AK Parti İl Başkanı Haydar Revi..

2,5 yıllık görev süresince pek çok gelişme bir arada yaşandı.

7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri..

Akabinde 15 Temmuz darbe girişimi..

Ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumu..

Olağanüstü yoğun bir dönemden alnının akıyla çıkmayı başardı.

7 Haziran seçimlerinde 4 hemen ardından 1 Kasım seçimlerinde 5 milletvekili onun döneminde çıkarıldı.

15 Temmuz gecesi teşkilatı tetikleyen oydu.

27 gece demokrasi nöbetlerin en başköşesindeydi.

Referandumda yeni sisteme en güçlü desteklerden biri yine Trabzon’dan verildi.

Türkiye'nin en başarılı İçişleri Bakanı diye anılan Süleyman Soylu ile çok başarılı bir birliktelik sergiledi.

AK Parti O’nun başkanlığında girdiği her seçimde Türkiye’nin 15 puan üzerinde oy almayı başardı. 

“Ben oturduğu koltuğun altında çim yeşermesini istemeyen biri değilim” diyerek yönetimdeki çalışma arkadaşlarını Ankara’da önemli görevlere yolladı.

Kısaca İl Başkanlığı koltuğunda AK Parti’nin Trabzon’da en parlak dönemine imza atan Haydar Revi durmak yok yola devam diyor..

Kendisi ile partideki kongre sürecini, değişimi, projeleri, sorunları kısaca Trabzon’u konuştuk.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın il başkanları toplantısından ne mesaj aldınız?Yola devam mı?

Epey zamandır partinin kuruluşundan beri AK Parti’de görev yapıyorum. Cumhurbaşkanımız hem MKYK’da MYK’da hem de bütün toplantılarda teşkilatlarda kapsamlı bir değişiklik yapılacağını söyledi. Teşkilatlarda metal ve mental yorgunluklar olduğunu söyledi. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki AK Parti bir sistem partisidir. Kim bu teşkilatların başında olursa olsun bu il ve ilçe kongreleri en güzel şekilde yerine getirmek sorumluluğundadır. Bizimle de devam edilebilir başka arkadaşlarımız da aday gösterilebilir. Ancak biz gitsek de kalsak da bu kongreler sürecini en iyi şekilde yapmak zorundayız. O doğrultuda çalışıyoruz. Şu teşkilat gidecek şu kalacak diye bir şey bizlere söylenmedi. İl ve ilçe kongreleri için planlı ve programlı bir çalışma içerisindeyiz. Değişimi zorunlu tutan bir parti olarak da çeşitli birimlerimizde görev değişiklikleri olacak.

Trabzon’un ilçelerde değişiklikler sadece 3 dönemden mi olacak?

5 İLÇE DIŞINDA DA DEĞİŞİMLER OLABİLİR

5 ilçe başkanımız 3 dönem kuralı nedeniyle devam edemeyecek. Elbette bizlerle birlikte ve aramızda olacaklar. Diğer ilçelerimiz için ise geniş kapsamlı bir çalışma yapacağız. Öncelikle teşkilatlarda görev yapmış eski başkanlarımızın hepsinin görüşünü alacağız. Eski milletvekillerimiz, eski il ve ilçe başkanlarımız, şu andaki milletvekillerimiz eski bakanlarımızın hepsiyle istişareler yapacağız. Teşkilatlarımızı değerlendirdiğimiz bir formumuz var ve ona göre çalışmalar yapacağız. Bunun ışığında da 5 ilçede yaşanan zorunlu değişikliklerin dışında başka değişimler de yaşanabilir. Her şey bu kapsamlı çalışmada belli olacak.

İl yönetimi listenizde kapsamlı değişim olacak mı?

