SONNOKTA RÖPORTAJ: İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli gazetemize konuştu. Başkan Kuvvetli, yerel seçimden ülke gündemine kadar önemli açıklamalarda bulundu. Yerel seçimler için Büyükşehir ve tüm ilçelerde iddialı olduklarını belirten Kuvvetli, adayları titizlikle seçeceklerini belirtti.

İşte Kuvvetli’nin açıklamaları…
SEÇİMDE İDDİALIYIZ
Öncelikle parti içi çalışmalarınız nasıl gidiyor?
“Atama mile devam eden ilçelerimizin kongreleri devam ediyor. Bir taraftan da yerel seçimle ilgili hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Belediye başkan aday adaylıklarını ve belediye meclisi üyeliği adaylarını değerlendiriyoruz. Seçimler için iddialıyız. Mevcut belediye meclis üyesi arkadaşlarımızın yaptıkları çalışmalarımızdan memnunuz. İYİ Parti’yi iyi temsil ettiler. Trabzon’un sorunlarını Belediye Meclisi’ne taşıma noktasında başarılı bir grafik sergilediler. Ancak bu arkadaşlarımızın devam edip etmemeleri noktasında bir karar için erken.”


İl Başkanı Azmi Kuvvetli, Yayın Danışmanımız Selahattin Özcan’ın sorularına cevap verdi.​


ÖRS KADAR İDDİALI İSİM
Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Hüseyin Örs, Yavuz Aydın ve Atakan Aksoy isimler ön planda. Adayınız belli oldu mu?

“Hüseyin Örs, Karadeniz bölgemizde Samsun’dan Artvin’e kadar tek milletvekilimiz. Şehrimizin ve bölgemizin sorunlarını Ankara’ya taşıyıp, takip edecek bir milletvekiline ihtiyacımız var. Şükür ki böyle bir isim Hüseyin Örs. O yüzden kendisinden bu noktada yararlanıyoruz. Ama en az Hüseyin Örs kadar, Trabzon’un sorunlarını bilen bir isimle seçime gireceğiz.”

SORUNLARI İYİ BİLECEK
 “Yakın zamanda Büyükşehir Belediye Başkan Adayımızı açıklayacağız. Açıklayacağımız isim Trabzon’un ve şehrin sorunlarını iyi bilen bir isim olacak ve kabul de görecek. Trabzon’un yararına projeler sunacak bir aday ile seçime gireceğiz. Biz diğer partilere göre biraz daha erkenden seçim startını vereceğiz. Çünkü diğer partilerin elinde bulunan imkanlar bizim eklimizde mevcut değil. Biz onların ellerindeki imkanlarla kat ettikleri yolu biz zamanı kullanarak kat edeceğiz.”

PROJELER ÜRETİLİYOR
“Atakan Aksoy da çok vizyonlu bir isim. Onun ismi de geçiyor ama onun kadar değerli isimler de var. Partimizin üyelerinden müracaatlar da var adaylık için. Bir çok isim Trabzon’un sorunlarının çözümü adına hazırlanıp projeleri ile partimizden aday olmak istiyor. Biz de bu isimleri değerlendireceğiz. Gerek trafik sorunu, gerek raylı sistem, gerekse şehrin diğer sıkıntılarının giderilmesi için projeler üretiliyor yani. Milletvekilli aday adayı olan isimlerden de gerek Büyükşehir gerekse ilçe belediyeleri için aday adayı başvurusu olan arkadaşlarımız var. İyi düşünüp adayımızı belirleyeceğiz.”

TALEBİ OLMADI!
“Yavuz Aydın bizim çok değerli bir arkadaşımız fakat yerel seçimle ilgili kendisi ile bir değerlendirme henüz yapmadık. Onun da şuana kadar bu konuda talebi olmadı ama olursa neden olmasın. Kendisi Trabzon için önemli bir değerdir. Dolayısı ile İYİ Parti’ye de katkıları olan bir isimdir. Özellikle batı ilçelerinde sevilen ve sayılan bir arkadaşımız neden adayımız olmasın ki.”

ÖNEMLİ BİR SİYASETÇİDİR
Trabzon eski belediye başkanı eski milletvekili Volkan Canalioğlu için ne diyeceksiniz?

“Biz de Volkan beyle daha önce görüştük. Trabzon’un sorunlarını masaya yatırarak bu sorunlara çözüm üretecek adaylarla seçime gitmemiz lazım. Bu anlamda Trabzon siyasetini iyi bilen bir isim Volkan bey. Biz onunla yaptığımız görüşmelerde adaylık teklifi ne bizden kendisine gitti, ne de kendisinden bize böyle bir talep oldu. Biz sadece Trabzon’un sorunları üzerine görüştük ve bu çok da faydalı oldu. Trabzon’da belediye başkanlığı ve milletvekilliği yapmış, şehre uzun yıllar idarecilik yapmış ve şehri harfiyen bilen bir siyasetçi olduğundan bilgileri bizim için önemlidir. Şimdiye kadar sadece bu bağlamda bir görüşmemiş oldu. Ama süreç içerisinde ne olur ona zamanla bakmak lazım. Böyle bir teklifimiz olmadı ama Volkan bey önemli bir siyasetçidir, Trabzon’da başarılı bir isimdir. Hem milletvekilliği döneminde, hem de belediye başkanlığı döneminde iyi işler yapmıştır. Dolayısı ile Volkan beyin bizden aday olmasını tabi ki isteriz. Şartlar olgunlaşırsa olur ama şimdiden bir şey söylemek doğru değil.”

İTTİFAK SANDIKTA OLABİLİR
“İttifaklardan söz ediliyor. Göstereceğimiz vizyonlu bir adayla vatandaşın gönlüne hitap edip sandıkta o ittifak oluşabilir. Böyle adaylarla seçime girdiğimiz de de ben inanıyorum ki seçimleri alabilecek gücümüz ve imkanımız vardır. Ortahisar Belediye Başkanlığı’nı kazanma şansımız Büyükşehir’e göre daha kolay ama biz her ikisine de talibiz.”

İL BAŞKANLIĞI KONUSUNDA HATA YAPILDI
Yeni kurulmuş parti olmanıza rağmen ikinci il başkanı, üçüncü Ortahisar İlçe başkanı ile göreve devam ediyorsunuz. Bu konuda ne diyeceksiniz?
“İYİ Parti yeni kurulmuş ve o kuruma aşamasında özellikle İl Başkanlığı noktasında aday seçilirken biraz daha istişare edilebilirdi. Geriye dönüp baktığınızda o dönem il başkanlığı konusunda hata yapıldığı görünüyor. Şuanda kurucu il başkanımız istifa ederek partiden ayrılmış durumda. İstişareye önem verilmiş olmasaydı şuanda belki de bu süreci yaşamamış olurduk. Ortahisar ilçe başkanlarımız hem Derviş Köz bey hem de Duygu Keleş Aydın hanım kendilerine ait bazı gerekçeleri öne sürerek görevlerinden ayrıldılar. Derviş bey şuanda partimizin Ortahisar Belediye Meclisi Üyesi, Duygu hanım da şuanda zaten parti üyemizdir ikisi de. Kendileri ile ilgili olumsuz bir şey söyleyemem.”

TRABZON’DA SORUN ÇOK!
Sizce Trabzon’un ivedilikle çözülmesi gereken sorunları neler?
“Trabzon’un sorunu çok. Ama en kötüsü trafik. Her ne kadar bir tanesi tabela üniversitesi olsa üç tane üniversitesi olan ve genç nüfusun yoğunlukla yaşadığı bir ketten bahsediyoruz. Buna paralel olarak da gençlerin işsizlikte zirve yaptığı bir kent. Ayrıca fındığı sorunlu bir kent. Çünkü fındıkta üretici karşılığını alamıyor. Keza çay da aynı şekilde. Türkiye’yi dünyayla birleştirecek Trabzon’un demir yolu gibi projesi var bunu hayata geçirebilsek ekonomik sıkıntıların önüne geçilebilir. Bir fabrikamız dahi yok bu şehirde. Limanımız özelleştirildi. Daha ne diyeyim ki. Yatırımlar sadece betonu yapılıyor bu da Trabzon’a kaybettiriyor.”

KENDİSİ DUAYEN
Partinin üst yönetiminde Trabzonlu Koray Aydın yer alıyor. Bunu nasıl yorumluyorsunuz? 
“Koray bey Türkiye’de bir siyaset duayenidir. Koray beyle MHP’de de siyaset yaptık. Onunla siyaset yapıp, bilgilendiren faydalanmak son derece bizim için önemlidir. Türkiye’de İYİ Parti’nin il ve ilçelerde kurumsallaşmasında önemli bir görev üstelenmiştir. O görevini de başarılı bir şekilde sürdürüyor. Hem partimiz hem de ülkemiz için Koray bey önemli bir şans ve önemli bir değerdir. İnşallah iktidarımız dönemlerinde de Türkiye kendisinden fazlasıyla faydalanır.”



