SONNOKTA BERKANT PARLAK - Trabzon’un Pazarkapı Mahallesi’nde yıkılan kadınlar pazarının altından yine tarih fışkırdı. Yapılan kazı çalışmalarıyla birlikte tarihî dehlizin yan duvarları olduğu sanılan taş yapı ortaya çıktı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun süreci yakından takip ettiği ve ayrıntılara fotoğraf çektirttiği ve zarar gelmemesi talimatını verdiği öğrenildi. Ancak yine de kent duyarlıları endişe duyuyor ve arkeolojik müzeye sahip çıkılmasını istiyor.

UYGULAMALAR ZARAR VERİR
Doğal ve Tarihî Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, daha önce Büyükşehir Belediyesine dosya sunulmasına rağmen kuzeydeki menfezin yıkıldığını belirterek yeni çıkan alanda uzmanların inceleme yapmaması hâlinde olumsuzluklar yaşanabileceğini kaydetti. Erüz “Bölgede yapılacak altyapı ve üstyapı uygulamaları toprak altında bulunan arkeolojik kalıntılara zarar verecektir.” ifadelerini kullandı.

KALINTILAR KORUNMALI
Kazı çalışmasıyla ilgili hassasiyetlerini paylaşan bir diğer isim kent gönüllüsü Ahmet Altunay oldu. Altunay, Fransızların 1898’de hazırladığı Trabzon haritasında görünen tarihî kalıntıların kazıyla ortaya çıktıktan sonra mutlaka korunması gerektiğini ifade etti. Altunay “Aynı şekilde surlar da belli program çerçevesinde ortaya çıkarılmalıdır.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi