SONNOKTA SELAY SAYKAL - Karadeniz’de, çevreye ve denizlere karışan atıklar, hem doğayı kirletiyor hem de canlıların yaşamına zarar veriyor. Trabzon’da Sürmene açıklarında balık avı yapan Hayrettin Kurşun’un ağına, boynuna plastik pet şişe halkası takılmış palamut balığı yakalandı. Şaşkına dönen balıkçı, boynundaki pet şişe halkası yüzünden büyüyemeyen balığın fotoğrafını sosyal medyasında paylaştı. Plastik atıkların binlerce yılda yok olduğunu söyleyen Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Bölümünden.

Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Atıklar dağlara, yaylara bile bırakılsa rüzgar, yağmur, sel gibi pek çok nedenle akarsu yataklarına ve derelere ulaşır. Üretilen tüm atıklar denizlere karışarak ekosistemi mahveder. Kimisi parçalanmadan kalır, kimisi canlılar tarafından tüketilmeye çalışılır, kimisi mikroplastik olarak partiküllerine ayrılıp canlıdan bir üst canlıya ve bu canlıların dokularına geçer. Bu palamut balığının boynuna geçen plastik halka ne yazık ki bizim tesadüfen gördüğümüz bir durum. 2019’da bir mezgit balığında da aynı durumu görmüştüm. Bu balık gibi milyonlarcası oltamıza, ağımıza takılmadan ölüp gidiyorlar. Katil halka ile balık öldükten sonra çıkıp, başka bir canlıyı öldürmek üzere yüzmeye devam ediyor. Atıklarımızın nereye gittiklerini bilerek belediyelerin geri dönüşüm tesislerine vermeliyiz” diye konuştu.

Ayrıca, KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi tarafından Gürcistan- Türkiye-Bulgristan ve Romanya ortaklığında "Deniz Çöpleri-Denize Taşınan Katı Atık" sorununa farkındalık yaratmak için LitOUTer başlıklı bir proje hazırlandı. Deniz çöplerinin azaltılarak Karadeniz ekosistemini korumak için toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla hazırlanan ve 3 yıl sürecek projeyle, atıkların doğada ve canlı yaşamında yarattığı tahribatı halka anlatarak yaklaşan tehlike karşısında insanların bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. AB tarafından fonlanan proje Eylül ayı sonunda hayata geçirilecek.

Editör: Haber Merkezi