SONNOKTA RÖPORTAJ: Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu gazetemize konuştu. Ayvazoğlu; Sümela’dan Uzungöl’e, Ayasofya’dan Ortahisar’a kadar bir çok konuda açıklamalarda bulundu. Turizm ve kültür anlamında çalışmalarını ve hedeflerini de dile getiren Ayvazoğlu geçmişten gelen mirası geleceğe taşımanın mücadelesini verdiklerini belirtti.

İşte Ayvazoğlu’nun açıklamaları
Çalışmalarınız nasıl gidiyor?

“Yaklaşık iki yıldır Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak görev yapmaktayım. 11 yıldır gerek şehrimde gerekse ülkemde gelen ziyaretçi ve misafirlere hem şehrimi hem de ülkemizi anlatmanın gayreti içerisindeyim. Şuan içerisinde bulunduğumuz mekan bile göreve geldiğimizde atıl bir haldeydi. Bu tarihi yapıyı deyim yerindeyse virane olmuş bir şekilde elimizde bulduk. Buranın tadilatını yapıp hayata döndürmek için büyük bir uğraş verildi. Binamızın hem dışarıdaki fiziki görünümünü hem de içerideki fiziki şartlarını uygun hale getirerek çalışma ortamımızı iyileştirdik.”


İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Yayın Danışmanımız Selahattin Özcan’ın sorularını cevapladı

MİRASA DEĞER VERMELİYİZ!
“Turizm bu şehrin en önemli geçim kaynaklarından bir tanesi ve en büyük de bacasız fabrikası. Tabi ki turizmin temel saç ayaklarından birisi de kültürdür ve olmazsa olmazıdır. Biz de kültürümüzü pazarlayarak geleceğe yatırım yapıyoruz. Tarihten bu yana önemli bir medeniyet merkezinde yer alıyoruz ve yaşıyoruz. Bu medeniyet merkezinin bize sunmuş olduğu imkanları günümüz şartları ile daha da ileriye taşıyarak bundan faydalanmaya çalışıp turizm yapıyoruz. Öncelikle sahip olduğumuz kültürel mirasa değer vermeliyiz. Göreve geldiğim günden itibaren yaptığım şey eylem planlarıydı ve bu eylem planları üzerine de sistemimizi kurduk. Bu plan çerçevesinde de şuanda çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdürüyoruz. Turizm Bakanlığı’mızın hayata geçireceği yeni bir turizm planlaması var. Bu turizm planlamasında bölgenin baş aktörü Trabzon olarak seçilmiş durumda.”

MUHTEŞEM YIL GEÇİRDİK
Trabzon, geride bırakmaya hazırlandığımız yılda nasıl bir turizm sezonu geçirildi?

“2018’de ülke turizmi açısından muhteşem bir yıl geçirdik. Şuana kadar yaklaşık 36 milyon yabancı turiste ev sahipliği yapan ülke konumundayız. Sene sonu itibarı ile 40 milyonu hedeflemekteyiz. Gelir olarak da yıl sonu itibarı ile yaklaşık 32 Milyar Dolar bir gelir beklenmekte. Dünyadaki ilk on turizm destinasyonu arasına girmiş durumdayız. Ülkeye gelen turizm potansiyelinin yüksekliği aslında Karadeniz Bölgesi’nin turizminin de potansiyelinin yüksekliğini göstermektedir. Geçen yıl yaklaşık 453 bin yabancı ziyaretçiyi ağırlayan şehrimiz şuanda ilk on bir aylık süreçte 564 bin yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yaptı ve konaklamada da kişi başına 6 geceyle gayet iyi durumda seyretmekteyiz.”

FİYATLAR YERLİ TURİSTİ ETKİLEDİ
“Yerli turist açısından bakıldığında konaklama sayımızda düşüş olduğu görülmekte. Şehre gelen yerli turist sayısı milyonları geçmekte ama konaklama sayısında bir düşüş var. Bunun nedeni de, gelen yabancı turist sayısının artmış olmasından dolayı artan fiyatlar nedeniyle yerli turistin diğer illerdeki daha ucuz otelleri tercih etmiş olmaları. Bu sıkıntı önümüzdeki yıllarda ortadan kalkacaktır.”

SÜMELA ÇOK ŞEY KATACAK
Sümela Manastırı uzun süredir kapalı, ziyarete ne zaman açılacak?

