SONNOKTA ŞÜKRAN ATALAR - Türkiye’deki 13 milyon konutun imar ve ruhsat sorununu çözecek olan İmar barışı uygulaması, mera alanında ev yapan vatandaşlar için sorun haline geldi. İmar barışını fırsat bilen vatandaşlar meralarda ev yaptı. Yapı kayıt belgesi için para dahi ödedi ancak yapı iznini alamadı. Alanlar için ise bu belgelerinin iptali ve yapıların yıkımı gündemde. Vatandaşın ödediği parayı geri alıp alamayacağı ise meçhul.

İŞLERİ KEŞFE KALDI
Trabzon’un Tonya ilçesindeki Kadıralak Yaylası’nda da durum aynı. Yaylada ev yapan vatandaşlar yapı kayıt belgesi almak üzere yasal süreçleri aştı, belge için gerekli parayı da ödedi ancak ruhsatlarını alamadı. Mera arazisine ev yapmaları sebebiyle şikayet edilen vatandaşlar mahkemelik oldu. Davanın sonuçlanması için ise yaylada uzmanlarca keşif yapılacak. Ardından gerçekleşecek dava neticesinde davalık olan 50 dolayındaki vatandaşın yapıları için karar verilecek.

KAÇAK STATÜSÜNDE
Konuyla alakalı açıklama yapan uzmanlar ise, “4342 Sayılı Mera Kanunu özel bir kanundur dolayısıyla bu kanunun kapsamında olan alanlardaki ruhsatlar geçersizdir. Tarım ve Orman Bakanlığımız bize meralardaki ruhsatların geçersiz olduğuna dair yazı gönderdi biz de bu kararı belediyelere bildirdik. Meralardaki evler kaçak statüsünde ve yıkılmaları gerekiyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi