SONNOKTA BAHATTİN BAŞTÜRK - Karadeniz Teknik Akademi tarafından, Trabzon’da ‘Uygulamalı Yüksekte Çalışma’ Konferansı gerçekleştirildi. Yüksekte çalışmanın teorik ve uygulamalı olarak anlatıldığı konferansa, Trabzon’dan ve Karadeniz Bölgesinin diğer illerinden gelen; işverenler, yöneticiler, işveren vekilleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, işyeri hemşireleri, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili diğer çalışanlar, öğretim elemanları ve öğrenciler tarafından yoğun katılımın olduğu faydalı bir program yapıldı.

YAŞAYARAK ÖĞRENDİLER
Ortahisar Belediyesi, İŞKUR İl Müdürlüğü ve SGK İl Müdürlüğü’nün katkıları ile Karadeniz Teknik Akademi tarafından düzenlenen, ‘Uygulamalı Yüksekte Çalışma’ Konferansı Ortahisar Belediyesi Çok Amaçlı Konferans Salonunda gerçekleştirildi. İŞKUR İl Müdürü Adnan Zengin, Karadeniz Teknik Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Temel Taflan, Karadeniz Teknik Akademi Sorumlu Müdürü Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu ile konusunda uzman tecrübeli eğitimcilerin yer aldığı, zengin içerikli yoğun programla İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yönetici, eğitici, çalışanlar ve öğrencilere önemli bilgi ve tecrübe aktarımları yapıldı. Katılımcıların sabah 09.30-17:00 saatleri arasında merakla ve ilgiyle sonuna kadar programa dahil oldukları ve oldukça memnun kaldıkları, benzer programların sürekli olarak yapılmasını ve mümkünse yaşadıkları illerde de gerçekleştirilmesini istedikleri görüldü.

İLKLERİ BAŞARIYORUZ
Karadeniz Teknik Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Temel Taflan, İlkleri Karadeniz Teknik Akademi’nin başardığını ifade ederek, Trabzon’da bir ilki gerçekleştirdiğini söyledi. Taflan, “Karadeniz Teknik Akademi’yi Trabzon’da 2013 yılında kurduk. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetkili eğitim kurumu olarak kurulan ve Sağlık Bakanlığı tarafından da yetkilendirilen kuramla, İSG profesyonellerini eğittik ve ilkyardım eğitimi verdik. Trabzon ve Karadeniz Bölgesi’ne ve diğer yakın illere sosyal sorumluluk kapsamında birçok programla özellikle şehir dışından gelen Türkiye’de tanınan konusunda uzman kişiler aracılığıyla tecrübe, bilgi aktardık. Maksadımız, bölgede olmayan her türlü eğitimin kendi yetkileriyle ve birikimleriyle, diğer durumlarda ise yetkili kurumlarla ve donanımlı kişilerle işbirliğiyle bölgede olmayan eğitimleri getirip katkı sağlamaktır” dedi.

ÇALIŞMALAR OLDUKÇA YOĞUN
Taflan sözlerini şöyle sürdürdü: “İşbirliğiyle, işyerlerinde yüksekte çalışanlara yüksekte çalışma eğitimi, iş güvenliği uzmanlarına ve talep eden diğer kişilere yüksekte çalışma eğitici eğitimi vermeyi planlıyoruz. Yine işbirlikleriyle, kişisel gelişim kursları, insan kaynakları, teşvik, proje danışmanlığı, Kalite Yönetim Sistemleri eğitimleri gibi birçok alanda bölgeye hizmet edeceğiz. İstanbul ve Ankara gibi illerde yapılan tüm eğitimleri, danışmanlıkları bölgede gerçekleştirmek için çalışmalar yapmaktayız. Topluma, insanımıza, toprağımıza, cennet vatana ne kadar hizmet etsek azdır. Bir çok başarılı program gerçekleştirdik, inşallah bundan sonra etkili ve faydalı programlara da imza atacağız. Konularında uzman değerli eğitimci arkadaşlarımız sağ olsunlar bizleri kırmayarak şehir dışından geldiler. Burada yüksekte çalışma eğitimini uygulamalı olarak gerçekleştireceğiz. Herkese teşekkür eder, başarılı bir program olmasını dilerim” dedi.

