SONNOKTA SELAHATTİN ÖZCAN - CUMHURİYET Halk Partisi Trabzon İl Başkanı Güzide Önsel Uzun gazetemize dobra açıklamalar yaptı. Yerel seçimler için iddialı şekilde çalıştıklarını belirten Uzun, gündemde yer alan bağış krizi ile ilgili de konuşarak, “Bunların hepsi safsatadır” dedi. İşte Uzun’un açıklamaları…

HEDEFİMİZ ORTAK AKIL
CHP olarak hedefiniz ve yol haritanız nedir?

“Öncelikle Batman’daki saldırıda şehit düşen askerlerimizi anıyor ve Maçkalı yaralı askerimiz Muhammet Salih Akyüz’e geçmiş olsun diyorum. Yerel seçimlere yönelik olarak çalışmalarımız başlamış durumda. İl Başkanlığı ve il yönetimi olarak örgütümüzü heyecanlandırmak ve insanları şevkli hale getirebilmek amacındayız. Çünkü ülkemiz ekonomik olarak büyük bir çıkmaza doğru gidiyor. Halkımız bunun altında ezilmeye başladı. Biz şuanda yerel yönetim komisyonumuzu kurarak, içlerinde hem il yönetiminde hem de dışardan partimizi en iyi şekilde temsil etme kabiliyetinde olan insanlardan bir komisyon oluşturup Trabzon’daki bütün demokratik kitle örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve odaların tamamını gezerek buralarda nasıl bir belediye başkanı istiyoruz, nasıl belediye meclis üyeleri istiyoruz ve bu kent nasıl yönetilmeli, neye ihtiyaçlar var bunun üzerinden fikir alışverişi yapıyoruz. Bu kenti ortak akılla yönetmek hedefi ile yola çıktık.”

KEŞKE KÖY OLABİLSEK
“Trabzon’un kültür ve sanatına çok önem verilmesi gerekiyor. Trabzon köy oldu diyor bazıları ama ben de diyorum ki keşke köy olabilsek. Köyler bizim nefes alabileceğimiz mekanlar ama Trabzon maalesef betonla sarmaş dolaş olmuş bir kent halline geldi. Turizm keza bitirilmiş durumda. Sümela, Ayasofya ve Boztepe’nin ardından şimdi de Atatürk Köşkü’nün önündeki ağaçların içler acısı hali şuanda gündemde. Çok içler acısı bir durum. Uzungöl gibi bir mekan tahrip edilmiş durumda. Ne yazık ki bu mekanlara insanlar gidemez durumda. O yüzden Trabzon iyi yönetilmiyor. Biz CHP olarak bu gidişe dur demek ve Trabzon’u emin ellere teslim etmek için çok çalışacağız.”


İl Başkanı Uzun, Yayın Danışmanımız Selahattin Özcan’ın sorularını cevapladı

YIKILMASINDAN YANAYIM!​
Cephanelik’in yanındaki yapı için ne düşünüyorsunuz?

“Biz zamanında da bunu gündeme getirmiştik. Öyle bir mekanın bitişiğine, yönetmeliğe, yasaya, tüzüğe aykırı yapılan işeydi karşılığımız. Yoksa oraları işletenlere değildi tepkimiz. Nitekim ne derece haklı olduğumuz Kamu Denetçiliği tarafından verilen raporla da ispat edilmiş oldu. Bizim o konuda açtığımız bir dava da var. Bakalım şehri yönetenler şimdi bu konuda ne yapacaklar. Nasıl bir yaptırım uygulayacaklar bekleyip göreceğiz. Cephanelik orada tek başına çok güzel bir siluet oluşturuyor. Yanındaki o yapının yıkılmasından yanayım.”

DOĞRU YAPILANA KARŞI OLMAYIZ Kİ
Gülcemal çalışmasını nasıl buluyorsunuz?