“Dünyada bilinirliğimizi ortaya koyan en önemli kültürel varlıklardan birisidir Sümela Manastırı. O bölgedeki kayadaki yılların vermiş olduğu ısınma ve soğumaya bağlı olarak çözülmeler, doğal olarak yukarıdan aşağıya inen bir takım kaya parçalarına neden oldu. Bu kaya parçalarının oluşturacağı can tehlikesini ortadan kaldırmak için güvenlik önleminin alınması gerekiyordu. Bunu yapıyoruz. O bölgede yaklaşık 2 kilometre alanı kapsayacak çelik ağlar örüldü ve bu sıkıntıyı bu şekilde aşmayı amaçlıyoruz. Mahzenlerinden tutun da daha önce kimsenin giremediği on tane şapeline kadar, öğrenci odalarından tutun da mutfağına ve inziva odalarına kadar herkes Sümela Manastırı’nı gezebilecek. Sümela Manastırı’nın cazibesini karşı tarafta da yaptığımız teraslarla birlikte izleyebilecek gelen ziyaretçilerimiz. Alt kısımda da yeni yapı blokları oluşturulacak ve teleferiğin de hayata geçmesi ile birlikte Sümela Manastırı tam bir destinasyon ve bir kompleks yapı olarak düşünüldüğünde Trabzon’a çok şey kazandıracaktır. Önümüzdeki Mayıs ayı itibarı ile, gelecek ziyaretçilerimizi Sümela Manastırı’na alacağız. ”



UZUNGÖL ASLINA DÖNÜŞEBİLİR!
Uzungöl’de yapılaşma sıkıntısı mevcut. Bu sıkıntının önüne geçmek için bir çalışmanız var mı?

“Uzungöl bir Allah vergisi ve doğa harikası bir yer. Uzungöl sadece Trabzon’un ve Türkiye’nin değil dünyanın bir turistik değeridir. Orada zamanla plansız bir takım uygulamaların neticesinde bugün hoşumuza gitmeyen bir yapılaşma meydana gelmiş olabilir. Ama bunlara kısa sürede tolere edilebilir. Uzungöl, Cumhurbaşkanımızın da gündeminde olan yerlerden bir tanesi. Buranın tekrar aslına uygun hale dönüşmesi sağlanabilir. Böylece o doğal güzelliğin eskisi gibi insanları cezbeden noktaya geleceğini düşünenlerdenim.”



AYASOFYA KAPANMAZ
Ayasofya’da restorasyon çalışması ne kadar sürecek? Ayasofya ziyarete ve ibadete kapatılacak mı?

“Ayasofya, şehir merkezindeki önemli bir destinasyon olarak görülmekte olduğundan etrafı da temizlenerek doğal yapının silueti de ortaya çıkartıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan bu yapının binadaki bir takım yapısal anlamdaki sıkıntılarından dolayı restorasyon yapılmasına karar verildi. İlerleyen günlerde restorasyona geçilecek. Bizim bu konuda bir talebimiz oldu ve bu minval üzerinde bir çalışma yapılıyor. Ayasofya’nın tadilatı bölüm bölüm yapılacak ve gelen ziyaretçiler aynı zamanda yine o mekanı gezebilecektir. Ayasofya kapanmayacaktır.”



MOZAİKLER YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Fatih Büyük Cami’nde yıllar önce üstü kapatılan mozaikler yeniden gün yüzüne çıktı. Bu konudaki yorumunuz nedir?

“Fatih Büyük Cami, Trabzon’un önemli merkez sembollerinden bir tanesidir. Zaten yapının temelinde var olan ve üzeri zamanla namaz kılmak için uygun hale getirmek adına ahşapla kapatılmış olan mozaikler yeni yapılan restorasyonla birlikte yeniden gün yüzüne çıktı. Bütün yapı elden geçirilerek aslına uygun hale döndürüldü. Var olan mozaiklerin üzeri camla kaplandı.  Gelen ziyaretçiler istenildiği zaman halı kaldırılarak o mozaikleri görebilmektedir. Fatih Büyük Cami şehre gelen yabancı turistlerin de uğrak noktası.”



ORTAHİSAR KÜLTÜRÜN MERKEZİDİR
Ortahisar Projesi ne durumda?

“Bulunmuş olduğumuz Ortahisar, Trabzon kültürünün önemli yapılarının yer aldığı bir merkezdir. Yavuz’un sarayının bulunmuş olduğu bir alandır. Kanuni’nin de dünyaya gelmiş olduğu yerdir. Trabzon’a katma değeri mevcut olan bir alan yani burası. Daha önce rahmetli Valimiz Recep Kızılcık döneminde bir Ortahisar Projesi planlaması da yapıldı ve halihazırda devam ediyor. İlerleyen zamanlarda bu da hayata geçecektir ve bu alan kültür destinasyonu için önemli bir merkez haline dönüştürülecektir.”

İSTİSNASIZ ŞEKİLDE SAHİP ÇIKIYORUZ
Trabzon’da kentsel dönüşüm yapılan alanlarda ortaya çıkan ve tarihi değer olduğu öne sürülen kalıntılara gerekli önem verilmediği iddia ediliyor. Bu iddialara ne diyeceksiniz?