HERKESİN KARNESİNE BAKACAĞIZ

20 Aralık 2014’ten beri görevdeyiz. Görevin tarafıma tebliğ edilmesinin ardından 14 Aralık’ta Trabzon’a ayak bastığımda, “Trabzon’da siyaset, STK ve iş dünyası ile Ankara arasında köprü vazifesi göreceğim ve ilk hedefim de istihdam olacak” demiştim. Ancak bunu tam arzuladığımız şekilde gerçekleştiremedik. Çünkü o rahat ortamı bulamadık. Hemen 7 Haziran seçimleri ardından 1 Kasım seçimleri, 15 Temmuz darbe girişimi, referandum, büyük kongreler gibi olağanüstü bir gündem yaşadık. Ama tüm arkadaşlarımızla birlikte büyük bir adanmışlık duygusuyla çalıştık. İş hayatı ve yoğunluğu siyaset kurumuyla uyuşmayan, ya da birlikte yürütemeyen arkadaşlarımız aflarını isteyip ayrılabilecektir. Bunun dışında performans karnemiz de var. Bizlerin de bu performans karnesine bakıp yollarımızı ayıracağımız arkadaşlarımız elbette olacak.

Tartışılan isimler olmuştu. O isimlerle devam mı?

Partimizin evveliyatından beri tartışılan isimlerle yola devam edilmemesi geleneği var. Bu temel prensiplerimizden bir tanesi. Bunların hepsi değerlendirilecektir. Ben burada böyle arkadaşlarımız var ya da yok anlamında söylemiyorum ama her ince ayrıntı gözden geçirilecektir. Bu kapsamlı araştırmanın sonucunda da listemiz şekillenecek. Kimsenin bundan şüphesi olmasın.

Önünüzdeki hedef nedir?

ÖNCELİK İL VE İLÇE KONGRELERİ

Şu anda il başkanlığı görevindeyiz ve bu görevi en iyi şekilde yapmanın gayretinde olacağız. İl başkanları toplantısında da bu ifade edildi: “Şu anda seçilecek il başkanları sadece bu seçimleri düşünecek.” Ama hem yerel hem de genel seçimler döneminde genel merkezimizin takdirinin ne olacağını ise o zaman göreceğiz. Şu anda tek gündem maddem ilçe ve il kongresi. Bunları en iyi şekilde tamamlamak sadece benim değil tüm il başkanlarımızın öncelikli hedefidir. İleriye vakti geldiğinde bakacağız. 

Belediye hizmetlerini yeterli buluyor musunuz?

BÜYÜKŞEHİR KÜLTÜRÜ HENÜZ OTURMADI

Trabzon’un 975 bin nüfusu vardı. Adrese dayalı nüfus sayımından sonra 740 bine geriledi. İlçelerin nüfusu yarı yarıya azaldı. Bunun anlamı da ödeneklerin ciddi manada aşağıya düşmesi demektir. Son yıllarda az da olsa yukarıya doğru gidiyor. Özel İdare yapılanmasında 2005 yılında Yerel Yönetimler Yasası’nın çıkması ile birlikte şehir merkezlerinde yerele önem verilecekti. Daha sonra Büyükşehir uygulamasına geçildi. Ancak Trabzon gibi yeni büyükşehir olmuş şehirlerde henüz büyükşehir kültürü oturmamış. Bunu önemsiyorum. Bu yapının oturması kolay değil. Bir de büyük bir değişim söz konusu ve değişime de her zaman bir tepki olur. Diğer bir sorun ise ödenekler konusu. Nüfus ve alan bazlı destek düzenlemesinin acilen düzeltilmesi gerekiyor. Burada ödenekler noktasında bir sıkıntılarımız var. İlçe belediyeleri ne yapacak büyükşehir ne yapacak gibi durumlar zamanla oturacak işler. Ama acilen bizim Büyükşehir Yasası’nda bazı değişikliklerin yapılması adına gayret etmemiz gerekiyor.

MAZERETLERE DE SIĞINMAMALIYIZ

Ancak yaşanan sıkıntıların vatandaşa da en iyi şekilde anlatılması gerekiyor. Halkla olan iletişim eksikliğinden kaynaklanan bir takım sorunlar da meydana çıkabailir. Hem ödenek probleminden hem de iletişim sorunundan dolayı belediyelerimizin performansı etkilenebiliyor. Belediyelerimiz sorunları konusunda da bizlere de eleştiriler geliyor. Her zaman Ordu ile Trabzon’a yapılan hizmetler karşılaştırılıyor ancak Ordu’da da bu tür sorunlar mevcut. Bildiğim için söylüyorum onlarda da aynı sıkıntılar var. Ordu İl başkanı ile de söyleşi yapsanız o da size aynı şeylerden bahsedecektir. Elbette büyükşehir yasası sorun ama bu mazerete sığınmadan sorunlara çözümler üretebilmeliyiz. Trabzon’da yol hizmetlerini fazla konuşuyoruz. Buralara ciddi manada paralar aktarılıyor. Altyapı hizmetlerine yapılan yatırımlar da şehirlerde vatandaşın çok fazla dikkatini çekmez. Ancak altyapı olmadan üst yapının bir anlamı olmaz.

Trabzon’un en büyük sorunu sizce ne?

TOPLU TAŞIMA BİLİNCİ OLUŞMALI

Herkesin malumu trafik. Trabzon’un toplu taşıma kültürünün olmadığını düşünüyorum. Yol yapmakla bu sorunu bir yere kadar çözersiniz ancak şehir içi ulaşımın rahatlamasını dert ediniyorsak bu toplu taşımacılık ile çözülebilir. Trabzon’a her yıl 10 bin araç giriyor. Yaz aylarında da 10 bin araç daha trafiğe giriyor. Bu nedenle toplu taşımayı kullanmayı öğrenmeliyiz. Büyükşehir Belediyemiz de bu konuda çalışmalar yapıyor. Son bütçesinin önemli bir bölümünü de raylı sisteme ayırdı. Bu noktada kanuni Bulvarının bir an önce tamamlanması gerekiyor. Bunun akabinde çevre yolu ile ilgili çalışmaların hızlandırılması gerekiyor.

ÇAY VE FINDIĞIMIZI KİMLER TOPLUYOR?

Bir de en önemli sorun işsizlik olarak duruyor. İş çevrelerinin İŞKUR’dan işçi talebi ile İŞKUR’a yapılan iş başvurusu arasında büyük bir fark var. İşlendirilmek istenen insan sayısı kadar bile başvuru olmuyor. Buradaki sorun iş beğenmemezlik. Bir taraftan Arsin OSB’de çalıştırılmak üzere eleman aranırken, diğer taraftan il binamıza genelde belediye ile ilgili iş talepleri geliyor. İnşaat işlerimizi bile Doğu ve Güneydoğulu vatandaşlarımız yapar olmuş. Çayımızı fındığımızı da kimin topladığını hepimiz biliyoruz. Trabzon’da iş beğenmemezlik sorunu had safhada.

CHP’nin adalet yürüyüşü hakkında neler düşünüyorsunuz?

TERÖR ÖRGÜTLERİNİN KONVOYU HALİNE GELDİ

Adalet yürüyüşü acele alınmış bir karar. Zamanlaması da doğru değildi. Onların işine karışmak gibi bir derdimiz yok ancak amacının söylendiği gibi adalet olmadığını düşünüyorum. Yürüyüşte yer alan isimlere baktığımızda ise iş CHP’nin işi olmaktan tamamen uzaklaşmış, bütün terör örgütlerini içinde barındıran bir konvoy şekline dönüştü. Bu da çok üzüntü verici bir durum. Referandum sürecinde Trabzon’da biraraya gelmesi mümkün olmayan isimlerin biraraya toplanmasından bile vahim bir tablo ile karşı karşıya kaldık. O dönem, “Siz hayır oyu vereceklere terörist dediniz” diyerek bizim üzerimize çok gelindi. Biz o dönem “Sen hayır vereceğim diyorsun ama bak PKK da hayır verecğim diyor, FETÖ de hayır diyor” şeklinde bir benzetme yapmıştık. Burada da aynı şey geçerli. Belki tek başına yola çıkıldı ama yolda yine bu yapılarla aynı kalıbın içerisine girildi. ‘Biz yürüyoruz bunlar da geldi bize katıldı’ türünden bir mazeret de kabul edilemez. Bu kadar da Türkiye’nin batması, geriye gitmesini isteyen isimlerin Adalet adı altında bir araya gelebileceklerini düşünmüyordum. Ancak nihayetinde CHP’nin bu yürüyüşten bir şeyler devşirme çabası boşa çıkacaktır.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu?

EN ZOR ŞARTLARDA BİLE TRABZON’U DÜŞÜNÜYOR

7 Haziran seçimleri öncesi çok önemli bir vakit ayırdı Trabzon’a. Birlikte iyi çalışmalar yaptık. Ancak 1 Kasım seçimleri ve referandumda birlikte bambaşka bir çalışma ile AK Parti’nin en yüksek oy oranına hep birlikte ulaştık. Hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde hem de İçişleri Bakanlığı görevinde bu başarılı çalışmalarına devam ediyor. Bunu sadece biz değil Türkiye’nin her yerinden insanlar katıldığımız toplantılarda, parti koridorlarında ya da şahsen açılan telefonlarda görüyor ve duyuyoruz. Sayın bakanımızın bitmek bilmeyen bir performansı var. Seçim dönemlerinde sabah namazlarına kadar çalıştık. Hem beyin olarak hem beden olarak hem de tecrübe olarak her zaman hazır bir şekilde durdu. En zor şartlarda bile Trabzon’un sorunlarını düşünmekten geri durmuyor. Trabzon’un en küçük sorunundan en büyük projesine kadar şehirde neler olup bittiğini, ne durumda olduğunu biliyor. Yatırım adasını da biliyor, Şehir Hastanesi’ni de biliyor. İlçelerde ne tür sıkıntılar var bunların hepsiniz biliyor.

6-0 DEYİNCE BİZİ ALAYA ALANLAR OLDU ANCAK..

Biz seçimlerde hedefimizi 6-0 belirlediğimizde bizi alaya alanlar olmuştu. Ancak neredeyse bu hedefe kavuşacaktık. Bizim yine hedefimiz 6-0.. Hedefimiz 6-0 deyip 2 almadık. Hedefimizin çok da uzağında kalmadık. Referandumda daha üst seviyelere ulaşacağımızı düşünerek kendimize bir hedef belirlemiştik. Ama yinede Türkiye’deki oy oranımızın 15 puan üzerinde bir oy oranına ulaştık. Başarı çizgimiz de artık belli bir seviyenin üzerinde sabitlenmiş hale geldi. 320 bin oy 65-70 bandına oturdu. Trabzon’da yerel seçimlerde tüm ilçelerde seçimleri kazanıp ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı ilk turda kazandırmak istiyoruz.

15 Temmuz’un yıl dönümü?

Yarın başlıyor etkinliklerimiz. Ancak programlar daha yoğunlukla büyükşehirlerde olacak. Bizler de yarından itibaren çeşitli etkinliklerle halkın yazdığı kahramanlık ve bağımsızlık destanını anacağız. Asıl yoğunluk 15’i akşamı olacak. Yine kuran-ı Kerimler, mehteranlar ve ikramlarımız olacak. 00.13’te tüm yurtta olduğu gibi Trabzon’da da salalar okunacak. 00.26’da Cumhurbaşkanımızın hitabı olacak. O gece nöbetimizi tutacağız. Ondan sonra nöbet devam edecek mi o henüz belli değil. İlçelerde de aynı o gece gibi toplanmalar olacak daha sonra ilçelerden şehir merkezine doğru bir yolculuk yapılacak. Tüm bunlar Cumhurbaşkanlığının himayesinde gerçekleştirilecek.

