SONNOKTA ALİ YAHYA ÖZTÜRK - Denize dayalı bir seyahat olan kruvaziyer turizmi, günümüz turizm sektöründe özellikle son yıllarda yıldızı oldukça parlayan bir turizm çeşidi olarak ön plana çıkıyor. Türkiye’ye ise son 5 yılda 5 bin 284 gemiyle 6 milyon 855 bin 191 ziyaretçi geldi. Geçen yılın ilk 3 ayında ise Türkiye’yi ziyaret eden 8 gemi, 4 bin 258 yolcu getirmişti. Trabzon ise bu yıl da kruvaziyer yolcu hareketi olan 16 liman arasında yer almadı.

AFRİKA’NIN BİLE GERİSİ
Türkiye’de yaşanan terör olayları ve darbe girişimi nedeniyle 2016’dan bu yana adeta bıçak gibi kesilen kruvaziyer turizminden Karadeniz limanları da etkilendi. Trabzon’a 2016’ya kadar 5 yılda 40 binden fazla kruvaziyer turisti gelmişti. 2017’de ise sadece 1 geminin yanaştığı limanda 2 yıldır sıfır çekiliyor. Bu istatistikle terör, iç savaş ve gemi korsanlarıyla anılan Afrika’daki liman kentlerinin dahi gerisine düştük.

70 MİLYON DOLAR GELİR
Geçmişte hemen her hafta bir kruvaziyer gemisinin yanaştığı Karadeniz limanları, umudunu bu yıldan da kesti. Kruvaziyer turizminden geçmişte Türkiye’nin kasasına yılda 70 milyon dolardan fazla para girdiği göz önüne alındığında, Karadeniz illerinin bu pastadan pay alamaması bölge turizmi için büyük kayıp. Turizmciler umutlarını 2020’ye saklarken, yetkililer, “Sadece Karadeniz’de değil genel bir azalma oldu” dedi.

Editör: Haber Merkezi