“Bu şehirde kültür ve turizm adına var olan her değere istinasız tek birini atlamadan tüm arkadaşlarımız ile birlikte sahip çıkıyoruz. Anında inceliyoruz, tutanak tutuyoruz korumaya alınması gereken bir değer varsa ilgili kuruma yazıyı yazarak gerekli iş ve işlemlerin başlamasını sağlıyoruz. Bundan vatandaşlarımız emin olsun ve kimsenin şüphesi olmasın. Tabakhane Köprüsü’nün yanı başındaki alanda ortaya çıkan dehlizden tutun da Ortahisar Belediyemizin yapmış olduğu yapılanmanın olduğu alanda çıkan tüm parçalara, yapılara, katmanlara kadar tamamı incelenmiştir. Bu konuda bugüne kadar atladığımız bir şey olduğunu düşünmüyorum.”

İŞİN EHİLLERİ YORUMLAMALI
Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun binası yenilenecek ve yeni binanın projesi olduğu iddia edilen mimari çalışma şehirde tepki topladı. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?
 
“Tiyatro binası, Ticaret Odası’nın ön ayak olduğu bir proje ve bu projeyi basından gördüm. Bu konuyu daha çok mimarlarımızın veya bu konuda uzmanlaşmış olan kişilerin değerlendirmesinde fayda var diye düşünüyorum. Bir mimari yapının eleştirisini ben değil de bu konuda kafa yoran işin ehilleri yapmalı.”



OPERA BEKLENTİSİ DİKKATE ALINIR
Trabzon’da, yıllar önce yıkılan Opera Binası’nın siluetinde bir yapı yapılması isteği var. Bu istek gerçekleşecek mi?

“Meydan’da yer alan ve yıllar önce yıkılan bir bina. Türkiye’deki ilk opera binalarından bir tanesiydi. Öyle bir beklenti ve talep var, doğru. Bu konu dikkate alınacaktır.”

ELİMDE YER OLSA SEVE SEVE VERİRİM
Sunay Akın, Trabzon’a Oyuncak Müzesi yapılması konusunda çok istekli ama kendisine destek olmadığından da şikayetçi. Bu konuda kendisi ile görüşme şansınız oldu mu?

“Sunay Akın bey bu şehrin en önemli kıymetlerinden bir tanesi. Oyuncak Müzesi, Deniz Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve Etnografik Müze gibi müzeler bu şehirde olmalıdır. Bunun için de çalışmalarımız var. Taş Eserler Müzesi’ni hayata geçiriyoruz. Trabzon’da yer noktasında bir sıkıntımız var bu noktada. Benim elimde tahsis edilmiş bir yer olmuş müze için Sunay Akın’a seve seve vereceğimden hiç şüphesi olmasın. Bu konuya biraz da belediyelerimizin sahip çıkası gerekiyor. Çünkü yer noktasında çok daha fazla imanları var.”

ÖYLE BİR ART NİYET YOK
Sanatevi’nin bulunduğu tarihi bina tadilata alındı ve tadilatın ardından bu binanın Sanatevi’ne verilmeyeceği iddia ediliyor. Bu iddialar doğru mu?

“Sanatevi’nde restorasyon süreci var. Burasının restorasyon edilip yeniden Sanatevi’ne verilmeyeceği gibi bir düşünce olmadı.  Öyle bir art niyet yok.”

EŞİMİN ZERRE KADAR KATKISI OLMAMIŞTIR
Eşinizin siyasetçi olması gerekçe gösterilerek, göreve gelmeniz çok tartışıldı. Mesleki yeterliliğiniz dahi tartışma yarattı. Bu konu hakkında hiç konuşmadınız. Ne söylemek istersiniz?

“Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Aslında beni şehrimin tanıdığını düşünüyorum. Üniversite mezunuyum, yüksek lisansımı yapmış birisiyim. Profesyonel tur rehberiyim. Avrupa Birliği Projeleri Koordinasyonluğu’nda pek çok projeyi zamanında belediyeye kazandırmış ve bununla ilgili çeşitli çalışmalar yapmış birisiyim. Profesyonel Tur Rehberleri Odası Başkanlığı yaptım. Yaklaşık on yıl rehberlik yapmış birisiyim. Belediye’de yaklaşık on beş yıl çalıştım. Memur ya da müdür olmak için tüm alt yapısı hazır olan birisiyim. Kamu kurumunda da şirketin de değil bizatihi belediyenin personeli olarak çalışan birisiydim. Muhteşem değilim, mükemmel de değilim, ama insanım. İnsan olmanın gerekliliklerini yerine getiriyorum. Allah nasip etti bugün burada görev yapmaktayım. Bu noktada burada bulunmama vesile olan başta İçişleri Süleyman Soylu olmak üzere mevcut yönetimin de takdir edişi ile göreve başladım. Benim müdür olmam noktasında eşimin zerre kadar katkısı yoktur.”

HEDEFİMİZ…
Bundan sonraki süreç için hedefiniz nedir?

“Bizim hedefimiz, Trabzon şuan ki bulunmuş olduğu değerden bir üst basamağa nasıl çıkar bunun gayretindeyiz. Çağın gerektirmiş olduğu tüm imkanları kullanarak geleceğe nasıl yatırım yapmalıyız konusunu planladık ve önümüzdeki yıllarda da bunun meyvesini alacağız.”

Editör: Haber Merkezi