“4000 yıllık tarihi olan bir kenti denizinden bu kadar kopartırsanız turizme nasıl katkı sağlayacaksınız? Pazarkapı’da Kentsel Dönüşüm çalışmaları var ve orada bir batık kentin olduğu bütün arkeologlar tarafından söyleniyor. Biz ne yaptık iş makineleri ile oraları dümdüz ediyoruz. Planlayarak şehrin turizmini yönetmeliyiz. İşte Gülcemal’in de durumu ortada. Yıllar önce söylemiştik ve bize demişlerdi ki ‘CHP her şeye olduğu gibi Gülcemal’e de karşı.’ Biz doğru yapılan hiçbir şeye karşı olmadık bugüne kadar. Ancak yapılan tüm işler o meslek dallarındaki insanlara ve odalara danışılmalı. Danışılmadan yapıldığı için veya danışılsa da kendi bildikleri okunduğu için bir anlamı kalmıyor yapılan işin. Ortaya yanlış bir şey çıkıyor.”

BÜYÜKŞEHİR İÇİN İDDİALIYIZ
Trabzon’da CHP, Ortahisar Belediyesi için yoğunlaşıyor ama Büyükşehir’i önemsemiyor gibi bir algı hakim. Bu konuda ne diyeceksiniz?
“Büyükşehir Belediyesi için hedefimiz büyük. Türkiye’nin ekonomik gidişatından en fazla etkilenen büyükşehir belediyelerinden biri de Trabzon’dur. Ekonomik anlamda yaşanan bu korkunç gelişmelerin halka tamamen yansıması anlamında sonuçlar hiç de AKP iktidarının dediği gibi olmayacaktır. O nedenle Büyükşehir, Ortahisar ve diğer ilçelerimiz için sonuna kadar iddialıyız.”

LİYAKAT ÖNEMLİ
Yerel seçim için aday adayları ortaya çıkmaya başladı. Eski milletvekillerinin isimleri de gündem geliyor. Adaylarınız belli mi?

“Volkan bey kararını gazetenize açıklamış zaten. O tabi ki kendi görüşleri Volkan beyin. CHP her zaman elini taşın altına koymak isteyen herkese açık. Örgütteki karşılık ve kamuoyundaki karşılık hepsi birlikte değerlendirilerek adaylıklar belli olacak. İnsanlardan gelecek olan müracaatlara bakacağız ve liyakat sahibi olan bazı partililerimiz de teşvik edeceğiz. Trabzon gibi bir kentin bu şehri yönetebilecek liyakat sahibi insanlara ihtiyacı var. Genel başkanımızın da dediği gibi her zaman liyakat ve hak edilirlik üzerinden hareket ediyoruz.”

İSİMLER ÇOĞALACAK
Peki siz adaylık düşünmüyor musunuz?

“Ben bir söz verdim kongrede partililerime ve dedim ki, hiç bir yere aday olmayacağım. Sözümü tutmaya devam ediyorum. Ortahisar Belediyesi Başkanlığı için de adı geçen Ali Yazıcı adaylığını açıkladı, Salih Akyüz ismi geçiyor. Daha da isimler olacaktır. Daha erken ama biz CHP olarak bu konuda erken hareket ediyoruz. Bu ayın 12’sine kadar il ve ilçede yönetici olup da aday olmak isteyeneler istifa edecekler.”

61 PROJE LAFTA KALDI
Trabzon’a ne vaat edeceksiniz yerel seçimlerde?
“61 proje ile yola çıkanlar bunları yapamadılar, lafta kaldı. Trabzon’da üretime yönelik projeler ve trafik sorununa değineceğiz. Sosyal belediyecilikte ne yapılıyorsa o örneklerdir bizim rehberimiz. Teknik insanlarımız var. Turizmle, ekonomiyle, şehrin görüntüsüyle ilgili projelerle değerlerini canlandırarak Trabzon’u eski misyonuna kavuşturabiliriz. Proje üretilir yeter ki taşın altına el konulsun.”

