SONNOKTA ÖZEL HABER - Ülke çapında 31 Aralık 2017'den önceki kaçak yapılara af getiren ‘İmar Barışı’ için verilen süre yarın doluyor. Ödeme süresinin ise 30 Haziran olarak belirlendiği uygulama hakkında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “15 Haziran'da imar barışına başvuru süresi tamamlanıyor. Herhangi bir uzatma şu an için söz konusu değil. Yaklaşık 10 milyon 79 bin vatandaşımız bugüne kadar imar barışı sürecinden faydalandı. En fazla başvuru gelen iller arasında İstanbul 1 milyon 747 bin, İzmir 811 bin 452, Ankara da 469 bin başvuruyla yer alıyor. Şu an için yatırılan bedel yaklaşık 19 milyar 300 milyon lira” dedi.

TRABZON LİSTE BAŞINDA
İmar Barışı’na sit, mera, milli park gibi koruma statülerine sahip yaylalarda inşa edilen kaçak yapılarla gündeme gelen Karadeniz Bölgesi'nde yoğun başvuru yapıldı. Bölgedeki iller arasında 200 bine yakın başvuru ile Trabzon başı çekerken, Samsun’da 146 bin 780, Giresun’da 118 bin 672, Ordu’da 99 bin 503, Rize’de 69 bin 597, Gümüşhane'de 59 bin 995, Artvin'de 23 bin 242, Bayburt’ta ise 11 bin 199 başvuru gerçekleştirildi. Trabzon, bu rakamla Türkiye genelinde en çok başvuru yapan ilk 5 ilin arasına girdi.

YAYLALARDAN HÜCUM OLDU
11 ilde 'İmar Barışı' bedelini ödeyen kent sakinleri, kaçak yapıları için 'Yapı Kayıt Belgesi' aldı. Karadeniz'de başvuruların çoğunluğu ise kaçak yapılarla gündeme gelen yaylalardan yapıldı. Yayla sakinleri, yapı büyüklüğü ve kat sayısına göre ödeme yaptıkları Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden 'Yapı Kayıt Belgesi' almaya hak kazandı. Asılsız beyanlarda bulundukları tespit edilen bazı yaylacıların 'Yapı Kayıt Belgeleri' iptal edilerek kaçak yapıların yıkımı için işlem başlatılmıştı.

YENİ KAÇAK YAPILARA SIKI TAKİP
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 'İmar Barışı'nı fırsat bilen bazı kişilerin yaylalarda inşaatına başladığı betonarme kaçak yapıların takibi de sürüyor. Ekipler, yeni kaçak yapılarla ilgili tutanaklar tutarken, valilikler ise vatandaşları uyarıyor. Uyarılarda, 'İmar Barışı' uygulamasının 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsadığı belirtildi, bu tarihten sonra imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen yapılar için 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngören yasal işlem başlatılacağı duyuruldu. Açıklamada, ayrıca, bahse konu tarihten sonra inşa edilen veya inşaatı devam edilen ruhsatsız yapılar için de, kesinlikle 'Yapı Kayıt Belgesi'nin verilmeyeceği vurgulandı.

VER PARAYI DÖK BETONU
Yetkililer, “Konuyu aslında bir imar affı olarak algılamamalıyız. Bu, İmar Barışı kapsamında, geçmiş yıllarda ruhsat ve ruhsat eklerine aykırı yapılar ile hiç ruhsat alınmadan yapılan yapıların kayıt altına alınma sürecidir” dese de, yasanın ağladığı fırsatla belli bir miktar para karşılığında Karadeniz yaylaları beton yapılara teslim edildi. Yayla sakinleri durumdan haliyle memnun olurken, çevreci vatandaşlar ve turistler gördükleri manzaralar karşısında tepkisiz kalamıyor. İmar Barışı uygulamasının son bulması bir bakıma sevince neden oldu.

ERDOĞAN, ‘KİRLETTİK’ DEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rize'deki Ayder Yaylası için "Ayder'i kirlettik, rezil ettik" çıkışı ile gündeme gelen Doğu Karadeniz yaylalarındaki kaçak yapılar için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da "Hiç kimse kusura bakmasın, kaçak yapılar yıkılacak" açıklamasını yapmıştı. Bu açıklamaların ardından bölge illerin valilikleri yapı yoğunluğu artan ve doğal güzellikleri bozulan yaylalar için harekete geçti, kaçak yapıların yıkımına başlandı.

Editör: Haber Merkezi