TÜRKİYE’NİN DERTLERİ İLE DERTLENİYOR
Bir dönem görevi bırakmayı dahi düşünen Genel Başkan Meral Akşener’i nasıl değerlendiriyorsunuz?
“Genel başkanımız parti içi demokrasiye çok önem veren bir isim. 24 Haziran seçimleri öncesinde çok büyük imkansızlıklara rağmen partimizi kurdu ve o dönem Türkiye’de anormal baskılara maruz kaldı. Tüm bu baskılara rağmen Türkiye’de büyük teveccüh kazandı. Seçim öncesi yapılan anketlerde Cumhurbaşkanı adayımızı ve genel başkanımız Meral Akşener yüzde 20-22 bandında, partimizde yüzde 17-18 bandından oy alıyordu. Ama Türkiye’de öyle bir sistem geliştirdiler ki ikili bir sistem gündeme getirildi. Sağ, muhafazakar ve kısman milliyetçi seçmene ‘Soldan Muharrem İnce geliyor, Erdoğan’ı destekleyin’ algısı yarattılar, sol seçmene de, ‘Sağ seçmen Erdoğan etrafında bütünleşti siz de İnce’nin etrafında bütünleşin’ diyerek ikili bir seçimi Türkiye’nin önüne koydular.  Belki ilk seçimimiz olmasına rağmen iktidar hedefimizi gerçekleştiremeyebilirdik ama en azından iktidara yakın bir oy almak amacındaydık. Seçimin ikinci tura kalması halinde sayın Akşener’in cumhurbaşkanı olacağına biz inanıyorduk. Ama olmadı ve bu da genel başkanımıza huzursuzluk verdi. Bu alınan oyu da genel başkanımız içselleştiremedi. Hedeflenen oyun alınamaması ve parti içerisinden gelen eleştirilerle de o dönem görevi bırakma gibi bir durum gündeme geldi ama tüm teşkilatın devamı noktasında ortaya koyduğu irade ile genel başkanımızı görevine devam etti. Şuanda da partimiz için de bir sıkıntı yok. Türkiye’nin dertleri ile dertlenen bir anlayışla iktidara doğru yürüyoruz.”

GÖREVDEN KAÇMAM!
Belediye Başkan Adaylığı veya milletvekili adaylığı düşünüyor musunuz?

“1999 yılında MHP’den Pelitli Belediye Başkanlığı adaylığım oldu. O dönem taahhütname verdim ve dedim ki ben burada 5 yıl hizmet edeyim ve çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırayım. 5 yıl oranın çehresini değiştirecek projelerle göreve talip olduk ama çok az da bir oyla da olsa kaybettik. Maaş almadan orada hizmet etmeye talip olmuş birisiydim. Dolayısı ile buraya da bir davet üzerine geldim. Siyasette mutlaka şu almam lazım diyecek birisi değilim.  Ama burada olmamın sebebi Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan kaygılanmamdır. Bana burada şunda il başkanlığı görevi tevdi edilmiş durumda. Yarın belediye başkanlığı veya milletvekilliği gibi bir görevi de parti büyüklerimiz düşünürse görevden de kaçmam açıkçası.”

DURUM VAHİM!
Son olarak ülke gündemini değerlendirir misiniz?
“Rahip Brunson casussa neden bırakıldı, değilse neden tutuldu. Bunu açıklamaları lazım. Bir de Arabistan vatandaşı Cemal Kaşıkçı konusu var. Ülkemizde öldürüldü. Bu hem insan haklarına hem bizim egemenlik haklarımıza bir saldırı olarak bunu görüyoruz. Bu Türkiye’ye bir itibar kaybına neden olmuştur. Son zamanlarda gündeme gelen doğu ve güneydoğu anadolu bölgesinde elektrik sayaçlarını okuyamama durumu söz konusu oldu. Bu vahim bir durumdur. Güvenlik nedeni ile güneydoğuda 90 bin elektrik sayacını   okuyamıyorlar. Bu kabul edilebilir değildir. Mesele sayaçların okunmasından ziyade oraya gidilememesi konusudur. Türk devletinin topraklarında gidemediği yer olmalıdır. O sayaçlar okunmalı, parasını ödemeyenlerden de o paralar alınmalı. Ayrıca piyasalarda sorun yaşadığımız bir dönemde İş Bankası konusu gündeme getiriliyor. Bu mülkiyet hakkına taarruz gibi bir algı. Böyle bir ortamda yabancı yatırımcı asla ülkemize gelmez. Bunu hükümet bilmeli.”

Editör: Haber Merkezi