KRİZİN BOYUTU BÜYÜK
Ülkenin ekonomik durumu için ne diyeceksiniz?

“Ankara’da 1500 kişilik bir iş başvurusu için 107 bin kişi başvuruyor. Yine bir temizlik işi için başvuran 14 bin kişinin 14 bini de üniversite mezunu. Buradan anlamamız gerekli Türkiye’deki ekonomik krizin boyutunu. ABD, Türkiye’ye yönelik haksız ve hukuka aykırı yaptırımlar yaptı, bunu bizde aynı şekilde söyledik. Döviz ve faiz piyasalarındaki dalgalanmaların tetikçisi oldu ancak biz tabi Trump’ın bu haksız yaptırımlarına da karşı çıktık. Trump yönetiminin tek taraflı yaklaşımlarına karşı oluşturulacak uluslararası işbirliklerini destekledik. Ancak burada önemli bir konu var ki, ABD yaptırımlarından en fazla etkilenen ekonomi neden Türk ekonomisi? Bu soruyu sormamız lazım. Temelimizin sağlam olmadığını gösteriyor bu.”

HİÇ BİR VİCDAN KABUL ETMEZ
“Sayın Cumhurbaşkanının çok talihsiz bir konuşması var din görevlilerine. Gerçekten insanın kanını donduracak ifadeler ve ne yazık ki din görevlilerimiz de bunu alkışladılar. İnsanların en hassas noktasına vurduğunuz zaman bunun karşılığı belki şuanda sessizlik olabilir ama gerçekten o tokat çok kötü dönebilir. İnsanlar sessiz olabilir ama sessiz yığınların çığlığı farklı yansıyacaktır. Bu konuşmayı kınıyorum. Hiçbir vicdan hiçbir dini duyguları bütün olan insan kabul edemez.”

CHP DEV ÇINARDIR
CHP’yi nasıl tanımlıyorsunuz?

“CHP kurucu dev bir çınardır. Trabzon siyasi tarihinde bu çınara hizmet etmiş çok değerli insanlar vardır. Hepsini saygı ve sevgi ile yad ediyorum. Hiçbirimiz CHP’nin üzerinde olamayız. Partimiz öndedir ve onun sayesinde de ismimiz duyulur ve bu kentte iz bırakabiliriz.”

KONUYU YARGIYA TAŞIDIM
Gündemi uzun süredir meşgul eden ve İl Başkanlığınızı ilgilendiren bir bağış krizi var. Bu konuya ne diyeceksiniz?

“Bizim CHP olarak bir kültürümüz var. Hak, hukuk, adalet diyoruz. Yargıya taşıdığım ve savcılığa verdiğim bir konuyu gazetelerde dedikodu bazda yayınlanmasını tasvip etmiyorum. Bu ne siyasi etiğe sığıyor, ne de medya etiğine sığıyor. O yüzden de konu ile ilgili konuşmadım. Arkadaşlarımız sağ olsunlar, eski il başkanlarımız, ahlak ve vicdan sahibi insanlar bu konuda açıklamalarda bulundular onların hepsine teşekkür ediyorum. Bu suçlamaları da asla kabul etmiyorum. Partilerde devredenler ve devralanlar vardır. Bu hangi partide olursa olsun böyledir. Devredenlerle devralanlar uyum içerisinde bunu yaparlar ve geleneksel bir durumdur bu. Böyle devam eder ama bu gelenekleri taşıyamayan insanlar zaman zaman böyle şeyler yaparlar. Ama hak yerini bulur. Beni bu dedikodular hiç ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren, Trabzon’da bundan sonraki alta aydaki yapacak olduğumuz çalışmalar ve partimizi yerelde nasıl iktidar yaparızın üzerinedir. Diğer konularla ilgilenmiyorum, onlar safsatadır.”

Editör: Haber Merkezi