirterek kaymakamlık olarak gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti. 

YAYLALAR BELEDİYE BAĞLANDI
Başkan Türkmen, Büyükşehir olmakla birlikte genişleyen yol ağlarına ve kaçak yapılara da değindi. Kaçak yapılara yol isteyen vatandaşa sitemde bulunan Başkan Türkmen, “Bizim dağ, taş yol. Büyükşehir olmadan önce Akçaabat’ın 200 kilometre yolu vardı. Bu yolların da tamamına yakının ya asfalt ya parke yapmıştık. Böyle sıkıntılarımız yoktu. Şimdi köyler, yaylalar hepsi Akçaabat Belediyesine bağlandı. 2 bin 600 kilometre yol var. Düşünün 2,5 defa İstanbul’a gidiyorsunuz. Bu çok uzun bir yol ağı. Büyükçe vilayetlerin komple yol ağına tekabül ediyor. Şimdi yol ağımızın genişlemesi ile bazı aksaklıklar olabiliyor” dedi. 

OTORİTEYİ DİNLEMEYECEKSİN…
Başkan Türkmen, “Bizim sıkıntımız sadece yol da, bir sürü sıkıntımız var. Vatandaş gidip istediği yerde ev yapıyor. Devletin yerinde kamuya ait yaylalarda ev yapıyor. Sonra yol istiyor ama evi yaparken devlete sormuyor. Bu kaçak yapılar yol istediğinde buna yetişmek mümkün değil. Şehirde ev yapsalar benim için daha ekonomik. Bu memleketin böyle bir derdi var. Bunları herkes bilecek. Yaparken hiçbir otorite dinlemeyeceksin, kimse sana karışmayacak. Madem öyle kendi yerinde ev yapıyorsan kendi yolunu da kendin yap” diyerek sitemlerini dile getirdi. 

ÖNCE KAÇAK EV SONRA YOL…
Türkmen bu durumun genel bir dert olduğunu kaydederek, “Bu kadar yola belediyelerin yetişmesi mümkün müdür? Bir taraftan da kontrol altına almaya çalışıyoruz ama yetişemiyoruz. Bu konuda en çok kaçak yapılaşmaları takip eden, kontrol eden belediyeyiz. Kaçak yapılaşmalar için yapmayın, etmeyin diyoruz ama nafile. Yap evi, sonra gel. Önce bana sor, sonra bir sürü sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Evi istediğin yerde yaparsan yolunu da yaparsın. Kimseye sormuyor, ev yapıyor sonra yol, su, elektrik getir diyor. Tamam, getirelim ama dünyanın medeni ülkelerinde böyle bir şey yok. Her şey planlı, düzenli olursa ancak yetişebiliriz” ifadelerine yer verdi. 

Editör: Haber Merkezi