SONNOKTA HÜSEYİN TERZİ - Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz, Trabzon’un Rus işgali sırasında mühimmat deposu olarak kullanıldığı için halk arasında 'Cephanelik' olarak adlandırılan tarihi kulenin yanına yapılan ve uzun süredir tartışmalara neden olan yapı ile ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (Ombudsmanlık) yaptığı çalışmanın ardından tavsiye kararını açıkladığını duyurdu. Konuyla ilgili Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, Yeni Cuma Mahallesi’nin güneyindeki Fatih Kulesi veya İren Kalesi isimleri ile de tanınan yapının Trabzon’un Rus işgali sırasında mühimmat deposu olarak kullanıldığı için halk arasında 'Cephanelik' olarak adlandırıldığını hatırlattı.

TARİHİ GÖRÜNTÜSÜ BOZULDU
Yılmaz, Cephanelik’in yanında yapılan yapı ile ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu’nun tavsiye kararında “Yeni inşaatın tescil/tarihi binanın görüntüsünü bozacak şekilde yapıldığı, tümüyle cephanelik binasının görsel ve fiziksel etki alanına olumsuz etki yaptığı, ilgili görevlilerin işlerini özenle yapmamaları nedeniyle imar planı, ruhsatlandırma ve kurul onay/uygun bulma süreçlerinde hukuka aykırı hususlarını bulunduğu” konularına dikkat çekildiğini belirtti. Yılmaz, restoran projesi ile ilgili kurum kararlarının tamamında “Araziye gömülü olarak”, “Toprak altında kalacak şekilde“, “Cephanelik binasının görüntüsünü olumsuz etkilemeyecek” gibi ibareler yer almasına rağmen bunlara uyulmadığının tavsiye kararında da vurgulandığını kaydetti.

TOPOGRAFİK YAPIYLA UYUMSUZ
Yılmaz “Proje incelendiğinde 2 katlı bir yapı olduğu ve su basman kodunun 1. kattan verildiği katların bodrum ve zemin kat olarak adlandırılmasına rağmen bodrum kattan giriş verildiği zemin katın hemzemin kattan 4.5 m yukarıda olduğu, bina yüksekliğinin 9 m olduğu, bu durum imar planında belirtilen en fazla yükseklik olan 6.5 m yüksekliğin üzerinde olduğu araziden çekilen fotoğraflar ve uydu görüntülerinin özgün topografyaya dönülemediği gösterdiği, mevcut inşaatın neredeyse tescilli yapının önüne geçen ve onun görünüşünü engelleyen özellikte olduğu yeni yapının çelik konstriksiyon ile kaplanıp bitkilendirildiğinin görüldüğü yapının bu haliyle hem 3.77 m yanındaki tescilli binayla hem de çevredeki topografik yapıyla uyumlu olmadığı verilen tavsiye kararında belirtilmektedir” dedi.

BÜYÜKŞEHİR VE ORTAHİSAR GÖREVE
Yılmaz, “Sonuç olarak; yeni inşaatın tescil/tarihi binanın görüntüsünü bozacak şekilde yapıldığı, tümüyle Cephanelik binasının görsel ve fiziksel etki alanına olumsuz etki yaptığı, ilgili görevlilerin işlerini özenle yapmamaları nedeniyle imar planı, ruhsatlandırma ve kurul onay/uygun bulma süreçlerinde hukuka aykırı hususlarını bulunduğu hususlarına yer verilmiştir. Konuya ilişkin iş ve işlemlerin makul surede yapılması hususunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Ortahisar Belediye Başkanlığı’na gereğinin yapılması için tavsiye edilmiştir” diye konuştu.

OLAYIN ÜZERİNE GİTTİLER
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun vatandaşın şikayetine kulak verdiğini kaydeden Yılmaz, “Bu karardan dolayı şuna inandık ki memlekette doğrunun ve hakkın yanında kurumlar, insanlar vardır. Bu kararı sümen altına atmayıp gerekli hassasiyeti gösterip olayın üzerine giden, araştıran TC Kamu Denetçiliği Kurumu (OMBUDSMANLIK) adına Başkanı Sayın Şeref Malkoç olmak üzere tüm arkadaşlarına Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği olarak teşekkür ediyoruz. Bizim işimiz kişilerle değil yapılan yanlış icraatlar ile bunlara göz yumanlarla ve turizm olanlarının yok olmasına müsaade edenlerle iledir” şeklinde konuştu.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUM
Cephanelik’teki iş yeri sahibinin kendisine hakaret ettiğini vurgulayan konuyu savcılığa taşıdığını belirtti. Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Daha önceki basın toplantısı ile bu yapılan yanlış uygulamayı dile getirdiğim için işyeri sahibi tarafından hakaret ve tehdit edilmiş olup konuyu savcılığa taşıyarak suç duyurusunda bulundum. Hem turizm alanına bina yapacaksın hem de ilgili duyarlı bir STK başkanı bu yanlış uygulamayı dile getirdi diye tehdit ve hakaret edeceksin. Yok böyle bir şey burası hukuk devleti. Eğer ki hakkında şahsınla ilgili bir söz kullandıysa senin de şikayet hakkın ama sen şahsınla ilgili bir söz olmayan yerde doğruyu, hakkı konuşanı tehdit ve hakaret edeceksin. Burası Türkiye Cumhuriyeti Devletidir. Adalet, hak kanunlarının işlediği, sahte kabadayılıkların olmadığı bir devlettir.”

Editör: Haber Merkezi