DÜNYADA YILDA 60 BİN KİŞİ ÖLÜYOR
Karadeniz Teknik Akademi Sorumlu Müdürü Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu, “Bu tür konferansların daha yaygın olması gerekmektedir. Özel eğitim kurumu olarak kendi çapımızda ve gayretimizde bilgiyi tabana yaymayı hedefledik. Bu amaçla kuruluşumuz 2013 senesinden itibaren geçen 5 yıllık süreç içerisinde bölgemizin hemen hemen her ilinde çeşitli sempozyum ve konferanslarla iş sağlığı ve güvenliğini toplumun her katmanına yaydık. Yüksekte çalışma, iş sağlığı ve güvenliğinin en önemli konularından bir tanesi. Dünyada inşaat sektöründe her yıl 60 binin üzerinde insan hayatını kaybediyor. Yüksekten çalışmanın ciddiyeti açıkça ortadadır. Gelişmiş ülkelerde iş sağlığı güvenliğine ne kadar para harcanıyor. Yapılan istatistiklerde her toplum kendi gayri safi milli hasılarının yüzde 1’i ila 5’ini iş sağlığı ve güvenliğine harcıyor. Türkiye rakamlarında ülkemiz yaklaşık 50 milyar TL harcıyor. Bu da  oldukça yüksek bir rakam. Yüzde 8’e tekabül ediyor. Bütün dünyada her gün 5 kişi iş yerinde hayatını kaybediyor. Bu kadar masrafın yapılmaması için iş sağlığı ve güvenliğini toplumla paylaşmak istedik. Bu sempozyumları yapmayı da devam edeceğiz” diye konuştu.

ÖNCELİĞİMİZ İSTİHDAM
İŞKUR Trabzon İl Müdürü Adnan Zengin, “Biz kamu kurumları olarak ne kadar fedakarlık yapsak azdır. İŞKUR olarak istihdam önceliğimizdir. İstihdamın alt başlığında çok konular var. Kadın istihdamı, genç istihdamı, özürlü ve engelli istihdamı veya hükümlü istihdamı gibi alt başlıklarımız var. Bütün bunların hepsinin yapılma sebebi var. İnsana dokunmak ve insana hizmet etmektir. İnsanımızın yaşaması için sağlıklı çalışması gerekiyor. Özel sektör ve STK’lar da bu gayretlerin içinde olmalıdırlar. Bir toplumu ayakta tutan saç ayaklarından bir tanesi devlet, bir tanesi özel sektör bir tanesi de sivil toplum kuruluşlarıdır” ifadelerini kullandı.

KAZAYI ÖNLEMEK DAHA UCUZDUR
Zengin sözlerini şöyle sürdürdü: “İş sağlığı ve iş güvenliği istihdamın başında olan bir kurum olarak bizim önemli bir başlığımızdır. Diğer başlıklarımızın olmazsa olmazıdır. Bilgiyi tabana yaymalıyız. Karadeniz Teknik Akademi işini yaparken üniversite ve akademiyi işin içerisine alarak çok verimli, bilimsel ve ufuk açıcı toplantılar ve programlar yapıyor. 2017 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ‘İstihdam Seferberliği’ yılı olmasının yanında aynı zamanda İş sağlığı ve güvenliği için de seferberlik yılı olmuştu. Burada ki sloganımız da ‘Sıfır İş Kazası’ydı. Çünkü, kazayı önlemek o kazanın sonuçlarını ödemekten çok daha ucuzdur.”

UYGULAMALI EĞİTİM
Konuşmaların ardından; B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Yasin Yıldız, Ürün Müdürü Ertürk Ergenekon, Teknik Emniyet Uzmanı Burak Çankaya, Yüksekte Çalışma ve Endüstriyel Kurtarma Uzmanı Ali Osman Başyiğit, Enerji Sektöründe Yüksekte Güvenli Çalışma Uzmanı Mustafa Coşkun, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saim Ocak, Proje Koordinatörü Koray Özalp ve İş Güvenliği Uzmanı Adli Bilirkişi Burak Çatakoğlu tarafından katılımcılara Yüksekte Çalışmanın güvenliği anlatıldı. Ardından katılımcılara yüksekte güvenli olarak nasıl çalışılacağı uygulamalı olarak gösterildi.

Editör: Haber Merkezi