SONNOKTA MERVE ALTUNCU - Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Asan, Trabzon Müzesi’nde devam eden restorasyon çalışmaları ile ilgili konuştu.

Asan şunları dile getirdi: “Trabzon Müzesi teşhir ve çevre düzenleme işi için 05.09.2017 tarihinde ihalesi yapılarak, yüklenici firma ile 02.11.2017 tarihinde sözleşme imzalanmış olup, 20.02.2018 tarihinde yer teslimi yapılmıştır. Yüklenici firma, ilgili yasadan yararlanarak tasfiye kararı alarak işi devretti. Restorasyon çalışmalarına devam eden şu anki yüklenici firma, 31.10.2019 tarihinde işi devralarak ivedilikle çalışmalarına başladı. Dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını nedeniyle çalışmalara bir süre ara verildi. Normalleşme süreci ile birlikte yüklenici firma çalışmalarına tekrar başladı ve hızlı bir şekilde çalışmalarına devam ediyor.”

KAPILARDAN 16 KAT BOYA TEMİZLENDİ
“Bina genelinde boya, sıva, alçı, mekanikkimyasal ve metal raspa çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Nitelikli kalem işçiliği ve süslemeler çok dikkatli bir şekilde ve titiz bir çalışma ile devam ediyor. Restoratörlerimiz restorasyon ve konservasyon çalışmalarının %20- 25’lik kısmını tamamladı. Çalışmalar iğne ile kuyu kazarcasına son derece dikkatli bir şekilde cerrahi malzemelerle, neşter bıçaklarıyla ahşaba zarar vermeden devam ediyor. Özellikle kapılardan 16 kat boyanın temizlendiğini belirtmek isterim. Kurtların oluşturdukları delikler şırınga ile ilaç zerk ediliyor.”

NORMAL BİNADAN ÇOK FARKLI
“10 cm alan iki, üç saat içerisinde ancak tamamlanıyor. Binanın tarihi kabartmalı duvar kağıtları ise buharla yumuşatılıp öyle çıkarılabiliyor. Sonrasında üç, dört gün daha nemlendirme işlemi devam ediyor. Daha sonra kurutularak yapıştırma işlemine hazır hale gelmesi için 1 hafta bekliyoruz. Yapılan çalışmalar normal bir ev ya da binada yapılan çalışmalardan çok farklı.”

FAZLASIYLA MEŞAKKATLİ
“Öyle bölümler vardır ki çalışma devam ederken altından ne çıkacağını bilemezsiniz. Duvar kâğıtlarının restorasyonu da fazlasıyla meşakkatli. Oldukça yumuşak olduğu için bambu çubuğu kullanılıyor, 2m2 alan bir ay içerisinde ancak tamamlanabiliyor. Alanında uzman restoratörlerimiz çalışmalarını titizlikle sürdürüyorlar. Gerçekten bilgi, beceri ve sabır isteyen bir iş. Belirlenen süre içerisinde tamamlanması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.”

Editör: Haber Merkezi