YATIRIM ADASI VE ŞEHİR HASTANESİ BÜYÜK PROJE

Trabzon’a kazandırılmasının önündeki engellerin kaldırılması hasebiyle büyük mutluluk duyduğumu bir kez daha belirtmek istiyorum. Elbette Trabzon’un bugünü ve yarınını şekillendirmesi açısından iki önemli proje. Şimdi 2. Devlet Üniversitesi’ni bekliyoruz. Demiryolu ve Havalimanı gibi projeler de takibimizde olacak. Bu projelerin hayata geçmesinde emeği olan başta İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya, milletvekillerimize sonsuz şükranlarımızı iletiyorum.  

Devlet Bahçeli’yi nasıl buluyorsunuz?

MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli gerek 15 Temmuz sürecinde gösterdiği devlet duruşu ile gerekse de referandum sürecindeki tavrı nedeniyle bir koç kesimin beğenisini ve takdirini kazanmış durumda. CHP’nin adalet yürüyüşü hakkında söylediği veciz sözler bizim de düşüncelerimiz. Referandum sürecinde birlikte yol aldığımız MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile son dönemde buluştuğumuz noktalar çok daha fazla.

Turizm konusunu nasıl görüyorsunuz?

ŞEHİRDE TURİZM KÜLTÜRÜ OLUŞTU

Turizm konusunda bu yıl bizlere gelen şikâyetler daha az. Bizim hızlı bir şekilde gelen turisti memnun edebilmemiz lazım dedik ve bunla ilgili önemli çalışmalar yaptık. Geniş kapsamlı bir turizm toplantısı düzenledik. Ve bunun da faydasını gördük. Turizm konusunda en büyük dezavantajımız sezonun çok kısa olması. Ramazan’ın da yaz aylarına denk gelmesi turist sayısını etkiliyor. Bu sezonu açmamız gerekiyor. Sezon kısa olunca işletmeler bir yıllık karları kısa zamanda çıkarmak isterken, büyük bir sorun baş gösteriyor. Geçen yıldan daha az yoğunluk olduğu görüşü var ancak geçen yıl ki rakamların altında kalacağımızı düşünmüyorum. Rahmetli Valimiz Recep Kızılcık “Körfez ülkelerinden 60 bin tursit gelecek” dediğinde nereden gelsin diyenler vardı. Bugün 500-600 bin rakamlarından, 1 milyon hedeflerinden bahsediliyor. Trabzon’da da turizm anlamında bir kültür oluşmaya başladı bunu pozitif yönde geliştirip, sunmak lazım.

Son olarak Trabzonspor hakkında neler söylersiniz?

YUSUF YAZICI ÖRNEĞİ UNUTULMASIN

Gençliğimiz Trabzonspor’un o şaşalı dönemlerine denk geldi. Dolayısıyla başarının, zaferin, alınterinin karşılığında ne duygular yaşandığını çok iyi biliyorum. İşimiz siyaset olunca haliyle çok fazla takip edemedik ancak genel durumu biliyorum. Geçen sezonun ikinci yarısında büyük bir istikrar yakalandı. Bunun üzerine yapılacak yeni transferlerle bunu bu yıl kalıcı hale getirecektirler. Elbette altyapıya önem verip, kulübü yoğun bir borç yükünün altına sokmadan yola devam edilmeli. Altyapıyı güçlü tutarak sürekli dışarıya para aktarılan bir yapının oluşmasının önüne geçebiliriz. Erdoğdu Lisesi’nden çıkan bir Yusuf Yazıcı’nın Trabzonspor’da ne işler yaptığını hep birlikte gördük. Geçmişte de bunun örneğini gördük. Bu yüzden kesinlikle altyapı diyorum.

Karadenizde sonnokta özel haber

Editör: Haber Merkezi